Linkuri accesibilitate

Raport psihiatric asupra stării sănătății lui Behring Breivik în Norvegia


Anders Behring Breivik sub escorta poliției pe insula Utoeya în august 2011

Procesul atentatorului ar urma să înceapă la 16 aprilie anul viitor.


La Oslo o echipă de psihiatri va prezenta astăzi tribunalului care-l judecă pe autorul mărturisit al atacurilor teroriste din iulie un raport despre sănătatea lui mintală. Detalii are Mircea Țicudean.

Evaluarea sănătății psihice a lui Anders Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, ar putea determina în mare măsură natura pedepsei pe care o va primi autorul declarat al dublului masacru soldat în iulie în Norvegia cu 77 de morți.

AFP scrie că dacă cei doi autori ai raportului constată că Behring Breivik a fost sănătos și în cunoștință de cauză în momentele comiterii dublului atac, cu bombă și cu focuri de armă, atunci riscă o condamnare la foarte mulți ani de închisoare. Dacă însă experții ajung la concluzia că Breivik nu e în regulă din punct de vedere psihic, iar tribunalul le dă crezare, asasinul mărturisit va fi condamnat doar la terapie psihiatrică.

Behring Breivik se află în prezent într-o închisoare de maximă securitate din apropiere de Oslo. Procesul lui ar urma să înceapă la 16 aprilie anul viitor și să dureze cam două luni și jumătate.
În baza legilor norvegiene pedeapsa maximă este de 21 de ani de închisoare, dar acuzatul ar putea petrece după gratii și mai mulți ani dacă tribunalul stabilește că el rămâne o amenințare pentru societate.

Avocatul apărării Geir Lippestad a declarat unei agenții de presă norvegiene că este foarte curios ce spune raportul psihiatric.
La câteva zile după atacuri, în iulie, avocatul spunea că clientul său este „probabil nebun”. Apoi Lippestad a spus că regretă această formulare și s-a corectat spunând că asasinul declarat „are propria lui percepție asupra realității”.

La 22 iulie Behring Breivik a detonat o bombă ascunsă într-o mașină în fața unei clădiri guvernamentale din Oslo, omorând opt oameni. Apoi a mers pe insula Utoeya, la 40 de kilometri de capitală, unde, îmbrăcat în polițist, a ucis timp de o oră și jumătate cu focuri de armă 69 de oameni, majoritatea tineri participanți la o tabără social-democrată.

Deși își recunoaște faptele, norvegianul spune că nu se consideră vinovat din punct de vedere juridic, insistând că acțiunile sale au fost „atroce, dar necesare”. Behring Breivik a susținut după arestare că este angajat într-o cruciadă împotriva invadării Europei de către musulmani.

O recentă înregistrare a telefonului pe care l-a dat poliției de pe insulă, ca să se predea, arată că acuzatul s-a prezentat drept comandant al rezistenței anticomuniste norvegiene, după care a spus că a acționat în numele Cavalerilor Templieri.
Unii comentatori de presă au spus că apărarea ar putea invoca asemenea elucubrații pentru a demonstra că Behring Breivik nu este în toate mințile, asigurându-i o pedeapsă mai ușoară.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG