Linkuri accesibilitate

Sătenilor din Schinoasa sfârşitul de an le-a adus o grădiniţă


La grădiniţa din Schinoasa, Călăraşi

În R.Moldova fiecare al patrulea copil nu merge la grădiniţă, iar în 230 de localităţi nu există instituţii preşcolare.Pentru locuitorii satului Schinoasa, raionul Călărași, astăzi a fost o zi deosebită. Sătenii, în majoritate de etnie romă, cu venituri foarte modeste, vor avea în sfârșit o grădiniță grație ajutorului de la UNICEF. La deschidere a asistat și corespondenta noastră Diana Răileanu.

Comuna Schinoasa din raionul Călăraşi este populată de romi şi nu are o biserică, şcoală sau alimentară, singurul reper demn de luat în seamă fiind o fîntână bătrînească. Astăzi, cu suportul UNICEF, în localitate a fost deschisă o grădiniţă pentru cei aproape 30 de copii de vîrstă preşcolară.

Schinoasa are aproape 300 de locuitori. Bărbaţii de aici cîştigă o bucată de pâine muncind cu ziua în satele vecine, iar femeile au grijă de gospodării. Ar lucra şi ele, îmi spune Lilia Cozma, mama a patru copiii, dar nu au cu cine lăsa odraslele. Până astăzi în sat nu era o grădiniţă:

„Încă el acum e mărişor, dar cînd a fost mititel cine avea să mi-l ţie?”

EL: Trebuia să staţi cu el?

„Da unde să îl laşi? Pe drum, or ce să faci cu dînsul? Nici lucru, nici nimic.”

EL: Vor toţi părinţii să îşi dea copiii la grădiniţă?

„Numaidecît că vor. Cine nu vrea să-şi dea copiii la grădiniţă? Să poată merge la lucru, măcar să lucreze. Dar aşa, copilul ăsta unde să îl laşi?”

Lilia Cozma recunoaşte că nu are suficientă pricepere ca să facă munca educatoarelor de la grădiniţă, de aceea cînd merg la şcoală copii abia deosebesc culorile sau literele alfabetului.

Părinţii din Schinoasa sunt nevoiţi să poarte odraslele cu ei oriunde ar merge, la prăşit sau la tăiat lemne. Unii au norocul să îi poată lăsa cu bunicii, îmi spune Roman Cozma, tatăl unui băiat de trei ani:

„Asta-i prima grădiniţă care o vor deschide la copiii de aici.”

EL: Şi unde duceaţi până acum copilul?

„Acasă, pe lângă moşnegii care mai stau acasă. Pe lângă ei lăsam şi copii.”

EL: Era greu?

„Foarte greu, mai ales la părinţii care sunt mai bătriori. Ăştia mici caută joacă. Din urma lor trebuie să umbli, să nu păţească ceva.”

Urmare a mai multor demersuri ale localnicilor, primăria comunei cu suportul UNICEF şi a Ministerului Educaţiei, a deschisă o grădiniţă la care vor merge aproape 30 de copii. Casa a dat-o în chirie o familie de pensionari şi a fost dotată cu mobilier, cărţi şi jucării, îmi povesteşte asistenta socială din localitate, Ala Popco:

„Cînd am făcut lista de prima dată îmi părea că toţi părinţii au să mă ducă în braţe. Aşa de bucuroşi erau. Îmi spuneau chiar cu lacrimi unii: Doamna Ala, o să răsaie soarele şi la noi în faţă vreodată, ca să se ducă copiii noştri la grădiniţă. Zic: o să fie lucrul acesta. Lor acum nu le vine a crede.”

EL: Spuneţi-mi vă rog, parcă prin toate satele există şi biserică, alimentară, şcoală. De ce nu le aveţi în Schinoasa?

„Satul Schinoasa nu a fost arătat pe hartă. Parcă noi nu existam pe pământ. Dar acum, el s-o arătat şi mai vin, ne mai văd cîte cineva.”

Alexandra Yuster (stânga) şi Ala Popco
Alexandra Yuster (stânga) şi Ala Popco
Reprezentanta UNICEF în Republica Moldova, Alexandra Yuster, s-a declarat convinsă că instituţia preşcolară va schimba viaţa localnicilor:

„Copiilor le va oferi oportunitatea să se pregătească pentru şcoală, părinţilor liniştea sufletească pentru că vor şti că micuţii lor sunt în siguranţă, iar pentru restul comunităţii această grădiniţă reprezintă un loc în care pot desfăşura tot felul de activităţi şi pot învăţa lucruri noi, de exemplu cum să îngrijească un copil.”

Judecînd după statistici, cazul din Schinoasa nu este unul singular. În Republica Moldova fiecare al patrulea copil nu merge la grădiniţă, iar în 230 de localităţi nu există instituţii preşcolare.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG