Linkuri accesibilitate

UE se pregătește să înceapă discuțiile cu Rusia despre eliminarea vizelor


Președintele Dmitri Medvedev la încheierea rundei de convorbiri Rusia-UE de anul acesta
Președintele Dmitri Medvedev la încheierea rundei de convorbiri Rusia-UE de anul acesta

Th. Baconschi: „Nu putem liberaliza vizele pentru ruși lăsându-i pe ceilalți parteneri din regiune să aștepte”.






Franța și Germania spun că UE trebuie să înceapă curând discuțiile cu Federația Rusă despre eliminarea vizelor, în ciuda temerilor că ar putea trimite un semnal greșit altor țări post-sovietice, scrie publicația electronică EUobserver.

Potrivit informațiilor publicației cu sediul la Bruxelles, miniștrii de externe francez și german și-au reiterat poziția în privința Rusiei duminică 13 noiembrie, la o cină de lucru cu Catherine Ashton, șefa politicii externe a UE.

Marți, un diplomat polonez de rang înalt a spus că Varșovia este „încântată” de ideea franco-germană, mai ales că Polonia face deja eforturi în acest sens într-un aranjament la scară mai redusă, pentru rușii din enclava Kaliningrad. Diplomatul polonez a adăugat însă că dacă Rusiei i se oferă perspectiva renunțării la vize, UE va trebui să ajute și alte țări post-sovietice, ca Ucraina, Moldova și Georgia, în aceeași problemă a vizelor.

La discuțiile neoficiale pe tema vizelor pentru ruși a fost prezent și ministrul român de externe Teodor Baconschi, care a insistat că Rusia nu trebuie să primească un statut privilegiat. „Nu putem liberaliza vizele pentru ruși lăsându-i pe ceilalți parteneri din regiune să aștepte”, a spus Baconschi.

EUobserver scrie că discuția asupra vizelor este foarte „politică” pentru că riscă să dea impresia că Rusia este mai importantă pentru Bruxelles decât alte țări post-sovietice, mai mici, care vor să adere la Uniune.

Ucraina a început discuțiile pentru liberalizarea vizelor în decembrie, iar Moldova în ianuarie. Ambelor li s-au pus condiții mai severe decât Rusiei în privința îndeplinirii standardelor tehnice europene.

EUobserver menționează că o scrisoare comună către Catherine Ashton semnată de ministrul de externe german Guido Westerwelle și cel polonez Radek Sikorski sugerează că Rusia este un caz aparte. Recunoscând că Rusia are un drum lung de parcurs în privința democrației și drepturilor omului, cei doi miniștri amintesc că Rusia „are mare influență politică... oferă oportunități economice considerabile și are resurse naturale enorme”. Westerwelle și Sikorski mai scriu că un parteneriat consolidat cu Rusia ar fi pentru Uniunea Europeană un plus în sporirea propriei influențe în lume.

În blogul său din EUobserver analistul moldovean Nicu Popescu scrie că favorizarea Rusiei în discuțiile despre vize ar putea să pară un „cadou” care va da legitimitate întoarcerii lui Vladimir Putin la președinție anul viitor.
Popescu mai amintește că Rusia prezintă multe riscuri imigraționiste, fiind după Afganistan țara de unde vin în Europa cei mai mulți solicitanți de azil. Analistul moldovean adăugă că spre deosebire de alți vecini estici ai Uniunii Europene, Rusia nu va accepta misiuni de monitorizare a siguranței granițelor sale. Nicu Popescu crede totuși că în linii mari este bine ca Rusia să înceapă și să încheie cât mai curând negocierile pe tema vizelor, pentru că dacă Bruxelles-ul se mișcă mai repede în privința Rusiei, va mări viteza și în cazul Ucrainei și Moldovei.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG