Linkuri accesibilitate

Ucrainienii protestează împotriva reducerii alocațiilor sociale


Demonstranți încercînd să intre în clădirea primăriei din Donețk

Lichidatorii avariei de la Cernobîl vor continua protestul la Donețk și fără corturi.


Un protestatar ucrainean a murit duminică la Donețk, când autoritățile au înlăturat cu forța un orășel de corturi al lichidatorilor avariei de la Cernobîl, care protestează față de reducerea alocațiilor sociale. Câteva zeci de oameni participă de două săptămâni la o grevă a foamei în orașul minier din estul țării. Este doar unul din protestele organizate de ucrainenii afectați de reducerea cheltuielilor sociale.

Bărbtaul de 70 de ani, unul din 30 de lichidatori ai avariei de la Cernobîl, care participă la o grevă a foamei la Donețk, a murit în timpul busculadei de duminică.

Grupul lichidatorilor se află în grevă de la 14 noiembrie, protestând față de reducerea pensiilor speciale. Un tribunal local a decis săptămâna trecută că tabăra de corturi instalată în orașul minier este ilegală, iar poliția a intervenit duminică seara pentru a o înlătura.

Unul dintre protestatari, Volodymyr Derkach și-a exprimat în fața jurnaliștilor consternarea că așa ceva se poate întâmpla în Ucraina, spunând că intervenția poliției a ucis un om.

Într-o declarative difuzată astăzi, serviciile de urgență locale au spus că fostul miner Gennadi Konopliov a murit în ambulanță, în drum spre spital. În declarație se mai spune că urgența ar fi fost chemată cu întârziere, iar protestatarii au împiedicat pătrunderea ambulanței în tabăra de corturi.

Un lider al protestatarilor, Nikolai Goncearov a denunțat intervenția poliției drept „act de terorism”. El a spus că poliția a sechestrat mai întâi generatorul de electricitate și soba folosită de protestatari pentru a se încălzi în nopțile reci, iar apoi a demontat cortul principal.

Incidentul afectează direct imaginea președintelui Viktor Ianukovici. Donețkul este orașul său de baștină și baza electorală pentru formațiunea sa, Partidul Regiunilor.

Protestatarul Nikolai Goncearov a declarat serviciului ucrainean al postului nostru de radio că îl consideră pe președinte responsabil personal de cele întâmplate:

„Întreaga vină o poartă președintele Ucrainei. El este garantul banditismului care înflorește în întreaga țară. Cum am ales această putere, tot așa trebuie să o înlăturăm”, a mai spus Goncearov, numindu-l pe Yanukovich ticălos.

Goncearov spune că lichidatorii avariei de la Cernobîl vor continua protestul la Donețk și fără corturi, și fără sobă. Noaptea trecută participanții au aprins un foc pe locul cortului înlăturat.

Un comunicat de presă al președinției de la Kiev spune că președintele Ianukovici i-a cerut procurorului general, Viktor Pshonka să se ocupe personal de investigarea morții protestatarului de la Donețk.

Guvernul ucrainean a început reforma sistemului de pensii de factură sovietică pentru a putea primi împrumuturi salvatoare de la Fondul Monetar Internațional. Lichidatorii de la Cernobîl au devenit un grup puternic de opoziție față de măsurile de austeritate bugetară. În ultimele luni ei organizează cu regularitate proteste și la Kiev, în fața Parlamentului.

Săptămâna trecută, guvernul a promis că va mări de la anul alocațiile pentru lichidatori, dar mai întâi va verifica listele beneficiarilor. Vicepremierul Serghei Tighipko a declarat că pe aceste liste există aproape 50 de mii de oameni, dar că acestea nu au fost verificate din 1998.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG