Linkuri accesibilitate

Despre reformă şi respectarea drepturilor omului în fostul spațiu sovietic


Secretarul de stat american Hilary Clinton la reuniunea OSCE din Lituania
Secretarul de stat american Hilary Clinton la reuniunea OSCE din Lituania

„Îi vom încuraja pe partenerii noştri din Asia Centrală să pună în aplicare reforme democratice.”



Secretarul de stat american Hilary Clinton s-a aflat recent în capitala lituaniană Vilnius unde s-a pronunțat pentru reforme democratice şi respectarea drepturilor omului în fostele republici sovietice. Detalii de la Lucian Ştefănescu.




Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct



Vorbind la o reuniune ministerială a Organizației pentru Securitate şi Cooperare, şefa diplomaței americane Hilary Clinton a afirmat că Rusia trebuie să urmeze recomandările făcute de observatorii electorali OSCE, după ce partidului premierului Vladimir Putin Rusia Unită a câştigat cea mai mare parte a mandatelor parlamentare la sfârşitul săptămânii trecute:

„Aşa cum am văzut în multe locuri şi cel mai recent în alegerile pentru Duma de stat din Rusia, alegerile care nu sunt libere şi corecte subminează încrederea oamenilor. Suntem serios preocupați de modul cum s-au desfăşurat aceste alegeri. Partidelor independente li s-a negat dreptul de a se înregistra, iar raportul preliminar al OSCE vorbeşte de încercări de manipulare a listelor de alegători, încercări de a umple urnele de vot, şi despre alte practici dubioase.”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a adresat adunării ministeriale a OSCE după ce doamna Clinton a făcut aceste remarci, dar nu a avut nici o reacție.

Hilary Clinton a atras atenția şi asupra încălcării drepturilor omului în Belarus, şi s-a referit la faptul că foşti candidați la preşedinție care s-au opus regimului lui Aliaksandr Lukaşenka în alegerile prezidențiale din 2010 se află încă în închisoare, şi la arestarea luna trecută a unui proeminent activist pentru drepturile omului.

„În Belarus, la mai puțin de 40 de km distanță de aici, apărătorii drepturilor omului sunt supuşi unor persecuții neîncetate, e vorba de oameni precum Aleş Bialațki, condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare pentru evaziune fiscală, dar a cărui adevarată crimă în ochii statului este ca a ajutat victimele represiunii. Foştii candidați la alegerile prezidențiale Andei Sannikau şi Mikalay Statkevici sînt încă în închisoare împreună cu alți deținuți politici, la un an după represiunea guvernamentală.”

Secretarul de stat american a menționat şi Ucraina ca o țară care face paşi înapoi în privința democratizării. Clinton a întrebat dacă nu cumva există motivații politice în spatele procesului şi condamnării la închisoare a fostului premier Iulia Timoşenko, rivalul politic al preşedintelui Viktor Ianukovici.

Hilary Clinton s-a mai referit şi la nevoia de a promova drepturile omului şi reformele democratice în fostele republici sovietice din Asia Centrală:

„Chiar când Statele Unite caută să coopereze cu guvernele din regiunea central-asiatică, în domenii cum ar fi Afganistanul, comerțul, energia şi altele, îi vom încuraja pe partenerii noştri din Asia Centrală - atât la nivel guvernamental, cât şi al societății civile - să pună în aplicare reforme democratice şi să respecte mai mult drepturile omului.”

În altă ordine de idei, doamna Clinton a avertizat din nou formațiunea politică islamistă care a câştigat recentele alegeri din Egipt să respecte regulile democratice.

Între timp, Statele Unite, Olanda, Suedia, Canada şi alte țări, fac presiuni pentru ca OSCE să adopte un document de sprijinire a drepturilor fundamentale ale jurnaliştilor în era digitală.

Oficialități de la Departamentul de Stat american spun că există o preocupare specială în legătură cu faptul că ziariştii care folosesc media electronice sânt urmăriți de autorități în țările din Asia Centrală, în Belarus, Rusia şi în Turcia.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG