Linkuri accesibilitate

Moscova rămîne principalul partener strategic al Tiraspolului


Șevciuk a declarat după alegeri că „chestiunea unirii cu Moldova nu este în puterile președintelui”.



Noul lider de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk și-a anunțat planurile imediate după victoria în alegerile transnistrene. Ele includ relații „de bună vecinătate” cu Moldova, dar exclud „renunțarea la independența” regiunii transnistrene.

În vârstă de 43 de ani, fostul președinte al Sovietului suprem transnistrean l-a învins duminică în turul doi de scrutin pe favoritul Moscovei, Anatoli Kaminski, obținând aproape 74 la sută din voturi.

Șevciuk a declarat agenției oficiale de la Tiraspol, Olvia press că dorește să fie învestit în funcție cât mai grabnic, la 30 ianuarie, așa încât noua administrație să treacă la rezolvarea problemelor social-economice ale regiunii, care nu suportă amânare.

Primul său act, a spus Șevciuk, va fi să simplifice controalele pe Nistru pentru a înlesni circulația cetățenilor. În schimb, va cere Chișinăului condiții de activitate mai prielnice pentru firmele transnistrene și restabilirea traficului pe calea ferată din regiune.

Fost om de afaceri, Șevciuk și-a întemeiat campania electorală pe promisiunea cooperării cu Chișinăul și Kievul pentru a-i scoate din izolare pe cei aproximativ jumătate de milion de locuitori ai regiunii transnistrene.

Guvernul de la Chișinău și-a exprimat speranța că schimbarea conducerii de la Tiraspol va aduce progrese în negocierile de reintegrare în formatul 5+2.

Vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Eugen Carpov a declarat luni Europei Libere că Chișinăul sprijină înlesnirea călătoriilor între malurile Nistrului și reluarea circulației trenurilor. El a descris votul din stânga Nistrului drept „vot de protest împotriva celor 20 de ani de regim autoritar, regim nerecunoscut”, iar despre Șevciuk a spus că „reprezintă o altă generație de politician” și că poate juca „un rol important în negocierile și dialogul pe care urmează să-l construim”.

Evgheni Șevciuk s-a îndepărtat de Igor Smirnov în 2009, când a propus o reformă constituțională la Tiraspol pentru a limita puterile liderului transnistrean, cel care a condus regiunea timp de peste două decenii încă de la separarea ei. Deși a obținut în final o reformă favorabilă, Smirnov a pierdut în mod surprinzător alegerile din primul tur, la 11 decembrie.

În ultimele zile de campanie pentru turul doi, una din figurile cheie ale fostului regim, șeful securității transnistrene, Vladimir Antiufeev l-a acuzat pe Șevciuk că, în caz de victorie, va ceda Transnistria Moldovei.

Șevciuk a respins acuzațiile și a declarat după alegeri că „chestiunea unirii cu Moldova nu este în puterile președintelui”. „Este decizia poporului care și-a spus clar preferințele”, a declarat noul lider de la Tiraspol citat de Reuters. El s-a referit la referendumul din 17 septembrie 2006, când 97 la sută dintre participanți ar fi votat pentru independență regiunii transnistrene și posibilitatea unirii ei cu Rusia.

Regiunea transnistreană se sprijină pe ajutorul financiar și politic masiv al Rusiei, care menține aproximativ 1500 de militari în stânga Nistrului. Pentru prima dată anul acesta, Moscova a retras sprijinul acordat timp de 20 de ani lui Igor Smirnov și a început o anchetă împotriva unui fiu al acestuia, acuzat de delapidarea ajutoarelor umanitare rusești.

Șevciuk a anunțat că va efectua prima sa vizită la Moscova, care rămâne principalul „partener strategic” al Tiraspolului. Înainte de alegeri, el nu reușise să obțină sprijinul Rusiei, care l-a susținut deschis pe învinsul Anatoli Kaminski.

Cu toate acestea, influentul ziar rus Kommersant scrie că misiunea principală a Moscovei a fost înlăturarea lui Smirnov. Citând surse din ministerul rus de externe, ziarul scrie că această misiune a fost îndeplinită cu succes și că, pentru Moscova, nu contează de fapt câștigătorul, atâta timp cât Smirnov este înlăturat.

Explicând decizia Kremlinului de a-i retrage sprijinul lui Smirnov, șeful administrației prezidențiale Serghei Narîșkin a spus în octombrie că Moscova dorește la Tiraspol un lider mai tânăr și un mai bun diplomat, care să ajute la soluționarea conflictului cu Moldova.

La Chișinău, experții așteaptă că Moscova va propune un nou plan de rezolvare a conflictului în cadrul negocierilor în formatul 5+2, care au fost reluate în decembrie după o pauză de 5 ani. O nouă rundă este așteptată în februarie.

Expertul Leonid Litra de la Institutul Viitorul este citat de portalul Unimedia cu prognoza că Moscova ar putea propune o nouă versiune a memorandumului Kozak eșuat în 2003. Documentul prevedea, între altele, accesul politicienilor transnistreni în structurile puterii de la Chișinău într-un stat integru, cu o largă autonomie pentru regiunea transnistreană garantată de menținerea trupelor ruse în stânga Nistrului.

În interviul cu Europa Liberă, vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Eugen Carpov a spus că Chișinăul așteaptă ca următoarea rundă de negocieri să se axeze pe conținutul unui viitor statut al regiunii transnistrene care ar aduce-o „în zona constituțională”, ca parte componentă a Republicii Moldova.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG