Linkuri accesibilitate

Moldova are perspectiva de a deveni o democrație adevărată


Carl Gershman, preşedintele National Endowment for Democracy

Carl Gershman: „E foarte important pentru oamenii din Moldova să vadă un viitor ca parte a Europei.”National Endowment for Democracy - NED este o fundație privată, non-profit din Statele Unite, care ajută la creşterea şi întărirea instituțiilor democratice din întreaga lume. În fiecare an, cu finanțare de la Congresul american, NED sprijină peste o mie de proiecte ale unor grupuri neguvernamentale din străinătate care au obiective democratice în mai mult de 90 de țări. Zilele acestea, preşedintele NED Carl Gershman a făcut o vizită la sediul din Praga al Europei Libere, unde a acordat un interviu despre situația unora din țările spre care emite postul nostru de radio. Partea despre Moldova a acestui interviu este rezumată de Lucian Ştefănescu.
Carl Gershman a declarat Europei Libere că una din preocupările principale este problema din Transnistria, care se doreşte să fie rezolvată, iar Moldova să devină parte a Europei.

Gershman notează că în cadrul Asociației Internaționale a Țărilor Democratice există o nouă inițiativă, Provocarea Parteneriarului pentru Democrație, în cadrul căreia două țări „adoptă” o a treia, pentru a o ajuta în tranziție. Iar Statele Unite s-au unit cu Polonia pentru a ajuta Moldova.

E o ințiativă importantă a comunității internaționale, de a oferi asistență democratică în comun, iar faptul că acest lucru e făcut în cazul Moldovei de către Statele Uite şi Polonia împreună arată prioritatea care este acordată tranziției din această țară mică. Moldova este o țară în tranziție, trebuie subliniat acest lucru, şi are perspectiva de a deveni o democrație adevărată, spune preşedintele NED.

Întrebat dacă în opinia sa asta se va întâmpla curând, Carl Gershman a răspuns:

„E pe cale de a se întâmpla, dar aceste lucruri au nevoie de timp, şi trebuie să acceptăm că nu e un proces uşor, e un proces lung şi dificil. Dacă ne uităm la Ucraina, ea s-a desprins de Uniunea Sovietică în 1991, apoi a avut Revoluția Portocalie în 2004, iar acum e în regres. Tranzițiile nu sînt uşoare, iar faptul că instituții cum e National Endowment for Democracy, sau țări ca Statele Unite şi Polonia încearcă să-şi unească forțele pentru a ajuta tranziția, pune la dispoziție nu numai asistență practică, dar şi sprijin moral şi politic acelor oameni care chiar doresc ca tranziția să fie dusă până la capăt. În cazul Moldovei, există posibilitatea ca ea să devină parte a Europei, iar aceasta este o motivare extrem de importantă. Chiar dacă Europa are ea însăşi problemele ei în ziua de azi, este foarte important pentru oamenii din Moldova să vadă un viitor ca parte a Europei.”

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG