Linkuri accesibilitate

27.11 - Chișinău: Apelul Asociației istoricilor din R. Moldova


Asociația istoricilor a lansat un Apel, în care cheamă intelectualii să nu contribuie la promovarea de către autoritățile comuniste a ideii moldovenismului.



27 noiembrie 2001

Ora Moldovei.

Apelul Asociației istoricilor din R. Moldova.

Membri de frunte ai Asociației istoricilor din Republica Moldova și-au exprimat astăzi nemulțumirea față de demersurile actualei administrații de a revizui istoria mai veche sau mai nouă a țării. Să-l ascultăm pe Vlad Țurcanu.

Asociația istoricilor din Republica Moldova a lansat astăzi un apel, în care cheamă intelectualii să nu contribuie la promovarea de către autoritățile comuniste a ideii moldovenismului, potrivit căreia există o națiune moldovenească, separată de cea română. Apelul a fost făcut public la o conferință de presă, organizată de conducerea Asociației istoricilor, cu ocazia lansării săptămâna trecută la Televiziunea de stat a unei emisiuni, în care au fost contestate un șir de evenimente istorice și figuri de primă mărime din trecutul românesc.

Autorii emisiunii, intitulată ,,Continuitate”, sunt consilierul prezidențial, Anatolie Dubrovschi, și cel mai fervent susținător al teoriei moldovenismului – Vasile Stati. În cadrul programului ei s-au exprimat în mod denigrator la adresa lui Mihai Viteazu și au persiflat activitatea Sfatului Țări din perioada unirii Basarabiei cu România în 1918. Președintele Asociației istoricilor, Anatol Petrenco, a declarat astăzi că prin difuzarea acestei emisiuni, Partidul Comuniștilor își confirmă intenția de a reveni la ideologia sovietică antiromânească. Potrivit lui, există tendință de instaurare în Republica Moldova a unui regim autoritar comunist.

Anatol Petrenco: ,,Dacă nu sesizăm opinia publică și dacă nu atragem atenția la ceea ce se întâmplă, s-ar putea să ne pomenim poate mai înspre primăvară, poate în 2002 într-un regim autoritar, în care să nu mai putem să ne exprimăm liber opinia, să nu mai putem să contestăm anumite neadevăruri.”

Anatol Petrenco a cerut intelectualilor moldoveni să opună rezistență activă politicii de deznaționalizare, promovată de actuala guvernare. El a calificat drept inacceptabile cazurile în care unii intelectuali au consimțit să slujească intereselor Partidului Comuniștilor. Petrenco s-a referit la faptul că unul din autorii emisiunii menționate, Anatolie Dubrovschi, fost deputat pe listele Partidului Forțelor Democratice în Parlamentul precedent, în trecut era cunoscut drept un adept al idealurilor românești. În replică, consilierul prezidențial Anatolie Dubrovschi a declarat postului nostru următoarele:

Anatolie Dubrovschi: ,,Consiliul Europei, prin recomandarea 1283 din 1996 a pus în fața țărilor din Europa Centrală problema ca să fie revizuit conținutul, cursurilor de istorie care se predau la noi în școală nu corespund cerințelor acestei revendicări a Consiliului Europei. Deoarece există statul Republica Moldova, este și firesc ca aici să se predea și istoria Moldovei. Deci, istoria Moldovei reieșind din spațiul acesta Est-romanic. Istoria românilor pe care o predăm noi astăzi este mitologizată și scrisă pe timpul lui Nicolae Ceaușescu. Chiar istoricii români astăzi revăd foarte multe compartimente ale acestui curs de istorie a românilor.”

La conferința de presă istoricul Anton Moraru a declarat că reducerea sferei de utilizare a limbii române prin impunerea limbii ruse ca a doua limbă de stat, precum și insistența cu care autoritățile de la Chișinău impun populației o istorie denaturată este un rezultat al influenței pe care o are asupra Republicii Moldova Federația Rusă.

Anton Moraru: ,,Politica antinațională, promovată în Republica Moldova în ceea ce privește istoria românilor este dictată de către Federația Rusă. Federația Rusă în prezent își reconstituie influența în Republica Moldova. Și Republica Moldova în viitor va fi controlată pe deplin de către Federația Rusă. În prezent Republica Moldova se află sub vectorul informațional al Rusiei. Rusia are în Republica Moldova peste 20 de stații TV. Rusia editează și răspândește în Republica Moldova peste 5- de ziare, Rusia are în Republica Moldova peste 10 stații radio.”

Participanții la conferința de presă au remarcat faptul că autoritățile comuniste au lansat o emisiune televizată cu caracter antiromânesc în preajma sărbătorii naționale a României – 1 decembrie.

Din Chișinău, Vlad Țurcanu, Radio Europa Liberă.

*

Aflat în vizită la Kiev, ministru de externe român, Mircea Geoană a declarat că în prezent ,,este pusă în practică teoria stalinistă a existenței limbii moldovenești și a națiunii moldovenești”. Geoană a descris aceste concepte drept ficțiuni, adăugând că propagarea lor nu slujește relațiilor dintre aceste țări. La o întrevedere cu vicepreședintele Radei supreme, Viktor Medvedchuk, Geoană a cerut ca la recensământul populației, care va avea loc în Ucraina să se evite confuziile în legătură cu definirea naționalităților românilor, care s-ar putea declara drept moldoveni. Oficialul ucrainean a susținut însă că în conformitate cu legile țării sale privitoare la recensământ, orice persoană este liberă să-și declare sau nu naționalitatea.
XS
SM
MD
LG