Linkuri accesibilitate

Emil Boc: România este asigurată în faţa furtunii din 2012


Emil Boc
Emil Boc

FMI laudă România pentru sacrificiile economice, dar avertizează că pericolul nu a trecut.


FMI a anunțat că deblochează pentru România o nouă tranșă dintr-un împrumut de precauție, dar Bucureștiul spune că va ține banii în rezervă, pentru că finanțele țării sunt în stare bună. Emisarii FMI sunt și ei de părere că România și-a făcut bine temele de casă după recesiunea profundă din ultimii ani, dar avertizează că viitorul economiei românești va depinde de situația, deloc roză, din zona euro. Detalii are Sabina Fati.

România se afla in graficul convenit cu Fondul Monetar International, fiindca inflatia a scazut, iar economia a reinceput sa creasca, dar cu toate acestea directorul general adjunct al FMI, David Lipton avertizeaza asupra problemelor viitoare. Riscurile au crescut considerabil din cauza crizei din zona euro, crede oficialul Fondului care vorbeste despre necesitatea „unei vigilente solide” in privinta supravegherii sistemului bancar.

Potrivit directorului general adjunct al FMI, bugetul României pe 2012 ar trebui sa aduca deficitul sub 3 la suta din Produsul Intern Brut, in vreme ce guvernul ar trebui sa rezolve problemele cronice din sectorul sanatatii si sa imbunatateasca administratia fiscala a tarii.

„Continuarea angajamentelor faţă de agenda de reformă economică este crucială pentru a rezista incertitudinilor actuale”, a declarat David Lipton într-un comunicat transmis de FMI după ce Consiliul Executiv al instituţiei a aprobat cea de-a treia evaluare în cadrul acordului de precauţie încheiat în luna martie a acestui an.

Fondul a aprobat al treilea raport de evaluare pentru România si a pus la dispozitia Bucurestiului o noua transa de 500 de milioane de euro, urcind astfel suma disponibila la 1,6 miliarde de euro.

Acordul României cu FMI este insa unul de tip preventiv, de aceea sumele de bani la care are acces tara ramin in pusculita Fondului Monetar International si doar in caz de mare nevoie sint accesati. Acest Acord de precautie semnat in martie intre Romania si FMI are o durata de aplicare de doi ani si are o valoare totala de 3,6 miliarde de euro.

Avertismentelor date de inaltul oficial al Fondului, premierul roman ii raspunde cu o siguranta excesiva, spunind ca România este asigurata in fata furtunii din 2012, fiindca a reusit sa aiba patru trimestre de crestere economica, iar acest an va fi incheiat cu un plus de pina la 2 la suta din PIB. Mai mult, seful guvernului de la Bucuresti sustine ca România se indrepta spre un concept de deficit zero in conditiile in care Bugetul de stat pe anul viitor prevede un deficit bugetar de doar 1,9 la suta si inaintea alegerilor generale si locale din 2012 nu au fost facute compromisuri electorale.

Premierul român considera, asadar ca România va face fata turbulentelor care se anunta in Europa, dar pe de alta parte este obligata sa continue masurile de austeritate, o chestiune care tinde sa devina dilematica pe fondul apropierii alegerilor.
XS
SM
MD
LG