Linkuri accesibilitate

În România presa scrisă este pe cale de disparitie


Criza economică a generat degradarea libertăţii presei în 11 state europene.



România a coborât trei locuri în Indexul Democratic publicat anual de Economist Intelligence Unit. Raportul scoate la iveală deteriorarea democratiei in 12 din cele 28 de state situate in Estul Europei, iar România este printre ele. Desi este notata cu notă foarte bună (9,58) pentru procesul electoral, scorul total al Romaniei este tras in jos de notarile pentru functionarea guvernului, unde a primit 6,07, de participarea politica a cetatenilor notata cu 4,40 si de politicile culturale unde a obtinut cu greu 4,38.

Cea mai sensibila zonă in ceea ce priveste buna functionare a democratiei, libertatea presei, se afla la rindul ei in declin in 40 de tari din intreaga lume. România este citata separat printre cele 11 state europene care inregistreaza probleme similare. La originea degradarii libertatii presei raportul facut de Economist Intelligence Unit scoate in evidenta vulnerabilitatile datorate crizei economice: pentru a se proteja, multe guverne incearca sa controleze mass media. Pe de alta parte, insa, documentul avertizeaza ca din pricina cresterii numarului de someri si a nesigurantei locului de munca, multi jurnalisti practica autocenzura pentru a-si conserva pozitiile.

Este şi cazul României unde mijloacele de informare in masă continua sa fie controlate pe de o parte de asa numiţii mogului: oameni de afaceri cu interese politice declarate si pe de alta parte de posturile publice de televiziune si radio, unde consiliile de administratie sint sub control politic, potrivit legii audio-vizualului. In plus criza economica a dus la concedieri masive, pe fondul degradarii continutului serios al ziarelor si televiziunilor.

Astfel, produsele media sint in România tot mai lipsite de continut, iar subiectele care se cer fac parte mai degraba din zona mondenitatilor si a preocuparilor facile, decit din aceea a subiectelor mari legate de problemele economice care afecteaza procesele democratice.

Din acest punct de vedere presa din România se află într-un cerc vicios, fiindca ziarele nu se mai vând din cauză ca sint prea scumpe si nu mai ofera informatii suficient de serioase, si in acelasi timp informatia serioasa nu mai face suficient rating, iar internetul produce o realitate noua in care toata lumea scrie si nimeni nu mai citeste. Asadar, in România, presa scrisa este pe cale de disparitie, iar televiziunile de stiri in numar de cinci au un public din ce in ce mai restrins.

România ocupa locul 59 in Indexul Democratic publicat de Economist Intelligence Unit, fiind situata intre Tailanda si Indonezia. Inaintea Romaniei se afla state precum Columbia, Bulgaria, Ungaria sau Grecia. Pe primele locuri se situeaza tarile nordice, Australia si Noua Zeelanda, in vreme ce Republica Moldova ocupa locul 64, in urcare cu doua locuri fata de anul trecut.
XS
SM
MD
LG