Linkuri accesibilitate

Lovitură liberă: Probleme spaniole


Spania a intrat într-o fază tulbure și surprinzătoare.

Meciurile de baraj pentru calificarea la Campionatul European de anul viitor s-au încheiat fără surprize. Cel mai așteptat meci al serii a fost, într-adevăr, spectaculos și instabil. Portugalia avea nevoie de o victorie după un 0-0 precar în deplasare cu Bosnia Herțegovina. Meciul a curs tot timpul în favoarea portughezilor care au fost excelenți tehnic dar Bosnia a desfășurat un fotbal viguros și dezinhibat. Portughezii aui ajuns la 2-0 dar bosniacii au pornit cursa de urmărire. La 2-1 și apoi la 3-2 pentru portughezi, totul era de jucat. În ultimele 20 de minute, portughezii au riscat totul pe atac, în ideea că vîrfurile pot marca mai mult decît poate greși o linie de fundași lamentabilă. Calculul a fost exact. Portughezii au marcat de patru ori, au învins clar și s-au calificat convingător. Însă Bosnia a lăsat o impresie excelentă.

De fapt, Bosnia nu e victima Portugaliei ci a Franței care a luat locul Bosniei după o regulă care spune că francezii se califică oricum, singuri sau cu ajutorul arbitrului. Francezii au fost din nou salvați de o decizie gravă, la fel ca la trecutele preliminarii ale Mondialelor, și vor juca la Europene. Probabil prost, dacă rămîn la nivelul arătat aseară de-a lungul unui 0-0 plicticos, în amicalul cu Belgia.

Croația a pornit după un 3-0 devastator, în deplasare, cu Turcia. Croații au jucat discret iar turcii au încercat marele șoc. Putea fi 2-0 pentru Turcia și atunci totul era relansat. Însă turcii au ratat situații extrem de clare și au ratat la fel de clar calificarea.

Cehia fost dominată net de Muntenegru dar a cîștigat meciul, ajutată de ineficiența incredibilă a gazdelor și de un gol remarcabil. Muntenegru putea înscrie de cel puțin două ori, anulînd astfel avantajul cu care cehii venerau din prima manșă. Ratările s-au ținut lanț și în minutul 81 cehul Jiracek a remarcat că adversarul se apără în linie, a simulat o pasă în spate și a perforat cu o mișcare simplă o apărare care a rămas împietrită. Golul lui Jiracek a pus capăt disputei și a calificat Cehia.

Irlanda era deja calificată după un 4-0 în deplasare cu Estonia. La Dublin, Irlandezii au făcut minimum necesar și au încheiat cu un 1-1 care îl califică lejer.

Un meci amical de mare interes, la Hamburg unde Germania a avut în față Olanda. Olandezii au venit fără Van Persie, Affelay, Van der Wart și Robben, cele patru piese de clasă din atac. Olandezii n-au contat în atac. În plus, Snijder și Van Bommel, liderii de joc, au fost șterși. Însă Germania a făcut o demonstrație totală care nu poate fi explicată doar de absențele olandeze. Germanii au fost exacți, energici și eficienți. La 3-0, toată lumea s-a oprit dar Germania e clar una din favoritele Europenelor. Dacă nu cumva principala favorită.

Căci Spania a intrat într-o fază tulbure și surpinzătoare. Ieri, spaniolii au salvat in extremis amicalul cu Costa Rica. În minutul 83, costaricanii conduceau cu 2-0. Spaniolii au făcut eforturi disperate și au egalat. Cu o săptămînă în urmă, Spania a pierdut cu 1-0, amicalul jucat cu Anglia, la Londra. În ambele partide spaniolii au arătat același lucru: ineficiență. Spaniolii au mai departe o capacitate fenomenală de posesie dar și-au piedut siguranța pe ultima fază de atac. Dominația teritorială produce ritmic situații de gol pe care îanintașii spanioli le complică și le ratează prin rotație. Echipa a fost pătrunsă de neîncredere și uzură emoțională. Pînă la Euro 2012 mai e un sezon încărcat iar vestea despre dificultățile spaniole va face fiecare adversar să încerce marea lovitură.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG