Linkuri accesibilitate

13000 de moldoveni au cerut ajutorul Centrului de Apel al Ministerului de Externe


Oamenii vorbesc cu mai mult curaj despre problemele care îi frământă.


De aproape doi ani cetăţenii moldoveni de peste hotare şi rudele acestora pot să obţină mai uşor informaţii consulare pe diferite teme, cum ar fi perfectarea vizei, furtul sau pierderea actelor - la Centrul de Apel al Ministerului de Externe. Operatorii Centrului spun că înregistrează zilnic între 20 şi o sută de apeluri. Care sunt cele mai frecvente probleme de care se plâng moldovenii ne spune Diana Răileanu.

13 mii este numărul moldovenilor care au cerut ajutorul operatorilor de la deschiderea Centrului de Apel până astăzi. Diana Bordea, coordonatoarea Centrului spune că, cel mai des, solicitanţii se interesează de ce acte au nevoie pentru a pleca peste hotarele ţării:

Diana Bordea
Diana Bordea
Diana Bordea: „Diverse probleme: de informare, de documentare a copiilor care au fost născuţi peste hotare, de pierdere a documentelor, aplicarea deportărilor, ce să facă, unde să se adreseze în cazul deportărilor. Întrebări mai recente sunt acum cu Asociaţiile diasporei moldoveneşti, tot mai mulţi cetăţeni care pleacă peste hotare se interesează de aceste diaspore, unde pot primi un ajutor, unde pot să se informeze cînd sunt departe de casă.”

La Centrul de Apel telefonează atît cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare, cît şi cei din ţară. Este şi cazul unei doamne care s-a interesat cum poate obţine un nou paşaport o rudă aflată la muncă în Italia. Cu permisiunea operatorilor Centrului am înregistrat discuţia:

„Avem aşa o întrebare la dvs. referitor la paşaport. Dacă persoana se află în Italia şi o expirat termenul la paşaport. Unde el poate să facă acest paşaport?”

Operator: „Domnul sau doamna, dacă este în Italia, trebuie să se adreseze la Roma sau la Bologna şi să depună tot setul necesar pentru obţinerea paşaportului. Dosarul de la Ambasadă se transmite aici, în Moldova, la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi se perfecţionează aici paşaportul, după care îl ridică tot din Italia, de la Ambasada noastră.”

„Am înţeles. Mulţumim foarte mult, la revedere.”

Viorica Olaru-Cemîrtan, una dintre cele trei operatoare ale Centrului, spune că acum doi ani întrezărea un anumit scepticism în glasul moldovenilor care cereau ajutor. Între timp, oamenii au devenit mai deschişi şi vorbesc cu mai mult curaj despre problemele care îi frământă:

Viorica Olaru-Cemîrtan
Viorica Olaru-Cemîrtan
Viorica Olaru-Cemîrtan: „Dacă din start aveam foarte mulţi cetăţeni care erau miraţi de acordarea unui asemenea serviciu la telefon, fără a li se percepe anumite taxe şi trebuia noi să insistăm să ne spună mai multe detalii despre cazul lor, acum revin şi ne spun din start situaţia aşa cum e, fără a ascunde nimic, ştiind că nu riscă nici într-un fel. Deci, acest cetăţean, client fidel al Centrului de Apel, a evoluat spre bine.”

Serviciile Centrului de Apel sunt la mare căutare în perioada vacanţelor de vară sau iarnă, susţine Natalia Petică, preşedinta Asociaţiei „Plai” din Torino, Italia, cînd cei mai mulţi moldoveni revin acasă din străinătate.

Natalia Petică
Natalia Petică
„A fost un pic de probleme cu înscrierea copiilor minori în paşapoarte. Părinţii la plecarea în Republica Moldova trebuie să facă un paşaport alb a copilului, iar părinţii neştiind chestia asta se pomeneau la vămi că erau opriţi. Toţi care mă telefonau din drum, eu la toţi le-am dat numărul Centrului de Apel, zic: oameni buni, telefonaţi la numărul respectiv, pentru că acolo au să vă dea neapărat informaţia necesară.”

Operatorii Centrului de Apel al Ministerului de Externe sunt gata să răspundă solicitărilor de luni până vineri, între ora 8.00-17.00. Pentru apeluri din orice localitate a Republicii Moldova puteţi forma 00 800 90 990, iar din străinătate + 373 22 690 990, apelul fiind taxat la tariful internaţional standard pentru ţara respectivă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG