Linkuri accesibilitate

Vaclav Havel omagiat de cehi şi lumea întreagă


Candele aprinse la portretul lui Vaclav Havel, într-una din pieţele din Praga

Cehii și lideri din lumea întreagă continuă să aducă omagii fostului președinte Vaclav Havel, care a murit duminică la vârsta de 75 de ani.

Sicriul lui Havel este expus începând de dimineață la o biserică scoasă din funcție din orașul vechi praghez, transformată în ultimii ani cu ajutorul fostului președinte într-un centru spiritual ecumenic.

Pe străzile din vecinătatea „Centrului Răscrucea”, cum i se spune acum bisericii Sfânta Ana, mii de oameni stau la coadă pentru a depune flori la sicriu și a scrie în cartea de condoleanțe. O altă carte de condoleanțe este la dispoziția publicului în castelul praghez, unde își are sediul președinția Cehiei. În imediata apropiere, la catedrala Sf. Vit va avea loc vineri, în ziua înmormântării, o ultimă ceremonie. Presa cehă scrie din surse neoficiale că ar putea fi prezentă secretarul de stat american Hillary Clinton, soțul ei, fostul președinte Bill Clinton, precum și liderii mai multor țări europene.

De miercuri până vineri în Cehia va fi doliu național, iar guvernul a recomandat cetățenilor să țină vineri la prânz un minut de reculegere. Zi de doliu va fi vineri și în Slovacia. Havel a fost ultimul președinte cehoslovac, și-a dat demisia după dezmembrarea statului comun în 1993 și a fost ales primul președinte al Cehiei.

Deocamdată nu se știe unde anume va fi înmormântat Vaclav Havel. Familia a anunțat doar că rămășițele lui vor fi incinerate, o practică comună în Cehia, iar urna va fi depusă în locul de veci după Crăciun.

Liderii din lumea întreagă au continuat să transmită astăzi condoleanțe văduvei lui Havel și conducerii Cehiei. Potrivit agenției CTK, un prim mesaj de condoleanțe venit de la Moscova este semnat de ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care-l numește pe Havel ”un om de stat credincios propriilor valori”.

Potrivit presei cehe, nici un lider actual al Rusiei nu a transmis deocamdată condoleanțe. Havel a fost mai ales în ultimii ani un critic consecvent al îngrădirii libertăților civile în Federația Rusă.

Fostul președinte al Germaniei, Richard von Weizsaecker, a semnat astăzi în cartea de condoleanțe de la ambasada Cehiei la Berlin, spunând apoi reporterilor cehi că Havel a jucat un rol important în îmbunătățirea relațiilor ceho-germane și a fost „un prieten adevărat” al germanilor.

Vaclav Havel a fost omagiat astăzi și de scriitori din lumea întreagă. Umberto Eco a spus că Havel a fost nu doar un mare om politic și literat, ci și un prieten minunat, cu care ar vrea să mai poată sta de vorbă la bere, încă câteva „sute de ore”.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG