Linkuri accesibilitate

Negocierile transnistrene și modelul Cataloniei (Adevărul)


Bugetul de stat 2012 disecat (Timpul).





Despre bugetul pentru anul 2012, care a trecut vinerea trecută de votul executivului şi urmează să fie dezbătut de parlament, Timpul scrie că va fi din nou unul social, dar va aduce şi noi scumpiri. Este programată o creştere a veniturilor cu 15%. 63% din venituri sunt puse însă din nou pe seama Serviciului Vamal, adică pe taxe vamale şi accize ceea ce înseamnă, scrie ziarul, că guvernul mizează în continuare pe creşterea comerţului extern. Veniturile pe care trebuie să le aducă Fiscul constituie în jur de 27%, ceea ce scoate în evidenţă faptul că sectorul productiv continuă să gâfâie, mai constată publicaţia.

În ajunul reluării negocierilor oficiale pentru rezolvarea conflictului transnistrean, care ar trebui să se producă la sfârşit de lună la Vilnius, vicepremierul pentru Integrare, Eugen Carpov, a împărtăşit ziarului Adevărul câteva gânduri asupra reglementării pe care mizează autorităţile de la Chişinău.

Republica Moldova are în vedere modelul Cataloniei, regiune din Spania cu autonomie extinsă, şi se uită cu atenţie şi la experienţa Irlandei de Nord, pentru a soluţiona conflictul transnistrean, scrie Adevărul cu referire la interviul cu Carpov.

Tot din Adevărul, dintr-o analiză semnată de istoricul Igor Caşu, aflăm că R. Moldova a devenit ceva mai devreme parte componentă a spaţiului comunitar european în ceea ce priveşte accesul la fondurile pentru cercetare, doar că cercetătorii moldoveni practic nu pot accesa la modul practic aceste fonduri, fiind vorba despre vreo 53 de miliarde de euro pe 7 ani.

Şi tot despre fonduri ratate, Adevărul scrie că R. Moldova ar putea pierde la CEDO unei companii franceze (care acum 2 ani a deschis o reţea de magazine duty free la aeroport, dar afacerea i-a fost blocată de autorităţi) exact atâţia bani câţi speră să obţină de la UE pentru finanţarea reformei din justiţie, adică 50 milioane de euro.

Despre decizia guvernului de a uni într-o singură întreprindere Termocom-ul şi cele două CET-uri din capitală, Panorama scrie că s-ar putea să aibă dreptate primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, când afirmă că totul se face pentru a permite Moldovagaz, fiica din Republica Moldova a monopolistului rus Gazprom, să intre în posesia sistemului termoenergetic al capitalei.
XS
SM
MD
LG