Linkuri accesibilitate

Cine are de câștigat de pe urma alegerii/nealegerii preşedintelui în ziua de 16 decembrie?


Gheorghe Cojocaru: Dacă șeful statului va fi ales se va intra într-o normalitate.


Istoricul şi publicistul de la Chişinău Gheorghe Cojocarul crede că un eşec mîine în alegerea preşedintelui Moldovei va fi greu de suportat de Alianţa pentru Integrare Europeană şi acest lucru ar trebui, în opinia sa, conştientizat la nivelul liderilor partidelor politice componente. Un punct de vedere exprimat intr-o discutie cu Vasile Botnaru.

Gheorghe Cojocaru: „Liderii Alianței pentru Integrare Europeană realizează, cu siguranță, că se află în aceeași barcă și, prin urmare, orice eșec la guvernare îi va afecta pe toți, dacă nu în egală măsură, atunci, cel puțin, destul de sensibil, astfel încât să nu mai poată deține ulterior confortul unei majorități parlamentare. Ajunși la un punct critic și pe plan social, și pe planul relațiilor reciproce, liderii Alianței au nevoie acum de un succes care să fie rodul unui efort comun, pentru a putea merge mai departe. Opoziția comunistă visează la o revanșă politică, şi este firesc să se întîmple aşa ceva, revanşă care nu le poate surâde în situația în care șeful statului va fi ales.”

Europa Liberă: Din vară sîntem martorii unei liste enorme de condiţii reciproce pe care şi le înaintează unii altora componentele Alianţei de guvernare. Mai nou, prim-ministru Vlad Filat, liderul PLDM, a cerut garanții de la preşedintele interimar, Marian Lupu, liderul PD, candidatul Alianței la funcția de șef al statului, că nu se va asocia cu comuniștii ulterior? Vi se pare îndreptățită o asemenea revendicare?

Gheorghe Cojocaru:
„Îndreptățită sau nu, o asemenea revendicare, odată ce a fost formulată, nu poate fi trecută cu vederea, mai ales că vine de la un partener important de guvernare. Și nici nu ar trebui să se facă mare caz din aceasta, pentru că cel care cere garanții, se obligă el însuși, la rândul său, să ofere niște garanții partenerilor de coaliție. Dacă se joacă corect, câștigul este reciproc, sau, în orice caz, nu pierde nimeni.”

Europa Liberă: În dezbaterile televizate la acest subiect analiştii, de regulă, mizează - dacă putem folosi termenul de casino, mai curînd pe nealegerea preşedintelui decît pe alegerea şefului statului. Ce se va întâmpla dacă președintele iar nu va fi ales?

Gheorghe Cojocaru:
„Se poate întâmpla ca președintele să nu fie ales și, în acest caz, în funcție de ceea ce se va întâmpla mâine, dacă va fi validat scrutinul sau nu, se vor urma procedurile stipulate prin lege. Dar, mult mai important va fi cum se va repercuta o eventuală nealegere a șefului statului asupra societății în ansamblu, care va fi reacția societății. Or, cu siguranță, această reacție nu va fi una bună pentru actuala guvernare.”

Europa Liberă: Bine, noi sîntem obligaţi să fim optimişti şi din această cauză vă întreb: dacă președintele va fi ales, cum vor evolua lucrurile?

Gheorghe Cojocaru:
„Dacă șeful statului va fi ales și clasa politică și societatea se vor calma, se va intra într-o normalitate, cu mai multe șanse pentru consolidarea democrației și parcursului european al Republicii Moldova.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG