Linkuri accesibilitate

Parlamentul European cere noi alegeri în Rusia, libere și corecte


Parlamentul European

Subiectul va fi discutat şi la summit-ul de astăzi UE-Rusia de la Bruxelles.


Într-o rezoluţie adoptată miercuri, deputații europeni subliniază că desfășurarea alegerilor din Rusia au arătat că aceasta tara nu îndeplinește standardele alegerilor așa cum sunt ele definite de OSCE și și-au exprimat adânca îngrijorare cu privire la rapoartele care indică fraudă, la analizele preliminare ale raportului OSCE/ODIHR privind încălcări procedurale, lipsa de imparțialitate a presei, hărțuirea monitorilor independenți și lipsa separației dintre partid și stat.

Rezoluția a suscitat vii dezbateri, liderii celor mai importante grupuri politice cerând abordarea subiectului alegerilor la summit-ul UE-Rusia care are loc astăzi la Bruxelles.

Rezoluția adoptata ieri la Strasbourg subliniază că procesul de înregistrare a dus la excluderea mai multor partide din opoziție și a subminat serios libertatea de asociere, competiția politică și pluralismul încă de la început. Parlamentul cere organizarea de noi alegeri libere și corecte după înregistrarea tuturor partidelor de opoziție.

În plus, deputații salută demonstrațiile din Rusia ca o expresie a voinței poporului rus de a se bucura de democrație și condamnă represiunea de către poliție a demonstrațiilor pașnice. Parlamentul cere o investigare imediată și completă a tuturor informațiilor expuse în rapoarte privind fraudă si intimidare, precum și penalizarea celor găsiți vinovați.

Parlamentul cere Președintelui Consiliului European, Președintelui Comisiei și Înaltului Reprezentant pentru politică externă să ridice aceste chestiuni la summit-ul UE-Rusia care se va desfășura astăzi, 15 decembrie.

„Am citit rapoarte care vorbesc despre excluderea mai multor partide de opoziție, incălcarea procedurilor, insuficienta imparțialitate a presei şi insuficienta separare dintre partid şi stat. Sunt îngrijorata pentru reținerea protestatarilor şi violenţele la care au fost supuși observatori independenți si activiști civili”, a declarat Catherine Ashton.

Deputații au reiterat preocuparea privind situația drepturilor omului în Rusia, absența statului de drept și a unei justiții independente. Rezoluția cere UE și Rusiei să accelereze negocierea noului Acord de Parteneriat şi Colaborare. Parlamentul European dorește un Acord cu prevederi legale obligatorii care să includă toate domeniile legate de democrație, statul de drept și respectarea drepturilor omului.

Rezoluția subliniază importanța impulsionării parteneriatului energetic cu Rusia și subliniază că furnizarea de resurse naturale nu trebuie să fie folosită ca instrument politic.

În final, rezoluția mai subliniază că provocările internaționale, în special cele legate de situația din Siria și Iran, nu pot fi rezolvate fără o abordare coordonată care să includă și Rusia.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG