Linkuri accesibilitate

Luminița de la capătul Alianței pentru Integrare Europeană


Leonid Litra şi Anatol Țaranu
Leonid Litra şi Anatol Țaranu

Punct şi de la capăt cu Vasile Botnaru, Leonid Litra şi Anatol Țaranu.





Întrucât Parlamentul a ajuns la borna kilometrică pe care scrie că nu mai e mult până departe, vom încerca să ne dumirim astăzi dacă dincolo de foarte posibila alegere a şefului de stat (cum speră speakerul Marian Lupu, dar şi ex-preşedintele interimar Mihai Ghimpu, contrazişi însă, ambii, de scepticul premier Vlad Filat), e un luminiş, un heleşteu cu lebede şi nuferi, sau o bulboană periculoasă, urmată de praguri şi cascade? Pentru asta i-am invitat pe doi politologi avizați, care preferă să citească nu în aștri, ci sondajele.

*

Aşadar, astăzi în Studioul de la Chişinău al Europei Libere se află politologul Leonid Litra, vicedirector responsabil cu cooperarea internațională la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) ,,Viitorul”, şi istoricul, diplomatul și politologul Anatol Țăranu.

Discutăm despre luminiţa de la capătul tunelului, care se va aprinde sau nu, după 16 decembrie curent. Mai multă lume spune că de fapt nimănui nu-i convin alegerile anticipate. Și totuși fiecare mimează îndărătnicie sau chiar este îndărătnic. Întâi de toate ne interesează Alianța pentru Integrare Europeană. De fapt, vor s-o
Vasile Botnaru
Vasile Botnaru
păstreze aproape cu orice preț, dar între timp se ceartă de o manieră în care arată că nu are rost să păstrezi această Alianță. Ca și cum alegerea numaidecât a președintelui Lupu în această funcție, așa cum scrie în acordul de constituire a Alianței, trebuie să garanteze perpetuarea Alianței, ca după aia să fie ce?

Or, sunt lucruri la fel de principiale, la fel de importante, cum ar fi, de exemplu, politica bugetară, în care ei nu s-au înțeles. Motivele pentru care se ceartă în interior Alianța, componentele ei, arată de fapt, pe parcursul a doi ani de zile, că ei sunt incompatibili. Și atunci se întreabă multă lume de ce s-ar agăța de paiul acesta, dacă de fapt ei demult sunt naufragiați.

Dar mai ales, întrebarea cea mai importantă este: Alianța mai are, eventual cu un președinte ales, fie Marian Lupu, fie eventual o candidatură de compromis, mai are resursele și inerția necesară să acționeze în baza programului de guvernare adoptat? V-aș ruga, domnule Țăranu, Dumneavoastră mai întâi, să dezvoltați scenariile, pe care le-ați descris într-o analiză și care înțeleg că rămân în picioare, indiferent de protestele și scandalurile, care dau senzația unei tensiuni deosebite.

Anatol Țăranu: ,,Răspunsul la întrebarea pe care ați formulat-o - perspectivele Alianței - un răspuns cert nu există. Da, foarte multe lucruri se așează în favoarea versiunii că Alianța se combate, că ea nu este capabilă să promoveze agenda sa și să ducă la bun sfârșit acel program, care a fost anunțat la momentul constituirii sale. Acum alegerea lui Marian Lupu va duce la perpetuarea Alianței? Sau nu?

Eu cred că întrebarea trebuie să fie formulată în termenii următori: are rost să păstrezi o Alianță, care nu este capabilă să-și realizeze agenda? Sau - Alianța este capabilă să se reseteze, așa cum s-a vorbit încă nu demult?

În primul caz categoric spun nu. Nu avem nevoie de o așa Alianță și mai bine alegeri anticipate. Varianta a doua este în favoarea păstrării Alianței. Dar iarăși, neavând un răspuns cert la întrebarea pe care ați formulat-o, suntem nevoiți, de fapt, să mergem pe calea acestor presupuneri și rămânem cu speranța că Alianța totuși va fi capabilă să se refacă.”

Europa Liberă: Leonid, dumneata ce crezi despre vehicolul acesta păstrat cu tot dinadinsul? Va mai avea el capacitatea de locomoție?

Leonid Litra: ,,Este greu de spus într-adevăr, pentru că vedem programul de guvernare, care este și ceea ce trebuie să facă Alianța, însuși acest program a devenit un câmp de dueluri, de luptă între componentele Alianței. Și vă dau exemple: reforma în educație, politica bugetar-fiscală, crearea parcurilor industriale. Putem găsi o paletă de reforme, în care componentele Alianței se contrazic, ceea ce arată că eterogenitatea Alianței prevalează scopului de a îndeplini acest program.”

Europa Liberă: Adică ei sunt mai diferiți decât sunt la fel.

Leonid Litra:
,,Decât apropiați. Inițial am avut senzația cu toții că ceea ce unește Alianța este mai mult decât ceea ce o dezbină. Acum însă ne punem întrebarea serios dacă această Alianță este capabilă să se plieze pe aceste puncte comune încât să fie funcțională. Ceea ce a unificat undeva Alianța a fost ideea europeană. Acum vedem că ideea europeană a trecut pe planul doi cumva. Se discută foarte mult despre alegerea președintelui, în jurul căruia pendulează ca niște sateliți toate problemele adiacente.”

Europa Liberă: În interiorul Alianței de fapt există conștiința acestor consecințe. Dar totuși, logica lor este următoarea: există riscul că o să vină comuniștii și atunci răbdați-ne pe noi. Nu aveți alternativă. Am văzut vineri că liberal-democrații chiar au părăsit sala de o manieră în care de regulă comuniștii plecau.

Leonid Litra:
,,Senzația care se creează din analizele pe care le vedem e că anticipatele nu vor schimba prea mult situația. Și atunci vom fi impuși încă o dată, sau clasa politică va fi impusă încă o dată să găsească un compromis. Chiar sondajele, cât de mult nu le-am pune la îndoială, arată un spectru cât de cât stabil, cu fluctuații mici. Da, este adevărat că Partidul Democrat a căzut puțin, dar cele două partide care se află în contradicție totală, aș spune eu, sau mai mult ca parțială, sunt bine, sunt în creștere. Și asta ne duce la faptul că acest conflict avantajează acele părți, care nu au parte activă în acest scenariu.”

Europa Liberă: Domnule Țăranu, stânga între timp se fortifică. Comuniștii au încercat să pedaleze aceste disensiuni, au întins poala să le cadă para mălăiață în brațe, Dodon le-a stricat planurile. Până la urmă comuniștii sunt beneficiari ai acestei stări de lucruri? Vor fi? Sau este o iluzie?

Anatol Țăranu: ,,Vom vedea. Este foarte important să înțelegem cum vor gestiona comuniștii situația care s-a creat. Pe de o parte Alianța le oferă foarte multe șanse în sensul fortificării propriilor poziții. Iar pe de altă parte, pe interior ei se ciocnesc de probleme serioase. Și aici nu este vorba numai de grupul Dodon. Din câte cunosc eu, acolo mai există forțe centrifuge, care de fapt ar putea să destabilizeze această unitate aparentă internă a Partidului Comuniștilor. Plus la toate acestea, cu toate că Alianța manifestă incapacitate crasă, creșterea comuniștilor nu este atât de spectaculoasă, cum am putea să așteptăm.

Fiindcă pe acest fundal al unui dezastru total, pe care îl provoacă Alianța prin politicile sale și în primul rând dând această impresie a imposibilității de a ajunge la un consens în interior, comuniștii totuși nu acumulează atât de mult cât ar putea să acumuleze. Și aceasta vorbește despre faptul că electoratul deocamdată este în căutarea unei forțe mult mai credibile decât acelea care acum joacă pe scena politică moldovenească primele roluri. Mie mi se pare că ceea ce se coace acum în zona extraparlamentară ar putea într-un timp relativ scurt să provoace anumite surprize.”

Europa Liberă: În zona de dreapta, sau în zona de stânga?

Anatol Țăranu:
,,Cu toate că acum deocamdată nimic, poate cu excepția grupului Dodon, nimic nu se evidențiază atât de spectaculos, așteptările sunt mari și aceasta ar putea să provoace un culoar de oportunități pentru acele forțe, care vor fi capabile să încalece valul.”

Europa Liberă: Vreau să fac aici o paranteză: de exemplu domnul Șelin, patronul partidului, din care Dumneavoastră ați făcut parte, inițiază de exemplu un referendum pentru aderarea la partea răsăriteană, evident cu abandonarea spațiului european. Au șanse aceste mesaje acum sau în viitorul apropiat?

Anatol Țăranu:
,,Eu îl acreditez cu șanse puține pe Șelin. Nu cred că un oligarh prin definiție poate să reprezinte autentic interesele săracilor. și acest lucru mă face să gândesc că Șelin nu prea are șanse.”

Europa Liberă: Nastupilo prozrenie, cum spun rușii.

Anatol Țăranu:
,,Pentru oligarhi? Sau pentru cei săraci?”

Europa Liberă: Pentru lider. Altceva e că cineva a publicat acum foarte amănunțit dosarul Șelin, în care arată foarte clar ce împrumut are luat, de unde și chipurile în felul acesta este teleghidat și împins să dilueze mesajul comuniștilor.

Anatol Țăranu:
,,Cu atât mai mult asta vorbește despre faptul că mesajul lui în apărarea săracilor este unul demagogic și un asemenea mesaj nu poate mult timp să se mențină.”

Europa Liberă: Știți cum i-a răspuns un blogger lui Șelin la îndemnul să nu plătească oamenii facturile pentru gaz? I-a spus - exact același lucru trebuie să facă oamenii atunci când merg la ,,Patria”, la cinematograf. Să se ducă obraznic, să se uite la film, dar să nu plătească biletul pentru că nu au de unde.

Anatol Țăranu: ,,Da, e o soluție ingenioasă. Și ca să-mi termin gândul: totuși cred că chiar în interiorul Alianței ar putea să se producă mutații, care ar da posibilitatea ca acolo să se creeze un centru de atracție pentru simpatiile electoratului, care ar putea în timpul apropiat să se trezească în pline alegeri anticipate.

Pentru noi este important nu ca Alianța să se păstreze, acum vorbesc despre segmentul democratic al societății noastre. Nu Alianța ca atare reprezintă valoarea supremă. Este important ca să există o forță politică puternică ca să promoveze acele valori și principii, pe care le-a anunțat Alianța la momentul constituirii sale. Iar anume la acest capitol Alianța, practic, demonstrează incapacitate.”

Europa Liberă: Și atunci, spuneți-i alegătorului care stă acum și ne ascultă: ar fi mai bine să se producă un scrutin anticipat? Sau să meargă târâș-grăpiș până la sfârșitul mandatului acest Parlament cu această Alianță de guvernare?

Anatol Țăranu:
,,Dacă s-ar constitui o forță politică, în care am avea încredere că este capabilă să promoveze această agendă despre care am vorbit mai sus, atunci cu ambele mâini aș pleda pentru aceste alegeri anticipate. Dar faptul că deocamdată nu s-a constituit nimic de felul acesta, aceasta mă face să fiu mai reticent în privința perspectivelor alegerilor anticipate.”

Europa Liberă: Adică același circ, aceeași trupă. Domnule Litra, Dumneavoastră?

Leonid Litra: ,,Eu cred că mai bine ar fi găsirea unui consens acum, având în vedere că un eventual scrutin nu ar schimba mult situația. Doi: ar fi o pierdere de timp. Trei: de resurse. Și un factor foarte important este bineînțeles interesul cetățenilor față de acest proces. Ați auzit probabil și le văd și eu aceste comentarii de silă, de lehamite de alegeri, ceea ce poate este un sentiment normal pentru un om ordinar, pentru un cetățean, care vrea o dată la patru ani să meargă și după aceasta să muncească. Din această cauză cred că mai bine ar fi o înțelegere acum. Dar văd că în contextul în care ne aflăm, succesul datei de 16 este puțin probabil.”

Europa Liberă: Cel mai ambițios deputat și lider, dar și analist, cum l-am văzut recent la ședința Clubului de presă, Igor Dodon, se declară convins că totuși după tentativa din 16 decembrie, care la părerea dânsului va eșua, Alianța va fi mai maleabilă,mai conciliantă, va accepta un candidat nepartinic, așa cum propune dânsul, eventual nu neapărat Zinaida Greceanîi. Și abia atunci se va dezlega nodul gordian, sau se va tăia. Oare sunt toți suficient de sperieți în Parlament, astfel încât de bună seamă să găsească un compromis? Domnule Țăranu?

Anatol Țăranu:
,,Există acest instinct al autoconservării, care nu poate să nu le spună deputaților: fraților, am ajuns la margine, mai departe începe abisul. Și atunci haideți să încercăm să supraviețuim. Eu cred că acest instinct este un sfătuitor bun. Pentru domnul Dodon desigur alegerile anticipate este o chestie mai puțin plăcută. El are nevoie de timp ca să-și consolideze structura pe care mizează.

Dar, în ultima instanță, în politicul moldovenesc se mai întâmplă lucruri ciudate. Ar putea să se întâmple că o bună parte din deputații noștri au pierdut inclusiv și acest sentiment de autoconservare. Și atunci am putea să ne trezim în alegeri anticipate. Eu nu cred că alegerile anticipate este un rău absolut. Orice alegeri totuși sînt un adaos, inclusiv la cultura politică iarăși. pentru alegătorii moldoveni acest lucru este necesar. Când vorbesc moldoveni, vorbesc nu despre apartenența etnică, ci despre apartenența civică. Dar și eu sunt de părerea că ar fi bine să mai zăbovim cu alegerile anticipate și să permitem procesului politic să încerce să găsească o albie unde apa curge mai puțin blocat decât albia în care se găsește astăzi.”

Leonid Litra: ,,Pentru grupul Dodon nu neapărat alegerile anticipate ar fi un dezavantaj probabil pentru că nu s-a consolidat, dar în același timp am impresia că alegerea președintelui ar fi la fel un dezavantaj, pentru că se ratează o șansă dacă nu se dă curs unei idei venite din acea direcție și trei ani este mult pentru politica din Moldova pentru că în trei ani un partid poate să dispară de două ori și să apară încă o dată. Deci riscul identității partidului lui Dodon poate fi iminent.”

Europa Liberă: Dar cum se zice în fotbal - un atacant bun, care marchează din poziții incomode este mult mai spectaculos, mult mai apreciat de public. Cine este de fapt în situația cea mai avantajoasă dintre partidele parlamentare? Este oare Partidul Comuniștilor pe cal, așa cum vrea să dea impresia prin protestele pe care le organizează?

Anatol Țăranu: ,,Eu cred că aceste proteste desigur că joacă și rolul mobilizator pentru electoratul comunist acest aspect este prezent. Dar în același timp aceste proteste într-un fel vorbesc inclusiv și despre o anumită doză de nesiguranță, care nu le permite foarte precis să-și construiască politica.

Pentru comuniști provocarea alegerilor anticipate e un lucru foarte simplu - e suficient să-și înainteze propria candidatură și să marcheze de două ori faptul că nu au avut loc alegerile și ne trezim în alegeri anticipate imediat. Dar iată că nu se întâmplă acest lucru. Ei încearcă să explice, că nu doresc castanii să-i tragă din foc pentru sine cu minele Alianței, dar aceste explicații sunt absolut copilărești.

Este evident că comuniștii trăiesc acest sentiment de frustrare după plecarea grupului Dodon, unu la mână. Și de nesiguranță. Totuși sondajele nici pe departe nu atestă o creștere, care le-ar permite comuniștilor să simtă siguri.”

Europa Liberă: Dar au renunțat ei la tactica, pe care lumea a developat-o, zicând că Voronin vrea totul sau nimic? Ar accepta dânsul, sau comitetul central să intre la putere prin ușa din spate, reconfigurând pe ici-colea puterea? Sau el continuă să vrea totul sau nimic?

Anatol Țăranu:
,,E o întrebare bună, cred că această întrebare abordează miezul problemei. Dacă comuniștii ar fi fost capabili să conlucreze.”

Europa Liberă: Ar face parte din sistem.

Anatol Țăranu
: ,,Da, ar face parte din sistem, problema s-ar rezolva foarte simplu, s-ar reconfigura majoritatea parlamentară și totul ar merge înainte. Dar iată că comuniștii nu sunt capabili să facă acest lucru. A propos, în ultimul timp foarte mult se vorbește despre o posibilă alianță între PD și comuniști. Cu adevărat, ar putea să se întâmple această alianță, dar ea ar fi una nepolitică, dacă doriți, fiindcă interesul PD-ului nu este să facă o alianță cu comuniștii, un partid de stânga mult mai puternic decât ei. Ei joacă pe un teren comun electoral și de fapt Partidul Comuniștilor i-ar măcina, i-ar exclude de pe stânga sau le-ar limita posibilitățile lor
Dacă comuniștii ar fi fost un partid politic autentic, care funcționează în cadrul unui sistem democratic, această problemă nu ar fi existat.

substanțial. Dar iată că alături de un interes politic, un interes de partid major, mai există și interese oligarhice și asta de fapt deformează categoric situația.

Dacă comuniștii ar fi fost un partid politic autentic, care funcționează în cadrul unui sistem democratic, această problemă nu ar fi existat. În acest sens comuniștii ar putea să facă o alianță, hai să spunem așa, de scurtă durată cu democrații, dar în ultimă instanță ei așa și vor rămâne un partid antisistem, în opoziție, chiar și o guvernare anti-sistem. Aici suntem în așteptarea unei reformări cardinale a Partidului Comuniștilor sau acest partid trebuie să dispară. Atâta timp cât el se păstrează în această formulă care este astăzi el este un partid care deformează câmpul politic al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dodon i-a ajutat în sensul acesta, i-a împins sau nu spre reformare?

Leonid Litra: ,
,Probabil le-a ridicat mai mult semne de întrebare inclusiv în rândul deputaților, pentru că există, așa cum spunea domnul Țăranu, frustrări în interiorul PCRM. Dar existența acestei poziții - ori totul, ori nimic, asigură constant distrugerea Partidului Comuniștilor. În opinia mea acum PCRM este puțin mai soft vis-a-vis de Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Adică ar putea să accepte și niște fărâmituri de pe masa boierului?

Leonid Litra: ,,Nu știu dacă ar putea să accepte, dar a lăsat o ferestruică deschisă. Probabil este o bună practică în politică să nu închizi toate ușile și cred că ceea ce se întâmplă acum de fapt reușește foarte mult, dincolo de problemele pe care le-a menționat domnul Țăranu, reușește foarte mult să pună în valoare acel scop al PCRM-ului, care este înlăturarea Alianței de la guvernare. Pentru că conflictele au ajuns în interiorul Alianței au ajuns la un nivel de intoleranță mare și cred că acest lucru servește scopurilor PCRM în totalitate.”

Europa Liberă: Mai există un mit, legendă, versiune, care îi dă posibilitate Alianței să zică: răbdați-ne așa cum suntem, mitul despre banii europenilor, care s-ar retrage imediat de cum ar dispare de pe arena politică Alianța. Într-adevăr oare europenii a doua zi și-ar anula orice angajamente? S-ar închide oberlichtul european și banii ar seca?

Leonid Litra:
,,Nu s-ar închide cred că imediat, pentru că europenii lucrează cu guvernele alese. Ei au un principiu și ei încearcă să fie credibili din acest punct de vedere. Bineînțeles că credibilitatea europenilor a fost de mai multe ori pusă la îndoială chiar în cazul relațiilor cu liderii din Africa de Nord, cei pe care i-a răbdat mulți ani, foarte mulți ani. În cazul Republicii Moldova deocamdată cred că va exista această deviere de la acest mesaj.

Vor fi poate mai puțini bani, în orice caz sprijin politic probabil va fi mai puțin. Mai ales în lumina celor declarate, vă amintiți articolul publicat în
Partidele Alianței sunt cred că datoare să apere ideea europeană, pentru că ele au venit la guvernare în bună parte bazându-se pe ideea europeană.

„Izvestia” de Putin și îmbrățișarea imediată a domnului Voronin a acestei idei, probabil în scopuri totuși populiste, dar care a generat un efect în societate, pentru că am văzut la sondaj o bună parte ar susține deja un proiect euro-asiatic.

Și partidele Alianței sunt cred că datoare să apere ideea europeană, pentru că ele au venit la guvernare în bună parte bazându-se pe ideea europeană. Iar erodarea ideii europene în Republica Moldova ar duce la o problemă foarte mare, care este poate erodarea unicii idei de consens național, care era integrarea europeană. Acum în absența și a acestei idei cred că ar fi și mai mult divizarea în societate între aceste două entități, între aceste două cursuri.

Pentru că demersul european are nevoie de sprijin serios, adică de cel puțin de 60 de procente ca să existe o forță care împinge acest stat într-o direcție. Și cred că reconfigurarea sau venirea comuniștilor într-o formă sau alta este cumva un semn prost pentru ideea europeană. Nu cred că ei pot realiza integrarea europeană la modul serios, la modul practic până la cel mai ordinar cetățean. Nu a reușit nici Alianța, trebuie să spunem lucrurilor pe nume, dar au existat câteva încercări și au reușit anumite lucruri.

Dar ceea ce se întâmplă acum a trecut, integrarea europeană pe planul doi. Pe planul întâi este alegerea președintelui, se vorbește despre posturi. Dar posturile, știți cum, sunt ca nasturii la un costum. Și dacă stofa e de calitate mai proastă atunci nici calitatea…”

Europa Liberă: Nasturii Swarovski nu salvează situația.

Leonid Litra:
,,Da, nu salvează situația.”

Europa Liberă: Dacă v-am înțeles corect: Alianța mai curând ne va duce pe calea europeană, decât o putere reconfigurată. Este corect?

Leonid Litra:
,,Este adevărat, dar nu cred în capacitatea, vorbesc din ceea ce există în acest moment pe scena moldovenească, pe arena moldovenească. Pentru că, în pofida faptului că Alianța este eterogenă, în pofida faptului că există neînțelegeri cruciale la anumite poziții, dar probabil ideea europeană este încă unul dintre acei factori care unifică Alianța, pentru că nu cred chiar și Partidul Democrat, asupra căruia planează niște suspiciuni de simpatii mai aprofundate față de Est, și-ar dori acest lucru, pentru că într-un tandem cu PCRM, și menționa domnul Țăranu, PD-ul va fi cel care va pierde.”

Europa Liberă: Domnule Țăranu?

Anatol Țăranu:
,,Eu cred că în alegerile anticipate, și de ce aici și inclusiv și alegerilor anticipate dau anumite șanse - anumite componente ale Alianței vor fi capabile să formuleze un mesaj care cu adevărat cuprinde necesitatea sau obiectivul realizării acelor valori și principii despre care atât de mult s-a vorbit, atât de mult s-a discreditat cu vorbăraia asta goală, dar care rămân valabile.

Pentru Republica Moldova este foarte important nu atât aderarea de facto, de jure la Uniunea Europeană. Cu asta am mai putea să zăbovim. Pentru noi este foarte important ca în Republica Moldova să înceapă să funcționeze acele valori și principii.”

Europa Liberă: Statul de drept.

Leonid Litra:
,,Ceea ce iarăși privim în sondaje, pentru că este important să vedem această dinamică și ultimul sondaj chiar mi-a dat bătăi de cap să înțeleg care este problema cu această integrare europeană. Și din discuțiile pe care le-am avut înțeleg că lipsa acestui interes mai mare față de integrarea europeană și neîncrederea în Uniunea Europeană mai mare apare pe fundalul asocierii calității actului de guvernare a Alianței pentru Integrare Europeană cu ideea integrării europene. Și această pliere, această comparație este periculoasă pe alocuri.”

Europa Liberă: Riscul compromiterii, da?

Leonid Litra:
,,Riscul compromiterii. Cuvântul ,,democrație” în Rusia ne amintim că era un cuvânt de batjocură, de înjurătură.”

Europa Liberă: Ciubais.

Leonid Litra:
,,Sper să nu devină o înjurătură integrarea europeană în Republica Moldova, pentru că acest termen ascunde altceva decât ceea ce se înțelege, sau se încearcă a înțelege acum în Moldova.”

Anatol Țăranu: ,,Da, acest pericol este real. El deja începe să se manifeste. A propos, nuanța asta de înjurătură deja începe să fie percepută cel puțin de anumite segmente ale societății. Îndreptați-vă privirile spre segmentul rusolingv al societății noastre și o să vedeți că acolo nici în cele mai bune timpuri ideea integrării europene, sau asumarea valorilor europene nu era o idee îmbrățișată de toți.”

Europa Liberă: Un epitet favorabil.

Anatol Țăranu:
,,Acum și mai mult s-au conturat aceste reticențe față de această idee. Dar asta încă o dată vorbește despre faptul că politicienii sunt responsabili pentru ceea ce fac, nu numai pentru ceea ce declară.”

Europa Liberă: De acum încolo avem o săptămână până la tentativa de alegere a președintelui. Eventual un leu pe care îl aveți acum în buzunar pe ce ați paria? Pe alegerea președintelui? Sau pe anticipate în acest moment?

Anatol Țăranu:
,,E bună. Eu aș prefera să nu pariez.”

Europa Liberă: Dar totuși e un leu, nu e așa de mult.

Anatol Țăranu:
,,Da, nu e așa de mult. Eu totuși cred că probabilitatea alegerii președintelui deocamdată este mai mică decât alegerile anticipate. Dar aici trebuie pur și simplu să ținem cont de faptul că numeroșii ași, ascunși prin mânicile politicienilor noștri, ar putea să aducă la faptul că iarăși va fi brutalizată legislația și iarăși vom merge pe calea amânării alegerilor anticipate.”

Europa Liberă: Leonid, leul dumitale unde îl pui?

Leonid Litra:
,,Este o întrebare într-adevăr dificilă, pentru că
Avem mulți fotbaliști brazilieni în partide.

bănuiesc că chiar în interiorul Alianței, în interiorul Parlamentului nu cunosc prea bine care va fi rezultatul acestui exercițiu. Și mai ales că avem mulți fotbaliști brazilieni în partide, din ăștia care marchează din situații dificile. Și prea puțin fotbaliști germani, care sunt predictibili. Din acest considerent cred că șansele că președintele va fi ales sunt mici. Mai mici decât cele pentru anticipate.”

Europa Liberă: Bine, ne întâlnim peste o săptămână și vedem unde sunt bancnotele Dumneavoastră. Vă mulțumim.
XS
SM
MD
LG