Linkuri accesibilitate

1 decembrie 1918 este parte din istoria noastră


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

„Sacrificiul soldatului român și clarviziunea și abilitatea clasei politice românești a ferit pentru mai bine de două decenii România întregită de toate nelegiuirile totalitarismului roșu.”



Gheorghe Cojocaru: „1 decembrie 1918 – ziua în care și Basarabia, și Bucovina, și Transilvania se regăseau alături de românii din Vechiul Regat este parte din istoria noastră comună, dar, deși acest fapt este un adevăr incontestabil, raportarea publică la acest eveniment este una destul de amestecată, contradictorie și ideologizată, în funcție de profilul identitar asumat de o persoană sau de un actor politic”.


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct



Europa Liberă: Tocmai în aceste condiţii de interminabile polemici, e ar trebui să fie 1 decembrie pentru cetățenii cu paşapoarte moldoveneşti eliberate de autorităţile Republicii Moldova?

Gheorghe Cojocaru: „1 decembrie este ziua Marii Uniri, ziua în care se făurea statul român întregit în hotarele sale istorice – un eveniment de anvergură neegalat, practic, în istorie. La realizarea României întregite și-au adus contribuția clasele politice dar și masele populare din toate teritoriile românești înstrăinate și din Vechiul Regat, după cum și diplomația românească și europeană și, nu în ultimul rând, ostașul român care, în vremuri grele, a luat sub scutul său populațiile din aceste teritorii, ferindu-le de furia și ororile unor regimuri inumane bolșevizate.”

Europa Liberă: Dar, tocmai în legătură cu rolul armatei române, se pare, se desfășoară cele mai aprinse dezbateri…

Gheorghe Cojocaru: „Nu este cazul pentru a intra aici în detalii în legătură cu acest subiect. Ceea ce trebuie de subliniat, însă, este faptul că oastea română nu a intrat în Basarabia și Bucovina ca în niște teritorii străine, ci în niște teritorii românești, rupte abuziv de la matricea națională. În acele timpuri extrem de complicate, în condițiile războiului mondial, alternativa era ca aceste teritorii să fie abandonate haosului și terorii bolșevice. Sacrificiul soldatului român și clarviziunea și abilitatea clasei politice românești de a lua deciziile politice responsabile și de a asigura, astfel, drepturile omului, dacă vreți, în tot acest spațiu, a ferit pentru mai bine de două decenii România întregită de toate nelegiuirile totalitarismului roșu, oferind și cadrul democratic necesar construcției naționale.

Europa Liberă: Am să fac apel la calitatea dumneavoastră de istoric dar şi la cea de comentator politic şi am să vă întreb: care ar putea fi învățămintele zilei de 1 Decembrie pentru clasa politică și cetățenii din Republica Moldova?

Gheorghe Cojocaru: „Acestea sunt pe cât de evidente, pe atât de actuale. Istoria zilei de 1 Decembrie ne învață că forța și succesul unui proiect cu impact rezidă în unitate – socială, politică, culturală și, obligatoriu, națională, unitate care, cu regret, nu pare să se regăsească printre „principiile și valorile” clasei politice și guvernării democratice de astăzi…
Previous Next

XS
SM
MD
LG