Linkuri accesibilitate

„Rusia are o importanță strategică deosebită pentru Europa”


Elmar Brok
Elmar Brok

Elmar Brok: „faptul că anumite teritorii au aparținut odată Uniunii Sovietice nu îi dă dreptul Rusiei să ocupe acum acele teritorii”.


Mîine urmează să fie date publicităţii la Tiraspol şi rezultatele oficiale ale alegerilor pentru liderul republicii nerecunoscute transnistrene. Potrivit rezultatelor parţiale, actualul lider, Igor Smirnov, nu ar fi acces la turul de doi de scrutin ce ar urma sa fie programat pentru 25 decembrie. Corespondenta noastră la Strasbourg, Iolanda Badiliţă a stat de vorba despre ultimele evenimente regionale şi cum sunt ele percepute în Parlamentul European cu creştin democratul Elmar Brok, membru al comisiei de politică externă al Parlamentului European.

Europa Libera: Dle Elmar Brok, in Parlamentul European a fost dezbatuta strategia UE in cadrul summitului UE-Rusia si a fost votata chiar o rezolutie care se refera mai ales la incalcarea drepturilor omului si la recentele alegeri din Rusia.

Elmar Brok: „Este evident ca au avut loc in cadrul acestor alegeri iregularitati. OECD dar si alte organizatii au stabilit ca in cel putin o circumscriptie electorala lucrurile nu au fost in ordine. Acesta insamna ca cel putin in parte aceste alegeri nu ofera un rezultat corect.”

Europa Libera: Este prima data dupa o lunga perioada cand partidul domnilor Putin si Medvedev nu reuseste sa obtina majoritatea voturilor. Ce semnificatie are acest lucru?

Elmar Brok: „Asistam la o schimbare dramatica in care se va decide daca in Rusia se va dezvolta o democratie. Oricum trebuie sa remarcam ca aceste greseli in organizarea alegerilor au fost facute publice. Acolo unde s-au constatat greseli, trebuie organizate noi alegeri. Pe de alta parte, trebuie sa remarcam ca populatia si-a exprimat liber opinia indiferent de prezenta insistenta in media a partidului dlui Putin si a Kremlinului. Iar in opinia mea, aceasta inseamna un lucru pozitiv pentru suveranitatea poporului rus.”

Europa Libera: Ati vorbit despre poporul rus. Acest popor rus a iesit in masa in strada impotriva regimului Putin.

Elmar Brok: „Aceasta inseamna ca populatia nu sprijina automat regimul Putin si ca oamenii au devenit mai maturi decat acest sistem politic se astepta. In acest moment dl Putin trebuie sa se intrebe daca este pregatit sa ia la cunostinta aceasta schimbare sau va prefera sa foloseasca forta pentru a ramane la putere.”

Europa Libera: Isi va schimba UE abordare in relatiile sale cu Rusia ca urmare a acestor evenimente?

Elmar Brok: „Desigur ca se va schimba ceva. Inainte insa ar trebui sa spun clar ca Rusia are o importanta strategica deosebita pentru Europa, ca suntem dependenti, ca vecini, unii de altii. Insa cred ca UE ar trebui sa fie mai puternica in acest dialog mai ales in ceea ce priveste evolutia democratiei, impunerea statului de drept si a drepturilor omului in Rusia.”

Europa Libera: Pe parcursul mai multor interviuri pe care le-am realizat impreuna mi-ati declarant ca Rusia nu ar trebui sa mai sustina regimul politic din Transnistria. Stiti probabil, tocmai ce s-au organizat alegeri acolo. Rusia a sprijinit un candidat - altul decat dl Smirnov - si in ciuda acestui sprijin populatia a ales un al treilea candidat. O ironie a soartei, sau cum putem interpreta ce s-a intamplat acolo?

Elmar Brok: „Si in acest caz Rusia trebuie sa ia la cunostinta de drepturile vecinilor sai. Rusia trebuie sa accepte prevederile Actului de la Helsinki si faptul ca daca anumite teritorii au apartinut odata Uniunii Sovietice nu ii da dreptul acum sa ocupe acele teritorii. Aceste tari au dreptul de a-si decide singure soarta. Aceste metode de presiune politica externa sau ingerinta politica interna trebuie schimbate. Nu in ultimul rand, faptul ca populatia a ales in cu totul alt candidat arata ca aceste tehnici de manipulare nu pot functiona la nesfarsit si, mai ales, nu pot functiona impotriva vointei populatiei.”

XS
SM
MD
LG