Linkuri accesibilitate

Salariile și criza (Adevărul)


Preoții basarabeni și Gulagul (Adevărul).






Cele mai proaspete statistici cu referire la inflaţie i-a determinat pe jurnaliştii de la Adevărul să constate că deşi avansează pe hârtie, salariile moldovenilor abia ţin pasul cu preţurile galopante la mărfuri şi servicii. În situaţia cea mai proastă sunt unele categorii de bugetari care au sperat la majorări, dar nu le-au primit din lipsă de bani, mai constată ziarul. Cea mai proastă veste abia urmează însă - în condiţii de criză, despre creşterea remuneraţiei nu poate fi nici vorba, scrie publicaţia cu referire la prognozele experţilor.

Dintr-un articol semnat de istoricul Mihai Taşcă în acelaşi ziar aflăm că peste 150 de slujitori ai bisericii basarabeni au fost supuşi represiunilor în primii ani de ocupaţie sovietică, iar despre câţiva dintre ei a scris renumitul disident rus Alexandr Soljeniţîn în „Arhipelagul Gulag”. Preotul Gheorghe Buruiană este unul din ei. El a fost condamnat la zece ani de Gulag pentru că a oficiat slujbe pentru moartea lui Stalin, scrie Mihai Taşcă.

Ziarul de Gardă dezvăluie culisele dosarului Baştovoi vs ASCOM. „Răfuiala sau infracţiune?”, se întreabă jurnaliştii după ce enumeră mai multe lucruri stranii legate de dosarul pe numele fostului vicepreşedinte al companiei milionarului moldovean Anatol Stati, acuzat de însuşirea ilegală a unor sume consistente de bani din contul acesteia. Organele de anchetă nu au prezentat încă probe în favoarea acuzării, iar unele materiale din dosar sunt contrafăcute, se afirmă în articol.

Moldova Suverană reia de pe tribuna.md o părere a analistului Vitalie Andrievschi despre existenţa unei coaliţii neoficiale între PCRM, PD şi PL împotriva lui Vlad Filat şi a lui Igor Dodon. „Lupta dintre aceste tabere va determina lupta politică a Moldovei în următorii 2-3 ani, mai afirmă autorul. Voi da citire şi unui alt gând din acelaşi articol - Vladimir Voronin, un fost exponent al echilibrului social şi al autorităţii greu contestabile, iar acum un captiv al lui Mark Tkaciuk, ar putea fi capabil, de dragul revenirii la putere, să facă cele mai nesăbuite şi antinaţionale alianţe politice. Chiar atât de manipulabil poate fi? - este întrebarea pe care şi-o pune autorul.
XS
SM
MD
LG