Linkuri accesibilitate

Jurnalistul şi scriitorul azer Rafiq Tagi a încetat din viață


Rafig Tagi
Rafig Tagi

El a criticat frecvent conducerea politică din Azerbaigian, islamismul radical şi Iranul.



Jurnalistul şi scriitorul azer Rafiq Tagi a încetat din viață la spital, unde era îngrijit după ce fusese înjunghiat într-un atac pe 19 noiembrie.

Moartea lui Tagi, care fusese obiectul unui decret islamic de condamnare la moarte, fatwa, emis de un cleric iranian, a survenit la doar câteva ore după ce medicii doctorii au anunțat câ starea lui de sănătate e satisfăcătoare.

El a criticat frecvent conducerea politică din Azerbaigian, islamismul politic şi Iranul.

Tagi a fost înjunghiat de cel puțin şapte ori în timp ce se îndrepta spre casă în seara zilei de 19 noiembrie, şi a fost supus unei intervenții chirugicale de îndepărtare a splinei din cauza rănilorsuferite.

El a declarat poliției de pe patul de spital că a fost vorba de doi atacatori, şi a spus că un posibil motiv al atacului ar putea fi articolul său intitulat „Iran şi inevitabilitatea globalizării", scris pentru pagina de internet a serviciul azer de la Radio Europa Liberă / Radio Libertatea. În acest articol, Rafiq Tagi îi critică pe liderii iranieni, spunând despre conducerea de la Teherna că este „intolerabilă”.

Un cleric iranian, Marele Aiatolah Fazel Lankarani, a emis un decret fatwa cerând uciderea lui Tagi pentru un articol scris de acesta în 2006 cosniderat a fi critic la adresa islamului şi a Profetului Mohamed. Pentru acelaşi articol, Rafiq Tagi a fost condamnat la trei ani de închisoare de către un tribunal din Baku.

Pe 22 noiembrie ambasada iraniană din Azerbaigian a dat publicității o declarație în care neagă orice implicare a Iranului în atacul împotriva lui Rafiq Tagi


Un corespondent de la serviciul azer al Europei Libere a stat de vorbă cu Rafiq Tagi cu doar o oră înainte acesta să înceteze din viață.

Rafiq Tağı vəfatından bir saat əvvəl
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00


Fratele lui Rafiq Tagi: „Să deschid fereastra?”

Europa Liberă: Cum vă simțiți? Sînteți doctor, cum estimați starea în care vă aflați?

Rafiq Tagi: „Starea în care mă aflu e gravă şi stabilă. Stabilă şi gravă, dar nu se înrăutățeşte.”

Europa Liberă: Puteți să ne dați detalii despre carea care era în dosarul ce va apărat de cuțitul atacatorului?

Rafiq Tagi: „Era o carte de Nikolai Berdiaiev.”

Europa Liberă: Nikolai Berdiaiev? Cuțitul a distrus cartea, nu?

Rafiq Tagi: „Nu, nu-i adevărat. Dosarul n-a fost atins.”

Europa Liberă: Vă simțiți în siguranță? Nu vă e teamă că ar putea veni cineva? Deşi poliția vă păzeşte, cum vedeți...

Rafiq Tagi: „Nu mi-e teamă, sînt păzit.”

Europa Liberă: Ambasada iraniană a dat publicității o declarație în care spune că unele instituții de presă încearcă să strice relațiile azero-iraniene legând acest atentat de islamiştii radicali...

Rafiq Tagi: „Da, am auzit că Iranul a dat o declarație, nu?

Fratele lui Rafiq Tagi: „Au prezentat-o la programul Globus de la televiziunea iraniană Sahar TV.”
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG