Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Centralele Kozlodui și Belene au trecut testele Fukushima


Printre măsurile de viitor figurează punerea în funcțiune a unui sistem de avertisment în cazul ruperii barajelor centralelor„Porțile de fier” 1 și 2.



Rezultatele din testele de stress efectuate la instalațiile nucleare ale CAE „Kozludui” arată că reactoarele închise de 440 de megawați numărul 3 și 4 și cele în funcțiune de 1000 de megawați numărul 5 și 6 sunt rezistente la cutremure, inundații și avarii industriale. Sunt pozitive și rezultatele din verificările asemănătoare la proiectul nuclear „Belene”. Informația a fost anunțată de șeful direcției „Securitate nucleară” a centralei de la Kozludui Plamen Vasilev.

Testele au devenit obligatorii pentru toate centralele nucleare din Uniunea europeană după avaria de la Fukushima.

În procesul de verificare au fost luate în considerare mai multe scenarii apocaliptice printre care cutremure, inundații, furtuni puternice și variații foarte mari ale temperaturii care ar putea compromite funcționarea instalațiilor nucleare.

Printre măsurile ce urmează a fi aplicate figurează punerea în funcțiune a unui sistem de avertisment în cazul ruperii barajelor sistemelor hidroenergetice „Porțile de fier” 1 și 2, asigurarea a 2 generatoare diesel suplimentare pentru sistemul de răcire și a unor echipamente speciale pentru neutralizarea, în caz de avarie, a hidrogenului în zona de reacție.

Testele nu au fost obligatorii în cazul centralei din Belene care va avea două reactoare de 1000 de megawați din generația a treia. Verificarea însă a fost efectuată la cererea Comisiei europene. Rezultatele arată că nu este nevoie de revizia proiectului elaborat în anul 2005, a declarat Plamen Vasilev.

Directorul executiv al centralei de la Kozludui Alexandar Nikolov a spus în legătura cu o posibilă avarie la complexul hidroenergetic „Porțile de fier” că o eventuala rupere a barajului mare va putea provoca în zona Kozludui un val de apă cu înălțime nu mai mare de 50 de centimetri cea ce nu se compară cu unda de 10 metri care a distrus Fukushima.

La centrala de la Kozludui se lucrează acum la majorarea, cu 4%, a puterii reactoarelor 5 și 6. Se pregătesc și documentele pentru prelungirea duratei lor de funcționare. Licențele celor două reactoare expiră în anii 2017 și 2019.
Previous Next

XS
SM
MD
LG