Linkuri accesibilitate

Campania „Atingere indecentă”


Datele MAI arată că anul trecut au fost abuzaţi sexual aproape 200 de copii, iar în primele 10 luni ale acestui an 132.


Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii spune că numărul cazurilor cunoscute de abuzare sexuală a copiilor în Moldova ar fi de ordinul sutelor în fiecare an. Numai 10 cazuri au ajuns în instanțele de judecată anul trecut. Apărătorii drepturilor copiilor cred că informarea populației poate preveni abuzurile și au lansat astăzi campania „Atingere indecentă”. Relatează Diana Răileanu:


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct



Preşedinta Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), Daniela Sîmboteanu spune, cu referire la statistici, că în 80 la sută din cazuri, copiii-victime îi cunosc pe abuzatori, aceştia fiind un membru al familiei sau o persoană din anturajul lui. Pentru a atrage atenţia maturilor, dar şi autorităţilor asupra problemei, CNPAC, împreună cu Direcţia municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului au lansat campania „Atingere indecentă.”

„Copiii atinşi indecent vor să devină invizibili, le este frică şi ruşine. Află mai multe despre cum poţi ajuta un copil abuzat sexual. Accesează www.amicel.cnpac.org.md. ”

Daniela Sâmboteanu
Daniela Sâmboteanu
Cu asemenea mesaje maturii sunt îndemnaţi să respecte drepturile copiilor şi să sesizeze autorităţile atunci cînd cunosc un caz de abuz sexual asupra minorilor.

Sursele financiare insuficiente alocate de stat pentru protejarea copiilor şi ignoranţa adulţilor duc la creşterea numărului de cazuri al abuzului sexual faţă de minorii. De această părere este Daniela Sîmboteanu:

„Societatea uneori reacţionează paradoxal şi în loc să ofere sprijin copiilor, îi învinuiesc. Îi învinuiesc că nu au sesizat, că nu au comunicat, că nu au cerut ajutor. Copiii care sunt victime ale abuzului sexual trăiesc o ruşine foarte mare, le este frică să vorbească despre ceea ce se întâmplă pentru că abuzurile sexuale se întâmplă foarte des cu şi prin implicarea manipulării şi cu implicarea ameninţărilor faţă de copii.”

Datele Ministerului de Interne arată că anul trecut au fost abuzaţi aproape 200 de copii, iar în primele 10 luni ale acestui an 132. Doar foarte puţini dintre infractori ajung să răspundă pentru faptele pe care le comit, constată şefa direcţiei municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Svetlana Chifa:

Svetlana Chifa
Svetlana Chifa
„Dacă e să facem o analiză cine mai des ne raportează despre cazurile de abuz asupra copiilor, sigur că circa 60 la sută sunt raportate de către rude, 35 la sută de către autorităţile tutelare. Noi şi anul precedent şi anul acesta avem cîte un singur caz raportat personal de copil că a suportat un abuz sexual. Cu regret, servicii de asistenţă psihologică sau de plasament pentru copiii abuzaţi nu sunt în Republica Moldova.”

În mediul rural, spun promotorii campaniei, copiii sunt marii perdanţi. În şcolile de la sate lipsesc psihologii, iar în primării nu găseşti un funcţionar responsabil de protecţia drepturilor copilului. Din nou Daniela Sîmboteanu, preşedinta CNPAC:

„Copii de la ţară sunt cu mult mai dezavantajaţi pentru că serviciile specializate sunt la o distanţă mai mare de aceştia. La sate aceeaşi specialişti despre care am vorbit nu primesc instruire şi nu au competenţe suficiente pentru a recunoaşte un caz de abuz, pentru a-l preveni sau de a reacţiona la acest caz de abuz.”

Experţii de la CNPAC şi Direcţia municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului propun şi nişte măsuri care, în opinia lor, ar scădea numărul copiilor abuzaţi sexual. De exemplu: instruirea pedagogilor, medicilor sau a poliţiştilor în domeniul drepturilor omului, înăsprirea pedepselor pentru abuzatorii sexuali de copii sau crearea unui sistem de monitorizare a persoanelor care şi-au ispăşit pedeapsa pentru astfel de infracţiuni, cu limitarea accesului în instituţiile pentru copii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG