Linkuri accesibilitate

Cum Eurocluburile vor contribui la eurointegrarea Moldovei?


Maricica Migalatiev, vice-coordonatoarea Euroclubului
Maricica Migalatiev, vice-coordonatoarea Euroclubului

Dirk Schuebel: Moldova este unul din cei mai buni elevi din lista ţărilor din Parteneriatul Estic.


Pentru prima data, potrivit Barometrului de Opinie dat publicităţii astăzi, numărul moldovenilor care nu ar mai susţine necondiţionat aderarea ţării lor la Uniunea Europeana este în creştere, ajungând la 25%, adică, altfel spus, unul din patru moldoveni. Poate tocmai pentru a-i convinge pe moldoveni despre importanţa Uniunii Europene, reprezentanţa Uniunii la Chişinău a deschis astăzi un … euroclub. A fost de faţă şi relatează Paul Hodorogea.


Primul Euroclub de la ASEM
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct


După mai multe încercări eşuate în republică, astăzi la Academia de Studii Economice a fost lansat Euroclubul facultăţii de Relații Economice Internaţionale.

Maricica Migalatiev, vice-coordonatoare a Euroclubului, împreună cu mai mulţi membri, s-a întors acum câteva zile dintr-o deplasare la Kiev, unde a avut ocazia sa afle cum activează cele 300 de Eurocluburi din Ucraina.

Studenţi şi profesori veniţi la lansare
Studenţi şi profesori veniţi la lansare
„În Ucraina ele sunt specializate mai ales în şcoli, noi mai mult în universităţi. Ei la fel promovează valorile europene si impactul pe care il au este informarea societăţii cu privire la integrarea europeana încă din clasele primare.”

Maricica mi-a spus că în Moldova conceptul de Euroclub este diferit de conceptul colegilor ucraineni.

„Dacă să fim sinceri, ei au o viziune mai ex-comunistă. În locul banderolelor roşii, acum sunt albastre… cu steluţe.”

Pe Olesia Nistor, care este o proaspătă membră a Euroclubului am întrebat-o dacă ţine mai mult la integrarea Moldovei în UE sau vrea să ajungă ea personal în Europa.

„Aş dori foarte mult să ajung în Europa, să trăiesc acolo. Dar nu îmi place că majoritatea pleacă în Europa şi Moldova rămâne fără oameni care s-o ridice. Cred ca aş dori mai mult ca Moldova sa ajungă în Europa.”

Europa Liberă: Crezi că e mai simplu să ajungi tu în Europa sau Moldova?

„Eu mai simplu, sigur.”

Rectorul Academiei de Studii Economice, Grigorie Belostecinic, a ținut sa sublinieze că in cadrul instituţiei pe care o conduce eurointegrarea are tot sprijinul.

„Încă în 2006 în ASEM a fost fondat Centrul European de Documentare, care ulterior, în 2011, a fost transformat în Centrul de Informare al Uniunii Europene aici în Moldova.”

Dirk Schuebel
Dirk Schuebel
Emisarul Uniunii Europene, Dirk Schuebel, înainte de a tăia panglica simbolica a lansării oficiale a Euroclubului de la ASEM a constatat că Moldova este unul din cei mai buni elevi din lista ţărilor din Parteneriatul estic, ţări care tind spre Uniunea Europeană.

Emisarul a declarat că Moldova probabil ar deveni un elev şi mai bun dacă într-un final va avea un preşedinte ales. Şi aşa cum procesul de integrare este in plina desfășurare, Dirk Schuebel spune că ar fi o ruşine dacă ar fi întrerupt de noi alegeri parlamentare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG