Linkuri accesibilitate

Teodor Baconschi: ameninţările Rusiei au raţiuni electorale


Teodor Baconschi
Teodor Baconschi

Ameninţările vin şi din cauza că Rusia nu a primit acces la butonul de comandă al scutului antirachetă european.


Ministrul de externe român Teodor Baconschi a reacționat la cele mai recente declarații rusești pe tema scutului american antirachetă, care va avea componente și în România. Relatează de la București Sabina Fati.

Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi crede ca inaugurarea noii statii radar de la Kaliningrad si declaratiile facute de presedintele rus Dimitri Medvedev, cu aceasta ocazie, fac parte din pregatirile pentru alegerile de anul viitor. In viziunea sefului diplomatiei romane, „cresterea temperaturii declaratiilor oficiale” este pe fond electoral fiindca altfel nu exista nici o „logica de fond” sau „geopolitica” pentru ca Moscova sa genereze „noi fracturi intre Rusia si lumea europeana”.


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00
Link direct



Presedintele rus Dimitri Medvedev a explicat ca activarea radarului antiracheta de la Kaliningrad este „un prim semnal” adresat NATO ca Rusia este pregatita sa raspunda „amenintarilor” sistemului antibalistic din Europa. Medvedev a insistat ca daca acest semnal nu va fi auzit de Occident, atunci Rusia va utiliza alte mijloace de aparare si va lua masuri severe.

Amenintarile vin atit din ratiuni electorale, cum a explicat ministrul roman de externe, cit si din cauza ca Moscova nu a putut intra in arhitectura de aparare a NATO pe picior de egalitate cu membrii Aliantei, altfel spus din cauza ca Rusia nu a primit acces la butonul de comanda al scutului antiracheta care urmeaza sa asigure spatiul european. De aceea, presedintele Medvedev a cerut garantii scrise ca sistemul american antiracheta, care se va consturi in sudul Romaniei nu va ameninta Rusia. Sistemul va functiona pe baza de rachete interceptoare si ar trebui sa fie operativ pina in 2015, iar acordul semnat intre Statele Unite si Romania prevede ca inreceptorii care vor fi detasati la Deveselu in sudul tarii, nu pot avea focoase nucleare.

De partea cealalta, militarii rusi se lauda ca sistemele lor sint mai performante si ca in perioada unui experiment comun cu SUA, atunci cind au fost lansate mingi de tenis in spatiu, cea mai mica dintre ele, cu diamentrul de 5 centimetri, aceasta a putut fi identificata doar cu radarul rusesc. Radarul de la Kaliningrad acopera tot continentul si Oceanul Atlantic si poate controla pina la 500 de obiecte simultan pe o raza de circa sase mii de kilometru. Noua statie de la Kaliningrad este prima masura de raspuns a Rusiei dupa decizia de instalare a scutului american antiracheta.

Ministrul Roman de Externe a precizat ca a luat nota de declaratiile presedintelui rus si ca Romania adopta pozitia exprimata de secretarul general NATO, care a spus ca spera intr-un parteneriat strategic Rusia-NATO pentru secolul XXI. Inaltii oficiali ai Alinatiei Nord Atlantice considera ca o solutie in privinta scutului antiracheta ar putea fi gasita impreuna cu Rusia pina la summitul de la Chicago din mai 2012.
XS
SM
MD
LG