Linkuri accesibilitate

„Un deficit de încredere între Pakistan și Statele Unite”


 Yusuf Raza Gilani
Yusuf Raza Gilani

Premierul Yousuf Raza Gilani explică rațiunile piedicilor pe care pakistanezii le pun forțelor Nato din Afganistan.






Pakistanul spune că va menține blocada asupra rutelor de aprovizionare a trupelor internaționale din Afganistan până când Statele Unite rescriu regulamentul operațiunilor la graniță. Blocada, impusă ca răspuns la un atac NATO soldat cu moartea a 24 de militari pakistanezi, mărește importanța unor rute de alternativă prin Asia Centrală, Rusia și Caucaz. Alexandru Eftode rezumă relatarea serviciului central de știri al Europei Libere.

Premierul pakistanez, Yousuf Raza Gilani a spus că rutele de tranzit terestre prin țara sa pot rămâne suspendate timp de mai multe săptămâni. Vorbind duminică la BBC, Gilani a recunoscut că Pakistanul folosește blocada ca monedă de schimb în discuțiile cu Statele Unite, cărora le cere să rescrie „regulile de angajare” la graniță pentru trupele NATO care operează în Afganistan.

Gilani a mai spus că Pakistanul poate lua măsuri adiționale de răspuns după incidentul de la 26 noiembrie, având în vedere inclusiv interdicția de survol pentru Statele Unite. Acest lucru poate complica și mai mult aprovizionarea trupelor din Afganistan precum și relațiile americano-pakistaneze și așa tensionate.

În interviul cu BBC, Gilani a spus că există un gol, un deficit de încredere între țara sa și Statele Unite. „Conlucrăm și, cu toate acestea, nu avem încredere unul în celălalt. Cred că trebuie să ne îmbunătățim relațiile ca să căpătăm mai multă încredere pentru rezultate mai bune”, a spus Gilani.

La ore numărate de la atacul elicopterului NATO din noiembrie, care a ucis 24 de militari pakistanezi la un punct de frontieră, Pakistanul a blocat principalele două rute terestre de aprovizionare folosite de NATO – ruta prin trecătoarea Khyber către Kabul și cea prin provincia Baluchistan către Kandahar. Pe aici treceau cam o treime din provizii. O altă treime este transportată pe calea aerului, iar cealaltă – prin Asia Centrală pornind din Caucaz sau Rusia.

Așa cum prin Pakistan sunt aduse și întăriri pentru forțele de securitate afgane, o blocadă îndelungată poate afecta consolidarea acestor forțe care ar trebui să preia operațiunile de securitate de la trupele internaționale înainte de planificata lor retragere până în 2014.

Înainte de blocada de acum, Islamabadul mai oprise tranzitul de două ori în trecut, în semn de protest față de atacurile NATO pe teritoriul pakistanez. Iar forțele NATO și-au intensificat efortul de a scăpa de dependența de rutele prin Pakistan.

Poziția actuală a Pakistanului poate mări importanța rutelor terestre prin republicile central-asiatice și duce la intensificarea negocierilor purtate de NATO cu aceste republici precum și cu Rusia și țări de tranzit din Caucaz, ca Azerbaijanul. Aceste negocieri pot viza atât mărirea cantităților de provizii transportate cât și adăugarea armamentului și munițiilor la lista materialelor permise.

Până acum, dintre țările NATO, numai Statele Unite și Germania au fost lăsate să folosească aceste rute pentru provizii non-letale. Negocierile au fost îndelungate și dificile. Dar celelalte opțiuni – prin China și Iran – nu par nici pe de parte mai simple.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG