Linkuri accesibilitate

„Rusia fără Putin!”


Tineri din organizaţia „Oţelul”, la o demonstraţie în sprijinul partidului puterii Rusia Unită, în Piaţa Roşie din Moscova
Tineri din organizaţia „Oţelul”, la o demonstraţie în sprijinul partidului puterii Rusia Unită, în Piaţa Roşie din Moscova

Trupele de interne au împînzit Moscova şi Sankt-Petersburg, încercînd să oprească noi proteste ale opoziţiei împotriva fraudării alegerilor.


Premierul Rusiei, Vladimir Putin s-a declarat astăzi mulţumit de rezultatul alegerilor parlamentare de duminică, chiar dacă partidul său „Rusia Unită” a obţinut cu 14 procente mai puţin decît în 2007, adică 50% faţă de 64%. Putin consideră că partidul său are o majoritate „stabilă” în parlament şi că este firesc ca un partid aflat la putere de 4 ani să îşi mai erodeze din încrederea electoratului. Declaraţiile premierului de la Moscova vin după o noapte de proteste de stradă împotriva rezultatului alegerilor şi după critici fără ambiguităţi din partea observatorilor internaţionali şi a secretarului de stat american. Mai multe, de la Oana Serafim.

Aseară, mii de oameni scandau la Moscova şi Sankt-Petersburg: „Rusia fără Putin! Rusia fără Putin!…”

Poliţia a intervenit, au fost operate arestări – 300 la Moscova şi 100 la Sankt-Petersburg şi astăzi, potrivit relatărilor, mii de poliţişti şi angajaţi ai ministerului de interne au împînzit străzile celor două oraşe, încercînd să oprească noi proteste ale opoziţiei anunţate pentru această seară.

Proteste şi arestări la Moscova
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00


Tot în aceasta seara sunt anunţate şi două mitinguri de sprijin în favoarea premierului Putin. Unul organizat de „Nashi” şi care va fi condus de preşedintele Dumei, Boris Grîzlov, şi un altul de un alt grup de tineret „Oţelul”.

Purtătorul de cuvînt al forţelor ministerului de interne a declarat că desfăşurarea masivă a forţelor de ordine are un singur scop şi anume acela de a „asigura securitatea cetăţenilor”.

La Vilnius, în această dimineaţă, doamna Hillary Clinton a fost foarte critică la adresa modului în care s-a desfăşurat scrutinul de duminică. A vorbit de „alegeri incorecte”, despre nevoia electoratul să afle adevărul despre „manipulările” ce au avut loc şi despre fraudele relatate de observatorii internaţionali.

Opoziţia din Rusia crede că dacă fraudele nu ar fi fost atît de masive, partidul premierului Putin ar fi avut o cădere mult mai spectaculoasă în numărul de deputaţi. Vladimir Rîjcov a declarat agenţiei Reuter, aseară, în timpul manifestaţiilor:

„In jur de 10 -15 procente au fost obşinite ca urmare a falsificărilor, fraudelor şi rescrierii protocoalelor de la secţiile de votare. Adevăratul rezultat al Rusiei Unite nu este mai mare de 35 %, poate chiar mai puţin de atît. Cele mai slabe rezultate ai fost obţinute în oraşele mari cu peste 1 milion de oameni. Acolo abia de a obţinut 20-25 %. Aşa că e o înfrîngere. Iar victoria comuniştilor, a Partidului „ Numai Rusia” şi a ultranaţionaliştilor nu e atît victoria lor, cît mai degrabă rezultatul unui vot de protest.”

Anna , o studenta de 22 de ani participantă la protestele de aseară a declarat postului nostru de radio: „Am venit la proteste pentru că rezultatul este o insultă la adresa noastra. Înseamnă că votul nostru nu a fost luat în seamă!”

Ghenadi, de 38 de ani exprima aceiaşi opinie: „Am venit aici pentru că am văzut cu au decurs lucrurile şi duminică şi noaptea trecută. Am văzut toate înregistrările de pe Youtube care arătau clar cum s-a votat de mai multe ori, toate falsificările, cum cerneala a dispărut după anumite buletine de vot… Ne-am întrebat prietenii, rudele dacă au votat cu Rusia unită şi toţi ne-au spus că nu, şi cu toate astea iată ce rezultat fantastic au obţinut. Am venit aici ca sa ne arătăm susţinerea pentru cei care nu sunt de acord cu acest rezultat.”

Premierul Vladimir Putin şi lider al partidului „Rusia Unită” s-a declarat însă mulţumit de rezultat şi de modul în care s-a desfăşurat scrutinul, a vorbit despre schimbările ce vor avea loc în Dumă şi la conducerea partidului şi s-a declarat neimpresionat de criticile aduse.
XS
SM
MD
LG