Linkuri accesibilitate

Mii de cehi îşi iau rămas bun de la Vaclav Havel


Rămășițele pămîntești ale lui Havel au fost transportate la Castelul din Praga unde cehii își vor putea depune omagiul până la funeraliile de vineri, în catedrala Sfântul Vit.


Peste zece mii de persoane au însoțit astăzi la Praga sicriul fostului președinte ceh Vaclav Havel, care a murit duminică, 18 decembrie, la vârsta de 75 de ani.

Sicriul lui Havel a fost mutat astăzi de la centrul spiritual „Intersecția pragheză”, fondat de fostul președinte, în sala Vladislav a Castelului din Praga. Acolo va rămâne până la funeraliile care vor avea loc vineri, 23 decembrie, în catedrala Sfântul Vit.

Ceremonialul de astăzi a avut două părți. Înaintea celui festiv, cu onoruri militare, a avut loc la cererea văduvei lui Havel, Dagmar Havlova, un prohod al cetățenilor: sicriul lui Havel a fost purtat într-o mașină din Orașul Vechi, unde se aflase începând de luni, pe podul Carol peste râul Vltava și apoi în sus pe străzile cartierului Mala Strana, până la cazarma gărzilor castelului. La acest prim cortegiu, al oamenilor simpli, au luat parte după estimările poliției 10.000 de persoane, multe dintre ele adunate încă din zori, în ciuda vremii friguroase, în centrul orașului.Între timp la castelul praghez gărzile militare pregăteau ceremonialul oficial: sicriul lui Havel a fost mutat din mașină pe un afet tras de șase cai negri, același folosit în 1937 la înmormântarea primului președinte al Cehoslovaciei, Tomas Garrigue Masaryk.

În acordurile muzicii militare, cortegiul însoțit doar de rudele lui Havel, de cei mai înalți oficiali ai statului și de unități militare, a parcurs distanța de câteva sute de metri dintre cazarmă și poarta principală a castelului praghez pe un culoar străjuit de soldați.

În momentul în care sicriul lui Havel a ajuns în dreptul celor câteva mii de oameni adunați într-una din laturile pieței Castelului, în marginea traseului oficial, mulțimea a izbucnit spontan în aplauze.

Unii dintre cei prezenți au scuturat legăturile de chei, în amintirea demonstrațiilor din toamna anului 1989, când însuflețiți de Havel și de alți lideri ai societății civile au vestit prin clinchetul metalic că a venit sfârșitul dictaturii.

La înmormântarea lui Vaclav Havel, vineri, vor participa în afara familiei, prietenilor și oficialilor cehi mai mulți demnitari străini, ca secretarul de stat american Hillary Clinton cu soțul ei, fostul președinte Bill Clinton, președinții Austriei, Poloniei, Slovaciei, Franței și altor țări europene.

La funeralii ar urma să ia cuvântul și Madeleine Albright, fost secretar de stat american, care s-a născut la Praga, a reînvățat limba cehă la o vârstă relativ înaintată și a fost o prietenă bună a lui Vaclav Havel.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG