Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Bulgaria va avea un buget al stabilității


La ultima grevă a sindicatelor din Bulgaria
La ultima grevă a sindicatelor din Bulgaria

Președintele socialist Gheorghi Pârvanov a impus veto asupra Legii sistemului de pensii şi a cerut guvernului să-şi formuleze mai clar planul anticriză.




Adoptat în absența primului ministru Boiko Borisov, bugetul pentru anul viitor răspunde tuturor criteriilor de stabilitate fiscală și financiară stabilite la ultimul summit european. Veniturile și pensiile însă rămân de câteva ori mai mici de cele în țările afectate de criza datoriilor.

Bugetul prevede o creștere de 2,9%. Vor fi majorate pensia minimă – până la 71 de euro și salariul minim - la 145 de euro.

În vederea stabilizării sistemului de pensii va demara majorarea treptată a vârstei de pensionare. În 2012 aceasta va crește nu cu 1 an, cum era prevăzut înainte de protestele sindicale, ci cu 4 luni la bărbați și la femei. Procesul va continua până la 2021 când bărbații vor ieși la pensie la 65 iar femeile - la 63 de ani. Este prevăzut un deficit de numai 1,35% din PIB.

Nu vor fi modificate TVA-ul și taxele directe - cele mai mici în Uniunea europeană. Datoria de stat nu va depăși 19% din PIB. Va fi menținută o rezervă fiscală de 2,3 miliarde euro.

Guvernul își rezervă posibilitatea la nevoie de a contracta credite externe în valoare de 2,1 miliarde euro. Din „Coaliția albastră”, dreapta parlamentară, au avertizat că acești bani vor putea merge la proiectul nuclear „Belene”.

A fost respinsă propunerea ultranaționaliștilor din partidul „Ataka”, ca taxa unică de 10% asupră veniturilor să fie înlocuită de taxe diferențiate pe categorii de venit.

Președintele socialist Gheorghi Pârvanov a impus vetoul său asupră Legii bugetului sistemului de pensii. Printre motive președintele menționează că guvernul Borisov a renunțat la dialogul cu sindicate și a recurs la anularea unor drepturi sociale.

Pârvanov a cerut guvernului să formuleze clar planul său anticriză căutând sprijin politic și social mult mai larg. Președintele nu este de acord cu renunțarea la indexarea pensiilor.

În legătura cu majorarea vârstei de pensionare, opoziția de stângă a avertizat că va sesiza Curtea constituțională.
Previous Next

XS
SM
MD
LG