Linkuri accesibilitate

21.12 - Chișinău: Demiterea lui Valeriu Pasat de la conducerea SIS


Comuniştii şi deputaţii din Alianţa „Braghiş” l-au numit astăzi, la propunerea lui Vladimir Voronin, pe generalul Ion Ursu ca director al SIS.


21 decembrie 2001

Ora Moldovei.

Demiterea lui Valeriu Pasat de la conducerea SIS.

În şedinţa ordinară de astăzi Parlamentul a operat schimbări la conducerea Serviciului de Informaţii şi Securitate. Este vorba mai precis de demiterea lui Valeriu Pasat din funcţia de director al SIS şi de înlocuirea acestuia cu adjunctul său, Ion Ursu. Relatează Sergiu Praporşcic.

Parlamentul l-a destituit astăzi pe Valeriu Pasat din funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, la propunerea şefului statului, Vladimir Voronin. Pentru demiterea lui Valeriu Pasat au votat majoritatea parlamentară comunistă şi fracţiunea Alianţa „Braghiş”. Grupul parlamentar al Partidului Popular Creştin-Democrat, aflat în opoziţie, nu a participat la vot.

Comuniştii şi deputaţii din Alianţa „Braghiş” au numit astăzi, tot la propunerea lui Vladimir Voronin, un nou director al Serviciului special moldovean. Acesta este generalul Ion Ursu, care până în prezent a deţinut funcţia de prim adjunct al şefului Serviciului de Informaţii şi Securitatea. Atât Preşedinţia, cât şi majoritatea parlamentară comunistă nu au motivat în nici un fel demiterea lui Valeriu pasat. Iată ce a declarat pentru Radio Europa Liberă liderul fracţiunii comuniştilor,

Victor Stepaniuc: „Prerogativa pentru a elibera şeful Serviciului este şi a Parlamentului, şi a deputaţilor, şi a preşedintelui Republicii. Deci, preşedintele s-a folosit de acest drept, fiindcă Dumneavoastră ştiţi că mai mult timp acest Serviciu, domnul Pasat nu era întărit în funcţia respectivă. Acum s-a luat decizia, care este una absolut legală şi e în conformitate cu legea. În rest ce să vă spun? Este numită altă persoană, care trebuie să lucreze, acest Serviciu trebuie să lucreze pentru ţară şi în interesele ţării.”

Întrebat de noi de ce a fost demis Valeriu pasat, Victor Stepaniuc a răspuns: „Noi nu vorbim despre motive. Probabil, că alţi oameni o să se isprăvească mai bine cu această funcţie.”

Un răspuns similar l-a dat şi liderul Alianţei „Braghiş”, Dumitru Braghiş: „Demiterea şi numirea persoanelor respective este până la urmă prerogativa preşedintelui, care propune, înaintează propunerea respectivă, noi înţelegând că situaţia nu depinde, nici pro, nici contra nu depinde de fracţiunea noastră nimic, de aceea am şi votat. Nu văd nimic ieşit din comun asta.”

Liderul opoziţiei creştin-democrate, Iurie Roşca, a declarat pentru Radio Europa Liberă că demiterea de către comunişti a lui Valeriu Pasat din funcţia de director al serviciului special este un rezultat al rivalităţilor dintre şeful statului, Vladimir Voronin, şi ex-preşedintele, Petru Lucinschi.

Iurie Roşca: „Nu mi se pare deloc surprinzătoare această demitere. Dimpotrivă - mi se pare oarecum tardivă, dacă e să ne gândim că Valeriu Pasat face parte din echipa lui Petru Lucinschi, care nu se află deloc în relaţii foarte bune cu actualul şef al statului şi probabil în toate aceste luni, care s-au scurs din momentul venirii comuniştilor la putere, s-a produs o luptă invizibilă pentru noi, necunoscătorii, între cele două echipe.

Au tot trepădat exponenţii unora şi altora la Moscova până s-a reuşit diminuarea influenţei lui Valeriu Pasat în cercurile politice din capitala Federaţiei Ruse. Şi în felul acesta Vladimir Voronin a scăpat de un şef al serviciului secret, care nu îi servea lui, ci servea oponenţilor lui politici. De fapt, s-a produs o înlocuire a unui figurant cu un alt figurant, pentru că până la urmă cine să deţină această funcţie o hotărăşte nu conducerea Republicii Moldova, ci conducerea conducerii Republicii Moldova din Federaţia Rusă.

De-a lungul unui deceniu de independenţă nu am reuşit reformarea fostului KGB şi serviciul secret în Republica Moldova a rămas în continuare o instituţie represivă, o sursă de urmărire politică a oponenţilor celor care controlează acest serviciu.”

Surse din cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate au comunicat sub acoperirea anonimatului că şefii de secţie din această instituţie au fost informaţi astăzi despre decizia Legislativului, motivaţia oficială a demiterii lui Valeriu Pasat urmând să fie anunţată mai târziu.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG