Linkuri accesibilitate

Ca şi vinul bun aşa şi vioara, dacă este păstrată în mâni bune, este de mai bună calitate


Mihail Bârlădean: un lutier moldovean premiat la Paris.


O vioară confecţionată de artistul, vioristul şi cunoscutul lutier Mihail Bârlădean din Chişinău a fost inclusă în clasamentul celor mai bune viori din cadrul prestigiosului Concurs internaţional „Étienne Vatelot” de la Paris. Este pentru prima dată când un meşter din Republica Moldova participă la un asemenea concurs şi este inclus în clasamentul lutierilor de referinţă internaţională. Vom avea o convorbire cu maestrul Bârlădean.

Europa Liberă: Aşadar, aţi fost inclus în clasamentul prestigiosului concurs internaţional „Étienne Vatelot” de la Paris. Acest concurs, ajuns în acest an la a patra ediţie şi desfăşurat la sfârşitul lunii noiembrie, îşi propune să recompenseze şi să consacre pe cei mai reprezentativi lutierii şi arcuşieri din domeniu la scară internaţională. Lutier - ca să mai precizăm pentru cei care nu sunt chiar nişte connaisseuri - este un meșter care confecționează și repară instrumente muzicale cu coarde. Este pentru prima dată, dle Bârlădean, când Republica Moldova este pusă – datorită unei viori create de Dvs. - pe harta marilor maeştri lutieri ai lumii. Nu-i aşa?

Mihail Bârlădean:
„Da, e adevărat. Este pentru prima dată cînd la acest concurs a participat un meşter de viori din Republica Moldova. Este un concurs foarte prestigios la care am îndrăznit să particip. Concursul este anonim.”

Europa Liberă: Ştiu că este vorba de un juriu alcătuit din personalităţi mari în domeniu. Intrumentele sunt apreciate în mod anonim?

Mihail Bârlădean:
„Nimeni nu figurează, vioara se prezintă la concurs, primeşte un anumit punctaj de la juriu şi cutia cu plicul în care scrie cine este autorul şi din ce ţară vine se duc în altă parte, iar în sala în care sunt membrii juriului se aduce vioara şi numărul acesteia.”

Europa Liberă: În peste două decenii de muncă câte instrumente - şi mă refer aici la viori, viole şi violoncele – câte aţi reuşit să creaţi?

Mihail Bârlădean:
„Eu am creat 11 viori, 3 violoncele şi 4 viole.”

Europa Liberă: Prin ce este deosebită vioara pe care aţi prezentat-o concursului de la Paris?

Mihail Bârlădean:
„Omul cînd lucrează într-un domeniu, creşte la un nivel cînd vrea să vadă cine este în această viaţă şi ce valoare are în domeniul în care lucrează. Nu am făcut vioara special pentru concurs, nici nu am ştiu că va avea loc acest concurs. Pur şi simplu întâmplător am aflat de el pe internet. Vioara era aproape gata, iar dimensiunile cerute la concurs erau exact dimensiunile viorii pe care am făcut-o. Am îndrăznit să particip la concurs, nu este o vioară deosebită, făcută special pentru concurs, pur şi simplu fiecare vioară este ca un copil, pe parcursul anilor o vezi, o asculţi.”

Europa Liberă: Este adevărat că instrumentele din colecţia Dvs. au fiecare un nume, cel puţin o parte dintre ele?

Mihail Bârlădean:
„Nu chiar fiecare. O vioară am făcut-o în cinstea Mariei Bieşu, am o vioară care am făcut-o în memoria maestrului Serghei Lunchevici, în memoria compozitorului Vasile Zagorschi, sunt nişte viori care poartă numele prietenilor mei, mari muzicanţi, colegi, profesori de la Conservator, Ion Josan, Boris Dubăsarschi, Chiril Paraschiv.”

Europa Liberă: Cine cântă la instrumentele Dvs.?

Mihail Bârlădean:
„Interpreţi din Republica Moldova. O vioară este chiar în Italia, două viori sunt în Spania, o vioară este în Statele Unite, sunt multe ţări în care artiştii cîntă la instrumentele mele. Nu demult un muzicant din Moscova, de la Teatrul Mare a cumpărat un violoncel. Pentru mine e foarte plăcut cînd instrumentul se duce în mâni prestigioase şi în orchestre prestigioase.”

Europa Liberă: De fapt, faceţi în mod special un instrument pentru cineva sau abia după ce este făcut şi-l alege cineva dintre interpreţi?

Mihail Bârlădean:
„Nu, cînd încep să fac instrumentul, îmi amintesc de cineva, şi îl fac gîndindu-mă la acel interpret, prieten sau un muzicant cu nume mare.”

Europa Liberă: Câţi lutieri, experţi în instrumentele cu coarde sunt, din punctul Dvs. de vedere, în Republica Moldova?

Mihail Bârlădean:
„Avem vreo şase meşteri de viori, puternici, ţinem foarte bune relaţii. Sunt unii care fac viori şi pentru tineri interpreţi şi pentru adulţi.”

Europa Liberă: Pe lângă lutierii tradiţionali, ca să spunem aşa, care lucrează cu multă migală şi - nu m-aş ruşina să spun - geniu, există şi o industrie, o producţie în serie a instrumentelor? Şi ce produce această industrie - fast food-ul în lumea instrumentelor muzicale?

Mihail Bârlădean:
„La noi în Moldova nu se fac sute de instrumente. Fiecare meşter face o vioară, două în an.”

Europa Liberă: Dar puzderia de muzicanţi, de elevi de la şcolile de muzică, de unde iau instrumentele? Sunt de import, bănuiesc că le cumpără?

Mihail Bârlădean:
„Da, mai mult din România, din Germania, viori simple. Dacă omul decide să rămână în domeniu, dacă alege profesia de muzicant, de viorist, apoi se caută o vioară de calitate, făcută de un meşter. Depinde de gustul muzicianului, el alege meşterul, sunetul şi lucrul.”

Europa Liberă: Un lutier, prin creaţia sa - şi exemplul Dvs. o confirmă - aduce prestigiu ţării sale. În ce măsură statul poate încuraja, sprijini creaţia în acest sens?

Mihail Bârlădean
: „De la funcţionari... nimic, nici cu un cuvînt, cu părere de rău.”

Europa Liberă: Procesul de confecţionare a instrumentului este foarte complex. Extrem de important, după cum aflat, este materialul din care este confecţionat instrumentul. Din ce lemn este confecţionată o vioară, de exemplu?

Mihail Bârlădean:
„Sunt nişte firme în Europa care culeg lemnul special pentru fabricarea viorii şi deja depinde de buzunarul meşterului, cauţi prin catalog lemnul de calitate pentru vioară. Eu am cumpărat lemnul pentru ultima vioară de la o firmă din Italia, chiar din Cremona. E un lucru cam scump. Avem lemn foarte bun, cules în România, dar România nu culege lemn pentru vînzare, ei vind lemn verde. ”

Europa Liberă: De ce este atât de important lemnul? Există lemn „fără auz muzical”, cum se spune?

Mihail Bârlădean
: „Lemnul e special, se numeşte „acustic”. Vioara se face din două feluri de lemn, din molid şi paltin.”

Europa Liberă: Este adevărat că un instrument sună mai bine pe măsură ce trece timpul, cu condiţia desigur să nu fie redus la tăcere ca un simplu exponat de muzeu?

Mihail Bârlădean:
„Da, este adevărat. Ca şi vinul bun, dacă este păstrat bine devine mai bun, aşa şi vioara dacă este păstrată în mâni bune, este mai calitativă, fără doar şi poate.”
XS
SM
MD
LG