Linkuri accesibilitate

Republicanii americani în căutarea unui candidat credibil la președinție


Mitt Romney, fostul guvernator de Massachusetts ar avea, conform sondajelor, cele mai mari șanse într-o confruntare cu președintele Obama.
In Statele Unite, preliminariile prezidentialelor se apropie si in tabara republicana este inca dificil de intrevazut cine va fi alesul. Despre cum evolueaza ostilitatile politice peste Ocean în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Mitt Romney a fost si este in continuare favoritul preliminariilor republicane, fostul guvernator de Massachusetts avind, conform sondajelor, cele mai mari sanse intr-o confruntare cu presedintele Obama. Dar, pe de alta parte, alegatorii republicani, care voteaza in preliminarii mai de dreapta decit electoratul din alegerile generale, nu-l agreaza pe Romney, procentul sau fiind in ultimele luni de circa 20-25%.

Pe rind, mai toti candidatii republicani au luat conducerea cursei, in intervale de timp limitate, fiind secondati de Romney. Si toti au cazut in clasament, la fel de repede precum s-au ridicat sub presiunea fie prestatiei de campanie, fie unor alegatii cu privire la infidelitate conjugala, fie pur si simplu pentru ca nu au convins, ca lideri.

Spre norocul lui Romney, nu prea au mai ramas multe opțiuni netestate in tabara republicana. Cea mai recenta varianta a fost si inca mai este fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor, in anii ʼ90, Newt Gingrich. In urma cu circa 10 zile, republicanii l-au redescoperit pe fostul lider si acesta a luat conducerea. Sub presiunea atacurilor rivalilor politici si a amintirii manierei in care Gingrich a condus Camera, popularitatea acestuia incepe sa scada. O veste buna pentru Mitt Romney, care scoate in evidenta ca, spre deosebire de Gingrich este un politician previzibil, asa cum trebuie sa fie un presedinte al unei supra-puteri mondiale.

Dar Romney si republicanii in general au un motiv de ingrijorare - popularitatea presedintelui Obama este in crestere, de la 42-43 la suta acum o luna la circa 50, acum, intr-un sondaj comandat de reteaua de televizune CNN. Asta inseamna ca publicul este, pe de o parte, nemultumit de ceea ce se intimpla in tabara politica republicana dar, mai mult decit orice, pare sa adere la teoria ca republicanii din Congres nu ajuta redresarea economica prin tacticile lor obstructioniste. Daca presedintele reuseste sa faca acest argument sa reziste, el isi mareste sansele de a fi reales.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG