Linkuri accesibilitate

Despărțirea de Havel


Czech Republic -- People light candles at Venceslas square to pay respect to former Czech president Vaclav Havel in Prague, 22Dec2011

După funeraliile de stat de la Castel, va avea loc după-masă altă ceremonie, cu participarea exclusivă a rudelor și prietenilor, la un crematoriu.La Praga vor avea loc astăzi funeraliile ultimului președinte al Cehoslovaciei și primul al Cehiei, Vaclav Havel, care a murit duminică, 18 decembrie, la 75 de ani. Relatează de la Praga Mircea Țicudean.

Funeraliile lui Vaclav Havel vor începe la ora 13.00, ora Moldovei, în catedrala Sfântul Vit, din arealul Castelului praghez, unde se află președinția, episcopia catolică și alte instituții centrale. Slujba va începe cu un minut de reculegere care va fi ținut în toată țara, și va fi oficiată de mai mulți preoți cehi și slovaci.

Lista invitaților din străinătate la funeralii este foarte lungă: primii și-au confirmat sosirea soții Hillary și Bill Clinton și președintele francez Nicolas Sarkozy, iar pe listă s-au alăturat între timp lideri din aproape 20 de țări europene, precum și președinții Comisiei Europene și Parlamentului European.

Presa cehă scrie că interesul în străinătătate a fost atât de mare încât președinția de la Praga, care organizează funeraliile, a fost nevoită să ceară capitatelor străine să trimită delegații cât mai puțin numeroase, mai ales că în catedrală nu încap mai mult de o mie de persoane.

Așa se face că președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, deși ar fi fost în drept să fie prezent, i-a cedat locul lui Lech Walesa, fost președinte, fost lider al sindicatului liber Solidaritatea și prieten al lui Vaclav Havel.

Alte prezențe străine deosebite la funeralii vor fi cântăreața americană Suzanne Vega și Madeleine Albright, fostul secretar de stat american. Născută la Praga în 1937 cu numele Marie Korbelova, Albright a emigrat de mică cu părinții în America. A aflat foarte târziu că este evreică pragheză, dar apoi a reînvățat limba cehă, pe care o stăpânește acum la perfecție și l-a vizitat de multe ori pe Havel, atât în calitate oficială cât și particulară.

Despărțirea cehilor de Havel va avea loc astăzi în două etape – una oficială, alta de familie. După funeraliile de stat de la Castel, va avea loc după-masă altă ceremonie, cu participarea exclusivă a rudelor și prietenilor, la un crematoriu. Familia lui Havel nu a anunțat când va fi depusă urna, dar a confirmat că fostul președinte va avea locul de veci în cripta familiei, din cimitirul Vinohrady, unde se află și urna primei sale soții, Olga.
La miezul nopții se vor încheia cele trei zile de doliu național în Cehia și va începe ajunul Crăciunului.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG