Linkuri accesibilitate

64 de milioane de euro de la Uniunea Europeană


Dirk Schuebel şi Vlad Filat
Dirk Schuebel şi Vlad Filat

Un ajutor nerambursabil pentru reducerea dependenţei energetice faţă de Rusia şi alte proiecte de infrastructură.


Uniunea Europeană a anunţat că va acorda în următorii trei ani Republicii Moldova ajutoare în valoare de 64 de milioane de euro, în special pentru proiecte de eficienţă energetică. Acordurile de finanţare au fost semnate astăzi de către şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, şi premierul Vlad Filat, la o zi după ce Comisia Europeană a decis să înceapă negocierea acordurilor de liber schimb cu Republica Moldova, drept urmare a unor reforme menite să sporească concurenţa. Liliana Barbăroşie s-a interesat cum va utiliza guvernul banii europeni:

Pe lângă trei proiecte mai mici de infrastructură legate de aprovizionarea cu apă a unor localităţi rurale, construcţia unei şosele de centură a oraşului Ungheni de la graniţa cu UE şi reconstrucţia Spitalului Republican, cea mai mare parte din ajutoare, circa 42 de milioane, vor fi cheltuită pentru proiecte de eficienţă energetică.

Şeful delegaţiei Uniunii Europene, Dirk Schuebel, a spus că acest sector nu a fost ales la întâmplare, ci pentru că Republica Moldova întâmpină probleme serioase în negocierile cu furnizorul de gaze, concernul rus Gazprom:

„Vrem ca Republica Moldova să-şi dezvolte surse regenerabile de energie şi metodele de conservare a acesteia,” a explicat Dirk Schuebel.

Negociind un nou acord de achiziţie a gazelor naturale pentru viitori cinci ani, Republica Moldova încearcă să obţină o diminuare a tarifelor ce au atins deja media europeană, dar se pare că s-a ciocnit de reticenţa Gazprom-ului care ar fi cerut Moldovei să renunţe la câţiva paşi importanţi în vederea integrării sale în spaţiul energetic european.

Sprijinul european anunţat astăzi nu trebuie însă legat direct cu aceste negocieri, a ţinut să specifice premierul Vlad Filat:

„Sigur că aceşti bani nu au cum să ne ajute în negocierile cu Gazprom-ul – sunt lucruri separate. Însă, implementând aceste proiecte, vom avea consum mai mic. Trebuie să vorbim deja nu doar despre micşorarea tarifelor, când acest lucru nu depinde de noi. Trebuie să implementăm deja proiecte care să ducă la micşorarea consumului.”

După cele 64 de milioane de euro, ar putea veni alte 36, tot până la sfârşit de an, a mai anunţat Vlad Filat, o parte urmând a fi destinate unor proiecte de infrastructură în stânga Nistrului.

Acordurile de finanţare au fost semnate după ce Bruxelles-ul a decis că Republica Moldova a îndeplinit setul de condiţii necesare pentru începerea negocierilor pe marginea unui Acord de Liber Schimb cu UE.

Expertul de la Chişinău, Leonid Litra, vicedirector pe cooperarea internaţională la IDIS Viitorul, crede că este o recunoaştere din partea UE a eforturilor întreprinse de guvernul de la Chişinău:

Leonid Litra
Leonid Litra
„Este un „gentelman agreement” care a fost respectat: Moldova iniţiază reformele, iar UE începe negocierile pe marginea acordului de liber schimb. Au fost două condiţii de bază, legate în primul rând de competiţie. Legile necesare, cea cu privire la omiterea ajutorului de stat şi cea cu privire la concurenţă, au fost adoptate şi asta a fost precondiţia pentru începerea negocierilor.”

Cât ar putea dura până când Republica Moldova va putea face comerţ liber cu Uniunea Europeană şi invers? Iată prognoza lui Leonid Litra:

„1,5 - 2 ani. Ne putem mişca foarte repede, dar vor exista şi complicaţii. Este un domeniu sensibil, mai ales în ce ţine de demonopolizare, crearea unei competiţii sănătoase, tăierea ajutoarelor pentru întreprinderile de stat. Probabil vor exista turbulenţe, dar este un proces ireversibil dacă vrem să avem acest acord,” ne-a spus Leonid Litra.
Previous Next

XS
SM
MD
LG