Linkuri accesibilitate

Transnistria: Chişinăul trebuie să fie cu securitatea sporită tot timpul


Radu Vrabie: liderii de la Tiraspol vor fi mai flexibili faţă de ceea ce spune Rusia în formatul „5+2”.


Alegeri cu suspens ale preşedintelui autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene. Autoritatea electorală din această regiune separatistă va anunţa astăzi rezultatele scrutinului de duminică, scrutin nerecunoscut în continuare de Chişinău. Cum poate fi explicată turnura oarecum neaşteptată a evenimentelor din stânga Nistrului? Şi ce aşteptări poate avea Chişinăul din perspectiva interesului de a soluţiona conflictul transnistrean? Vom discuta în această dimineaţă cu analistul Radu Vrabie, coordonator de programe la Asociaţia de Politică Externă.

Europa Liberă: Autoritatea electorală va anunţa astăzi rezultatele finale ale, probabil, primului tur al alegerilor preşedintelui autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene. După toate aparenţele, va fi un tur doi, cu participarea contracandidaţilor vechiului lider Igor Smirnov, Evgheni Şevciuk şi Anatoli Kaminski. Această situaţie poate fi considerată o surpriză, în general, şi pentru Moscova oficială, în particular?

Radu Vrabie:
„Trebuie să pornesc de la faptul că ceea ce s-a întâmplat la Tiraspol duminică şi în zilele de luni şi marţi a fost o
surpriză mare pentru foarte multă lume şi a dat peste cap toate scenariile, prognozele făcute. Cît de mare a fost surpriza pentru Rusia este foarte greu de spus pentru că, în opinia mea, situaţia creată este foarte favorabilă Rusiei. De ce?

Pentru că Igor Smirnov, probabil, nu va renunţa la putere atîta timp cît se va putea ţine de resursele administrative de securitate din regiune şi este clar, pentru mine cel puţin, că situaţia din regiune nu va putea fi rezolvată decît printr-un mediator, iar un mediator care va fi acceptat de către toţi în Transnistria este Federaţia Rusă. De aceea cred că Rusia este acum principalul beneficiar al acestei situaţii şi cred că va avea un rol hotărîtor în rezolvarea sau deblocarea situaţiei care există acum. Nu este exclus că se va recurge la un scenariu osetin care s-a întâmplat recent.”

Europa Liberă: În cazul în care Igor Smirnov se va dovedi a fi exclus din calcule pentru turul doi, în ce măsură credeţi că lucrurile pot degenera până la proteste stradale sau alte forme de contestare a acestor alegeri?

Radu Vrabie:
„Totul este posibil pentru că Igor Smirnov a pierdut contactul cu realitatea, încă crede că este acel lider iubit de toată populaţia regiunii şi eu mă aştept la faptul că el va utiliza toate mijloacele pe care le mai are la dispoziţie, inclusiv miliţia, armata, pentru a se menţine în putere, sau cel puţin pentru a accede în turul doi. Este foarte greu de crezut că va putea cumva influenţa rezultatele lui Evghenii Şevciuk pentru că sunt foarte mari, însă probabil toate acţiunile sale vor fi îndreptate împotriva lui Kamninski, pe care trebuie să îl depăşească.”

Europa Liberă: Dl Smirnov ar putea face acest lucru în pofida lipsei de binecuvîntare a Moscovei? Ar putea dl Smirnov sfida sprijinul clar al Kremlinului faţă de contracandidaţii lui?

Radu Vrabie:
„Dacă Igor Smirnov a intrat în „campania electorală” el deja a sfidat Moscova, deja a început un joc pe cont propriu, ceea ce probabil a atras supărarea Moscovei, de aceea cred că el altă soluţie nu are decît să continuie acest joc, chiar dacă pentru el ar putea să fie unul cu rezultat foarte negativ.”

Europa Liberă: Pe cât de posibilă ar fi varianta anulării rezultatelor alegerilor asupra cărora insistă Smirnov şi susţinătorii săi?

Radu Vrabie:
„Dacă nu ar fi factorul extern, a se citi factorul rus, cred că dl Smirnov ar recurge la acest lucru. Acum noi avem o necunoscută: pe cît de mari vor fi presiunile Moscovei, pentru că dacă acestea vor fi foarte mari şi Igor Smirnov va fi „rugat” de Federaţia Rusă să nu facă acest lucru, nu se va întâmpla.

Dacă influenţa Rusiei va fi una mică sau va fi una neconvingătoare, cum a fost prin Abhazia înainte şi la un moment dat în Osetia, cred că dl Smirnov va utiliza toate metodele, inclusiv anularea rezultatelor, pentru că beneficiază de anumite resurse, de acei cazaci, de acei pensionari care ar putea să facă presiuni, proteste pentru un nou tur de scrutin, chiar dacă vede popularitatea sa foarte afectată. Dacă însă acest lucru se va întâmpla, pe lîngă faptul că următoarele alegeri vor fi la fel ilegale, vor mai fi şi falsificate masiv în favoarea lui Igor Smirnov.”

Europa Liberă: În cazul în care situaţia va degenera cum sugerează una dintre variantele posibile, care ar trebui să fie acţiunile Chişinăului faţă în faţă cu proteste stradale sau cu lucruri mai urîte care se pot întâmpla în această regiune, dl Vrabie?

Radu Vrabie:
„Eu cred că oficialii de la Chişinău neimplicîndu-se au procedat bine, însă în acelaşi timp ne face să fim nişte spectatori la ceea se întîmplă la Tiraspol. Nu ştiu cum Republica Moldova ar putea influenţa lucrurile, pentru că cel mai mic contact dintre Chişinău şi unul dintre contracandidaţii de la Tiraspol ar însemna înfrîngerea acelui candidat şi motive ca ceilalţi contracandidaţi să îl numească „vîndut Moldovei”.

Din păcate, Republica Moldova a fost un factor de duşmănie pentru toţi candidaţii de la Tiraspol, de aceea nu ştiu în ce măsură putem influenţa direct acest lucru, însă Republica Moldova ar putea să participe cumva prin mediatori, prin Uniunea Europeană, prin Federaţia Rusă, deşi prin Federaţia Rusă, după cum înţelegem, şansele sunt destul de mici.”

Europa Liberă: Ar trebui să îşi ia Chişinăul anumite măsuri de securitate în cazul în care, după cum spuneam, situaţia ar putea degenera în manifestări mai periculoase pentr populaţia civilă?

Radu Vrabie:
„Cu siguranţă trebuie să fie luate măsuri mai speciale de securitate. Oricum cred eu că prezenţa unei regiuni destul de instabile şi guvernată nedemocratic până acum, trebuie să facă Chişinăul să fie cu securitatea sporită tot timpul.”

Europa Liberă: Ce poate schimba venirea unui nou lider al autoproclamatei RMN, indiferent că e Şevciuk sau Kaminski, din perspectiva soluţionării conflictului transnistrean cu respectarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova? Mai ales că toţi cei trei candidaţi care au contat pledează univoc pentru independenţa acestei regiuni separatiste?

Radu Vrabie:
„Trebuie mai întîi să facem o precizare că aceşti candidaţi au spus acest lucru pentru că, repet, factorul Republicii Moldova este unul duşmănos în regiune, aşa s-a format cu anii, cu propaganda care s-a făcut acolo. De aceea în Transnistria să spui acum că vrei o normalizare sau o relaţie mai bună cu Republica Moldova înseamnă automat moarte politică, de aceea chiar şi din interesele de gen electoral aceşti lideri au declarat despre independenţa Transnistriei, chiar dacă bănuiesc că mulţi dintre ei nu cred în asta.

De fapt, eu cred că după cum evoluează lucrurile, Rusia va fi mult mai prezentă în regiune, chiar dacă să presupunem prin absurd că Igor Smirnov va rămâne la conducere, poziţia lui va fi mult mai slăbită. De aceea eu cred că pe planul negocierilor liderii de la Tiraspol vor fi mai flexibili la ceea ce spune Rusia. Cu toate că Igor Smirnov era considerat o păpuşă a Kremlinului, eu cred că el, după 20 de ani, avea un grad înalt de autonomie şi îşi permitea de mai multe ori să nu facă aşa cum vrea Rusia, or Igor Smirnov este principalul beneficiar al situaţiei actuale, am în vedere în contextul de negocieri.

Pentru viitor, cred eu că liderii de la Tiraspol vor fi mai flexibili faţă de ceea ce spune Rusia în formatul „5+2”. Dacă Rusia va spune că trebuie să fie cooperanţi, atunci vor fi cooperanţi, dacă va spune că nu trebuie să fie cooperanţi, atunci nu vor fi. De aceea, foarte mult va depinde şi de dialogul larg pe care Federaţia Rusă îl are cu Uniunea Europeană, în special cu Germania şi acţiunile Chişinăului ar trebui să fie îndreptate spre a putea transmite acel mesaj necesar Chişinăului, partenerilor noştri tradiţionali, Uniunii Europene, pentru a putea avea un dialog cu Rusia, susţinut şi de o forţă cum este Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Vom trăi şi vom vedea. Dle Vrabie, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG