Linkuri accesibilitate

Statele Unite vor rămâne partenerul de securitate al Irakului


Președintele Barack Obama și premierul irakian Nuri al-Maliki în Biroul oval de la Casa Albă

Barak Obama a avertizat alte țări din Orientul Mijlociu - într-o aluzie la Iran - să nu încerce destabilizarea regimului de la Bagdad.
Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a salutat sfârșitul războiului din Irak, declanșat prin invazia din 2003, condusă de americani. Vorbind la Washington în compania premierului irakian Nuri al-Maliki, Barack Obama a spus că sacrificiile făcute de americani au ajutat la transformarea Irakului într-un model pentru alte țări aspirante la democrație. Detalii de la Mircea Țicudean.

Președintele Barack Obama l-a primit luni la Casa Albă pe premierul irakian Nuri al-Maliki, care va asista săptămâna aceasta la mai multe manifestări consacrate retragerii militarilor americani din țara sa. La o conferință de presă în compania liderului de la Bagdad, președintele Obama a promis că implicarea americană în Irak nu se va încheia odată cu retragerea trupelor.

In ajunul retragerii forțelor americane din Irak
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:53 0:00


Barack Obama a spus că Statele Unite vor rămâne partenerul de securitate al Irakului și a avertizat alte țări din Orientul Mijlociu - într-o aluzie la Iran - să nu încerce destabilizarea regimului de la Bagdad.

Înțelegerea privind retragerea trupelor americane din Irak cel mai târziu la 31 decembrie 2011 a fost negociată și semnată în urmă cu patru ani, pe vremea fostului președinte republican George W. Bush, dar faptul că ea se împlinește în timpul administrației Obama are semnificații deosebite. Barack Obama s-a opus războiului din Irak încă pe când era guvernatorul statului Illinois și s-a făcut cunoscut la scară națională inclusiv prin desele lui pledoarii anti-războinice.

În faza decisivă a războiului, în 2007, în Irak se aflau 170.000 de militari americani. Astăzi mai sunt doar 6000. Din 2003 au contribuit cu trupe 40 de țări, iar ultimii militari ne-americani au părăsit Irakul în luna mai.
Întâlnirea de luni de la Casa Albă dintre Obama și Al-Maliki a marcat intrarea relațiilor americano-irakiene într-o nouă fază.

„Astăzi, premierul Al-Maliki și eu reafirmăm viziunea comună a unui parteneriat pe termen lung [...] o relație cum avem cu alte națiuni suverane”, a spus Obama.

Tot luni Pentagonul a anunțat că va ajuta Bagdadul să-și refacă aviația militară distrusă furnizându-i avioane de luptă F-16, echipament de securitate și instruire.

Într-o relatare de la Washington, agenția Reuter scrie că ordinul președintelui Obama de retragere a ultimelor trupelor americane din Irak vine după ce Statele Unite nu au reușit să obțină acordul Bagdadului pentru menținerea a până la 2000 de instructori militari americani. Washingtonul dorea ca ei să aibă imunitate în fața justiției irakiene, dar Bagdadul nu a fost de acord.

Eșecul diplomatic a fost criticat de adversarii republicani ai președintelui Obama, care au atras atenția că în absența unei prezențe de securitate americane, Irakul va fi destabilizat repede fie de Iran, fie de unda de șoc a revoltelor din alte țări arabe, inclusiv din Siria vecină.
Reuters scrie că plecarea trupelor americane ridică semne de întrebare privind capacitatea irakienilor de a-și asigura singuri ordinea în țară. În ultimii ani s-au aplanat într-o măsură tensiunile dintre cele trei comunități importante ale Irakului: musulmanii șiiți, musulmanii suniți și etnicii kurzi. Dar există temeri că în absența intermediarilor americani, pacea relativă dintre segmentele societății irakiene s-ar putea încheia.

Pentru președintele Obama – adaugă Reuters – retragerea din Irak este o victorie importantă de politică internă, înaintea alegerilor prezidențiale de la anul, împreună cu diminuarea prezenței militare în Afganistan și uciderea lui Osama bin Laden în luna mai.

Alegătorii americani nu sunt interesați în primul rând de succesele politice externe, ci de economie – iar încheierea unor campanii militare este bine-primită pentru că pune capăt unor cheltuieli enorme, considerate de mulți americani inutile. Războiul irakian, soldat cu aproape 4500 de morți din rândul soldaților americani, a costat bugetul federal până acum peste 700 de miliarde de dolari – o cifră care nu cuprinde banii cheltuiți în Irak pentru proiecte civile.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG