Linkuri accesibilitate

Tratatul privind apărarea anti-balistică între America şi România a intrat în vigoare


Ceremonia de inaugurare a construcției bazei de la Deveselu, 3 mai 2011
Ceremonia de inaugurare a construcției bazei de la Deveselu, 3 mai 2011

Statele Unite au spus de la bun început că scutul anti-rachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei.



Statele Unite şi România anunță împreună că Tratatul privind apărarea anti-balistică semnat de cele două țări a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011, se spune într-un comunicat al Departamentului de Stat de la Washington. Baza interceptoarelor se va afla la Deveselu, iar instalarea acestora face parte din construirea sistemului de apărare antirachetă în Europa care urmează să fie funcțional cu începere din 2015.


În luna noiembrie, Tomy Vietor, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională din Statele Unite, declara în capitala americană că programul american de apărare anti-rachetă din Europa se desfăşoară conform planului, şi amenințările care cer renunțarea la acest program sînt lipsite de fundament.

Statele Unite au spus de la bun început că acest scut anti-rachetă nu este îndreptat nicidecum împotriva forțelor nucleare ale Rusiei, ci e destinat pentru apărarea de eventuale amenințări din partea unor țări cum e Iranul.

De partea cealaltă, Rusia susține că scutul anti-rachetă american din Europa ar slăbi arsenalul nuclear rusesc.

Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev a amenințat în noiembrie că Rusia îşi va îndrepta rachetele împotriva instalațiilor defensive americane din Europa, dacă Statele Unite nu iau în seamă îngrijorarea Moscoveicu privire la desfăşurarea acestor sisteme pe continentul european.

„Ni s-a spus că planurile defensive anti-rachetă nu sunt îndreptate spre Rusia, şi să nu ne îngrijorăm. Dar planurile sunt puse în practică la nivel executiv, în timp ce legislatorii din unele ţări ne spun direct că ele sunt îndreptate împotriva noastră. Cînd cerem să se pună asta pe hîrtie clar, într-o formă legală şi fără ambiguităţi, suntem refuzați ferm”, a spus preşedintele Rusiei.

Medvedev a făcut cunoscut că Rusia ar putea desfăşura rachete în enclava Kaliningrad sau în alte regiuni ale Rusiei, dacă Moscova şi Washingtonul nu se înțeleg cu privire la intenția Americii de a construi un scut anti-rachetă în Europa pînă în 2020.

Liderul de la Kremlin a mai spus că țara sa ar putea să părăsească discuțiile referitoare la controlul armamentului, dacă Statele Unite îşi continuă planurile privind scutul anti-rachetă din Europa.

„Într-un scenariu nefavorabil şi având în vedere legatura inseparabilă dintre ofensiva strategică şi armele defensive, ar putea exista motive pentru ca Rusia să se retragă din noul Tratat de Reducere a Armanentului Strategic”, a mai spus Dmitri Medvedev în noiembrie.

Noul Tratat START a intrat în vigoare la 5 februarie 2011, şi se aşteaptă să fie valabil până cel puțin în 2021.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG