Linkuri accesibilitate

„Ştergem tot şi scriem ... AIE – 3?” (Timpul)


Dipsune Moldova de rezerve importante de gaz natural și petrol ? (Adevărul).


„Ştergem tot şi scriem ... AIE – 3?” Este titlul – întrebare al editorialului semnat de Constantin Tănase în Timpul. Vineri, dl Marian Lupu a declarat presei că îşi va propune candidatura şi la alegerile repetate pentru funcţia de şef al statului. Imediat a venit şi replica lui Vladimir Filat: Nu. Cînd Filat a zis că Lupu nu trebuie să mai încerce o dată, s-a gîndit la crearea unei noi alianţe, AIE – 3? Fiindcă, constată dl Tănase, dacă comuniştii nu vor să-l voteze pe Lupu, înseamnă că Acordul de constituire a AIE – 2 nu mai este valabil. O altă variantă ar fi ca în cadrul actualei Alianţe, să se re-repartizeze funcţiile: Lupu să fie votat premier, iar Filat să-şi propună candidatura la funcţia de preşedinte. Poate Filat găseşte voturile pe care nu le poate găsi Lupu – sugerează dl Tănase.

Colegii de la Adevărul scriu că până la 31 martie 2012 am putea şti cu o mai mare doză de exactitate dacă Republica Moldova dispune sau nu de rezerve importante de gaz natural şi petrol, care ar putea reduce dependenţa de Gazprom. O companie moldovenească şi una americană vor investi zece milioane de dolari pentru a fora două sonde la Victorovca şi una la Văleni. Ziariştii mai scriu că în perioada sovietică s-au efectuat forări pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru a descoperi dacă există rezerve de petrol şi gaze. Lucrările au fost stopate în anii 1970, după descoperirea unor zăcăminte uriaşe de hidrocarburi în Siberia. Sondele forate aici, în mare parte, au fost distruse, iar rezultatele – ascunse.

În fine, tot în Adevărul, Ramona Ursu scrie în editorialul „Deasupra zăpezilor”, amintindu-ne că suntem în preajma sărbătorilor de iarnă, că sărbătoarea nu e un moment de opulenţă sau o cursă printre rafturi şi o masă umplută până dincolo de refuz. E momentul în care oamenii devin smeriţi şi măcar pentru cîteva clipe, reînvaţă să iubească.
XS
SM
MD
LG