Linkuri accesibilitate

Moldova: un partener și un membru al familiei europene


Ambasadorul Stefano de Leo
Ambasadorul Stefano de Leo

Stefano de Leo, ambasadorul Italiei la Chișinău răspunde întrebărilor Europei Libere.


Datele oficiale arată că o jumătate de milion de moldoveni muncesc peste hotarele ţării. O sută de mii dintre aceştia cîştigă o bucată de pâine în Italia. Despre soarta moldovenilor din peninsulă, aflaţi informații de la Ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Stefano de Leo.

Stefano de Leo: „Relaţiile bilaterale între Republica Moldova şi Italia sunt strategice şi privesc mai multe aspecte, de aceea Italia a decis, în sfârşit, în 2009, să deschidă aici o Ambasadă. Acest pas a fost făcut în pofida tendinţei actuale a mai multor ţări de a închide propriile ambasade în lume. Noi nu ne-am condus de această tendinţă, tocmai pentru că Italia a decis să investească în Republica Moldova, recunoscînd în această ţară un partener şi un membru al familiei europeană.”

Europa Liberă: Republica Moldova e foarte ambiţioasă propunîndu-şi să ajungă membru a familiei Uniunii Europene. E un lucru foarte migălos pentru că trebuie să îşi facă tema pentru acasă, adică o sumedenie de angajamente pe care trebuie să le îndeplinească. Şansele euro-integrării pentru Moldova sunt realiste?

Stefano de Leo:
„Cu siguranţă sunt foarte realiste dacă ne gîndim că deşi suntem într-un moment în care Europa are probleme destule de serioase, numărul ţărilor care vor să facă parte din Uniune este cel mai mare de până acum. Eu cred că noi, europenii care ne confruntăm acum cu anumite dificultăţi economice, avem nişte perspective excelente de a depăşi aceste dificultăţi, dar trebuie să învăţăm un lucru foarte important de la prietenii noştri moldoveni: de a face sacrificii, de a dori să muncim ca să garantăm un viitor mai bun familiilor noastre.

Iată de ce cred că perspectiva euroepană a moldovenilor este foarte realistă. Mai ales că forţele noastre sunt complementare, noi venim cu tehnologii şi cu inovaţii tehnologice, iar voi veniţi cu entuziasmul şi cu dorinţa de a munci. Aceasta este garanţia unui viitor comun în casa comună europeană.”

Europa Liberă: Până a ajunge în familia europeană guvernanţii au promis cetăţenilor Republicii Moldova un regim fără vize. E posibil ca pînă la finele lui 2012 să se îndeplinească acest vis al moldovenilor?

Stefano de Leo:
„Putem deja spune că este real. Deşi nu a intrat încă în vigoare regimul liberalizat de vize, cetăţenilor Republicii Moldova li s-a facilitat obţinerea vizei pentru ţările europene şi pot să circule mai uşor pe teritoriul Europei. Ambasadele care reprezintă ţările din zona Shenghen, aici, la Chişinău, facilitează foarte mult obţinerea vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Noi, de asemenea, ne dorim ca cetăţenii moldoveni să călătorească liber şi uşor în Europa, dar nu pentru a munci la negru, dar pentru afaceri şi turism. Dorim să lucrăm alături de guvernul de la Chişinău ca forţa de muncă din Moldova să nu plece din ţară, dar să fie exportată de aici producţia moldovenească, marfa produsă aici, în Moldova.”

Europa Liberă: Dle Ambasador, aşa sau altfel în Italia se află foarte mulţi moldoveni în căutarea unei bucăţi de pâine. Unii şi-au legalizat şederea acolo, alţii încă mai aşteaptă legalizarea şederii. Acest flux de moldoveni contribuie la o imagine bună ca să vă îndreptăţească încrederea ca Moldova să obţină acest regim liberalizat de vize sau ei mai dau bătăi de cap autorităţilor?

Stefano de Leo:
„Este o întrebare care atinge şi interesează foarte multe familii din Moldova care au rude şi prieteni în Italia. În calitate de ambasador, aş vrea să îi liniştesc pe toţi părinţii, surorile sau buneii moldoveni că nepoţii, fiii, fraţii sau prietenii lor fac în Italia o muncă extraordinară atît pentru ei înşişi, cît şi pentru noi, ca popor italian. Prin urmare, Italia nu va avea cum să nu confirme faptul că moldovenii care sunt în Europa nu doar nu creează probleme, dar contribuie la creşterea ţării noastre.”

Europa Liberă: Dvs aţi accentuat că autorităţile moldovene ar trebui să pună accentul pe deschiderea locurilor de muncă, ca braţele de muncă să nu plece din Moldova în străinătate, ci să plece aici. Pe de altă parte, Republica Moldova rămâne o ţară săracă, o ţară unde există corupţie, unde există birocraţie şi evident că cetăţeanul fuge de aici.

Stefano de Leo: „Dvs vorbiţi cu reprezentantul unei ţări care cu cîteva decenii în urmă a avut acelaşi curs de dezvoltare - în anii 1950 foarte mulţi italieni au fost nevoiţi să îşi lase propria ţară, să plece peste hotare în căutarea unui loc de muncă. Nici pentru noi nu a fost uşor să facem acele reforme care să ne permită să creăm locuri de muncă în Italia.

Urmărim cu mare interes activitatea şi munca actualului guvern şi procesul de reforme pe care l-a iniţiat. Suntem conştiincioşi că trebuie făcute unele sacrificii, dar trebuie să înţelegem că sacrificiile de azi se vor transforma în avantajele şi acele lucruri pozitive de mâine.

Este foarte important că ţările europene sunt nişte parteneri strategici care vor susţine Republica Moldova să ducă la bun sfîrşit reformele începute. Trebuie să înţelegem că toţi noi, inclusiv cetăţenii moldoveni trebuie să investim în tehnologii, trebuie să investim în inovaţii, să ne reînoim, să ne actualizăm pentru că acestea sunt exigenţele viitorului.

Cu siguranţă, Europa are foarte multe să-i ofere Moldovei, dar şi noi avem multe să învăţăm de la prietenii noştri moldoveni şi împreună vom fi capabili să ne confruntăm cu provocările economiei actuale, pentru că unindu-ne vom fi învingători.”

Europa Liberă: Dar eu totuşi vreau să insist şi să vă întreb: în aceşti 20 de ani investiţiile italiene în Republica Moldova sunt foarte modeste. De ce atît de greu vin investitorii italieni în Moldova şi ce garanţii ar solicita ei de la guvernul moldav?

Stefano de Leo:
„Moldova cu siguranţă este o ţară care reprezintă un mare interes pentru Italia dar sunt prea puţini ani de cînd Republica Moldova are hotare comune cu Uniunea Europeană. Italia, în primul rînd, a început investiţiile în balcani, apoi s-a mutat mai spre est, spre România, şi acum a venit momentul să ne apropiem cu mai mare interes şi cu mai multă iniţiativă de Moldova. Proces de reforme destul de ambiţioase, iniţiate de actualul guvern, odată duse la bun sfârşit vor încuraja investitorii să privească Moldova cu mai multă încredere şi mai mult curaj. Pentru a vă da un exemplu, vreau să citez un acord între ministerele noastre de muncă, cel de la Chişinău şi de la Roma, semnat la 5 iulie, care prevede întoarcerea forţei de muncă moldoveneşti prezentă în Italia prin intermediul creării locurilor de muncă în întreprinderile italiene, pezente aici în Moldova. Este numai unul din multitudinea de proiecte pe care le realizăm.”

Europa Liberă: Pe cît de subţire vi se pare clasa mijlocie din Republica Moldova şi dacă e bine că un segment foarte mic e bogat şi un segment foarte mare e bogat. Nu există pătura de mijloc...

Stefano de Leo:
„Acest fenomen există şi în Italia. Ştim că pătura socială medie din Moldova munceşte peste hotare şi acesta este obiectivul nostru, ca aceşti oameni să se întoarcă acasă, să muncească aici, să se îmbogăţească aici, familiile să fie unite, fără a fi nevoiţi să fie despărţiţi ani de zile pentru a cîştiga o bucată de pâine. Mai ales că în aceste momente tranzitorii cei mai afectaţi sunt bătrânii şi copii.”
XS
SM
MD
LG