Linkuri accesibilitate

Rusia în ajun de alegeri parlamentare


Președintele Dmitri Medvedev se adresează alegătorilor de la reședința sa de la Gorki.

Criticii tandemului Putin-Medvedev avertizează acum că scrutinul va fi marcat de nereguli.În Federația Rusă se încheie astăzi campania dinaintea alegerilor parlamentare de duminică, 4 decembrie. Într-o ultimă adresare televizată electorală, președintele Dmitri Medvedev, el însuși candidat pe lista partidului de guvernământ „Rusia Unită”, a spus că alegerile vor fi „un moment de cotitură pentru democrație” și a îndemnat cetățenii să facă „alegerea corectă”. Dar criticii Kremlinului spun că felul cum au decurs pregătirile electorale nu prevestește alegeri libere și corecte și nici mari progrese democratice după scrutin. Detalii are Mircea Țicudean.

În Rusia nimeni nu se îndoiește că alegerile pentru Duma de Stat vor fi câștigate de partidul de guvernământ „Rusia Unită”, singura necunoscută fiind cât de mare va fi noua lui majoritate parlamentară. Până acum partidul premierului Putin și al președintelui Medvedev a avut peste două treimi din cele 450 de fotolii ale Dumei, fiind în stare să schimbe de unul singur Constituția. Săptămâna trecută, un sondaj de opinie sugera că „Rusia Unită” va avea în noua Dumă numai 253 de locuri, față de 315 în prezent, adică tot o majoritate, dar ceva mai modestă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00
Link direct


Unii observatori spun însă că acest posibil declin nu va însemna mare lucru. Mihail Vinogradov, analist din St. Petersburg, spune că șansele partidului de guvernământ de a-și menține supermajoritatea de două treimi au scăzut dramatic, dar posibila pierdere de mandate nu e chiar așa de importantă: „În primul rând, spune Vinogradov, Duma de Stat nu este o structură crucială în luarea deciziilor și formarea politicilor rusești. Iar în al doilea rând (chiar dacă pierde mandate) „Rusia Unită” tot va putea face alianțe.”

Înaintea alegerilor, autoritățile ruse au refuzat din diferite motive înregistrarea unor partide noi, opuse Kremlinului, iar în Duma de Stat partidul „Rusia Unită” are destui aliați potențiali.

Nikolai Petrov, de la centrul Carnegie din Moscova, spune că Kremlinul controlează în măsură mai mare sau mai mică toate partidele cu șanse de a intra în Dumă. Partidele, explică Petrov, își primesc banii de la oligarhi, iar oligarhii nu le dau bani fără aprobarea Kremlinului.

Într-una din ultimele adresări electorale, președintele Dmitri Medvdev a spus limpede că vrea un parlament cât mai unitar. Dmitri Medvedev a spus că alegătorii vor decide dacă țara va avea un Parlament sfâșiat de certuri interne, ca în anii 1990, sau unul alcătuit din politicieni cu simț de răspundere, dornici și capabili „să ajute la creșterea nivelului de trai”.

După ce s-au plâns de manipularea legii electorale în interesul Kremlinului, de favorizarea puterii la televiziune și de intimidarea oricărei opoziții reale, criticii tandemului Putin-Medvedev avertizează acum că scrutinul va fi marcat de nereguli. În opinia adversarilor puterii, autoritățile au pregătit deja terenul descurajând monitorii independenți.

Joi, Procuratura rusă a început să investigheze sursele de finanțare ale organizației „Golos”, care centralizează posibilele fraude electorale pe site-ul kartanarushenyi.ru. „Golos” susține că nu a făcut niciodată un secret din faptul că trăiește din granturi europene și americane, care-i asigură funcționarea cotidiană și independența politică.

Șeful „Golos”, Grigori Melkoiants, a declarat agenției Reuter că organizația lui este singura cu adevărat independentă dintre toate structurile rusești care monitorizează alegerile. În opinia lui Melkoiants, momentul în care s-a declanșat ancheta, cu numai trei zile înaintea alegerilor, arată că ea are scopul principal de a împiedica observatorii să-și facă duminică meseria.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG