Linkuri accesibilitate

În Moldova Moş Crăciun este mai existent şi mai real decât preşedintele ţării (Săptămîna)


Rusia se resovietizează (Jurnal de Chișinău).






Vitalie Ciobanu scrie în Adevărul că, odată, analiştii ruşi se amuzau de faptul că în Republica Moldova chiar şi morţii participă la viaţa politică. Acum e rândul basarabenilor sa-i ia peste picior. În Rusia există localităţi unde votează extratereştrii. Cine altcineva, de vreme ce numărul buletinelor scoase din urne depăşeşte cu mult populaţia acelor oraşe şi sate. Totuşi, continuă Vitalie Ciobanu, râsul moldovenilor este cam strâmb: în Rusia catastrofele au o anumită măreţie, la moldoveni, în schimb, tensiunile politice par o zvârcolire de şobolani.

În drum spre sărbători, scrie Vsevolod Ciornei în Săptămâna, se părea că în Moldova Moş Crăciun este mai existent şi mai real decât preşedintele ţării, o figură fantasmagorică şi iluzorie, care nu poate fi ales. Editorialistul scrie că analiştii fac scenarii, care de fapt sunt doar două. Ori revenirea la putere a comuniştilor prin alierea cu democraţii, ori alegeri anticipate, după care multă lume îşi va da seama că scenariul era doar unul.

Alexandru Vakulovski opinează în Timpul că articolul electoral al lui Igor Dodon instigă la ură interetnică, adică instigă ruşii la ură împotriva românilor, lucru care il face pe Vakulovski să se întrebe oare cât de proşti îi crede Dodon pe ruşi.

În Jurnal de Chisinau, Nicolae Negru scrie că Rusia se resovietizează. Deocamdată, in virtutea unor calcule şmechere ale lui Filat, Chişinăul se preface ca nu observă gesturile posesive, pretenţiile de cloşcă imperială manifestate de Moscova. Pe termen scurt el speră probabil să încheie un nou tratat mai avantajos cu Gazprom, iar pe termen mai lung să obţină înapoi raioanele transnistrene. Tot din aceste considerente, Chișinăul nu s-a alăturat SUA şi statelor NATO in decizia de a suspenda schimbul de informații cu Rusia in cadrul tratatului privind forţele armate convenționale din Europa.

Petru Bogatu tot acolo scrie că nu s-a lăsat prins în jocul criticilor care i-ar fi sărit în cap lui Marian Lupu, atunci când acesta a îndemnat deputații sa prezinte public buletinele după ieșirea din cabina de vot. El crede că o asemenea propunere poate să contribuie la perfecționarea democrației moldovenești şi chiar mondiale.
XS
SM
MD
LG