Linkuri accesibilitate

Patru scenarii pentru alegerea unui preşedinte (Timpul)


Reformatarea AIE şi geostrategia (Ziarul de Gardă)


Despre ziua unei noi tentative de alegere a preşedintelui în parlament, 16 decembrie, analistul Corneliu Ciurea spune într-un interviu în Timpul că ar exista patru posibile scenarii. Le trecem în revista pe primele două care i se par analistului cel mai probabile - primul ar fi că AIE îl va vota pe Marian Lupu, dar nu va avea cele două voturi lipsă şi atunci preşedintele nu va fi ales, iar cel de-al doilea – că preşedintele va fi totuşi ales, cu voturile alianţei, plus voturile grupului Dodon sau ale câtorva comunişti cel mai probabil apropiaţi lui Voronin. Pe cea mai proastă poziţie se află în acest moment Vlad Filat, mai crede analistul, deoarece este nevoit să-l voteze pe Lupu chiar dacă nu-şi doreşte acest lucru. Dacă totuşi nu-l va vota, soarta alianţei este ca şi pecetluită, mai crede Ciurea.

Un alt analist, Bogdan Ţârdea, citat de această dată de Moldova Suverană, crede, că, dimpotrivă, alianţa nu mai are şanse nici chiar în cazul alegerii preşedintelui. În această situaţie, Filat oricum va fi demis, la primăvară, sub pretextul că poporul protestează, şcolile se închid, iar preţurile şi tarifele sunt exorbitante.

Petru Grozavu atenţionează însă în editorialul său din Ziarul de Gardă asupra unui alt pericol – s-ar putea, scrie eufemistic Grozavu, ca în tot acest calabalâc politic nici să nu luăm seama când în gara Chişinău va intra trenul Ianukovici împachetat în zona Kremlinului. Editorialistul are în vedere pericolul ca reformatarea alianţei să se soldeze cu omorârea spiritului pro-european la Chişinău şi schimbarea vectorului dinspre UE spre Eurasia.

Articolul de fond din Adevărul este dedicat astăzi problemelor din justiţie. Fiecărui magistrat de la Curtea de Apel Chişinău îi revin câte 100 de dosare pe lună şi 1000 pe an, scrie ziarul. Preşedintele instanţei, Ion Pleşca, citat de publicaţie, spune că ar mai avea nevoie de vreo 15 magistraţi ca lucrurile să meargă strună. Pe de altă parte, experţii cred că nu supraaglomerarea judecătorilor cu dosare este problema, ci proasta administrare a acestor dosare.

Şi voi reveni pentru o clipă la Ziarul de Gardă, care a verificat cum funcţionează sistemul de înregistrare audio a şedinţelor de judecată pentru care acum 3 ani s-a cheltuit peste 260 de mii de dolari. Înregistrările sunt efectuate la modul serios în doar jumătate din instanţe, este concluzia reporterilor.
XS
SM
MD
LG