Linkuri accesibilitate

Curtea Penală Internațională dă cîștig de cauză R. Macedonia în disputa cu Grecia


La Skopje

Grecia a anunțat că în ciuda respectului pentru CPI nu-și schimbă poziția și că va continua negocierile cu vecina sa de la nord numai prin intermediul Națiunilor Unite.Mica Macedonie, țară din vestul Balcanilor, a obținut ieri o mare victorie juridică în lunga dispută cu vecina de la sud, Grecia, asupra numelui oficial al fostei republici iugoslave. Detalii are Mircea Țicudean.

Curtea Penală Internațională a dat dreptate luni Macedoniei în disputa ei cu Grecia, care vrea ca mica ei vecină de la nord să-și găsească alt nume, blocându-i până atunci intrarea în NATO și în Uniunea Europeană. Grecia, care face parte din ambele organizații, spune că numele „Macedonia” aparține de drept numai provinciei sale de nord, și că promovându-și tocmai această denumire, vecina din fosta Iugoslavie ar emite de fapt pretenții teritoriale la adresa Greciei. Macedonia neagă asemenea ambiții și spune că dacă și-ar alege alt nume și-ar respinge singură identitatea națională.

În verdictul său de ieri Curtea Penală Internațională a decis că Grecia a greșit în 2008 opunându-se prin veto primirii macedonenilor în NATO, fiindcă a încălcat un acord provizoriu încheiat de Atena cu Skopje în 1995. Grecia a anunțat însă imediat că în ciuda respectului pentru Curtea Penală Internațională nu-și schimbă poziția și că va continua negocierile cu vecina sa de la nord numai prin intermediul Națiunilor Unite.

Desprinsă din fosta Iugoslavie fără vărsare de sânge, Macedonia a fost primită în ONU în 1993 sub numele provizoriu „Fosta Republică Iugoslavă Macedonia”, prescurtat uneori „FYROM”. Dar peste 120 de țări, inclusiv Statele Unite și Rusia, au recunoscut-o sub numele mai simplu „Republica Macedonia”.

De aproape două decenii, Grecia nu se împacă însă cu această denumire, și recurge la cea mai simplă formă de presiune, blocând intrarea Macedoniei în organizațiile la care aceasta dorește să adere și în care Grecia are un cuvânt greu de spus. După ce în 2008 le-a blocat macedonenilor drumul spre NATO, Atena a zădărnicit în 2009 și tentativa lor de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.
În plângerea rezolvată ieri de Curtea Penală Internațională, macedonenii au cerut instanței să emită un ordin prin care să interzică în general grecilor practica blocării intrării Macedoniei în organizațiile internaționale, dar tribunalul cu sediul la Haga a spus că nu poate emite un verdict așa de general.

Macedonia are acceptul de principiu de primire în organizațiile euro-atlantice, ca și celelalte foste republici iugoslave, dar pentru a fructifica aceste ocazii trebuie să-și rezolve disputa cu Grecia. Autorităților macedonene le place să se prezinte în lume ca o victimă a încăpățânării Greciei, dar au făcut în ultimii ani gesturi înțelese nu doar la Atena, ci și în alte părți drept provocări, cum ar fi numirea aeroportului din Skopje „Alexandru Macedon”.

Subiectul macedonean rămâne unul sensibil pe scena politică elenă: recent, un grup de 16 deputați dintr-un partid naționalist au amenințat că nu vor mai sprijini guvernul de tehnocrați al premierului Lucas Papademos dacă acesta face vreo concesie macedonenilor.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG