Linkuri accesibilitate

Bulgaria blocată de proteste sindicale


Premierul Boiko Borisov spune că pe fundalul protestelor se văd mai bine realizările guvernului.



În Bulgaria iau amploare protestele împotriva măsurilor de austeritate și a nivelului de trai oricum scăzut din cea mai săracă țară a UE. Relatează de la Sofia Petio Petkov.

Timp de două ore au fost închise astăzi cu tractoare și alte mașini agricole grele drumuri și puncte de frontieră, printre care podul Russe-Giurgiu, Kapitan Andreevo și Lesovo – la frontiera cu Turcia. 170 de tractoare grele vor parca seara aceasta în Piața Parlamentului unde mâine va avea loc un miting național de protest. Producătorii de cereale vor rămâne în capitala până joi sau pe termen nelimitat, în funcție de evoluția tratativelor cu guvernul.

Presa proguvernamentală a scris că protestele sunt organizate de 6-7 mari arendatori, printre care și unul care lucrează 270.000 de hectare – un adevărat record în cadrul Uniunii Europene.

Feroviarii aflați în grevă au respins propunerile conducerii companiei BDJ prin care, afirmă ei, salariile vor fi practic reduse cu 35-37%, iar sporurile de noapte și vechime - anulate. Concediul anual va fi mai scurt cu 2 zile, iar în caz de pensionare vor fi pătite 7,5 şi nu 9 salarii. Ei nu acceptă închiderea definitivă în timpul grevei a 97 de linii feroviare. Viceprim-ministrul și ministru de finanțe Simeon Diankov însă a avertizat că statul nu va mai finanța căile ferate.

Între timp a devenit cunoscut că 30 de milioane de euro ale companiei BDJ se află la Banca corporativă, așa-zisă bancă a guvernului, iar conducerea căilor ferate nu știe acest lucru. Până la finele anului, BDJ trebuie să achite 15 milioane companiei germane „Siemens”, în caz contrar riscă să piardă 25 de motrise „Deziro”.

Cele două confederații sindicale – cea a Sindicatelor independente și „Podkrepa” (Sprijin) au amenințat cu un nou miting național de protest în ziua în care în parlament va fi votată propunerea privind majorarea vârstei de pensionare. Sindicatele afirmă că numai din economia gri vor putea fi asigurate pentru stabilizarea sistemului de pensii venituri suplimentare de peste 15 miliarde euro.

Premierul Boiko Borisov a declarat că pe fundalul protestelor se văd mai bine realizările guvernului. El a mai spus că liderii Partidului socialist se ascund în spatele grevelor.
XS
SM
MD
LG