Linkuri accesibilitate

Washingtonul ezită să permită o călătorie a liderului yemenit în Statele Unite


Președintele Yemenului
Președintele Yemenului

Pînă nu demult, Ali Abdullaah Saleh era considerat un aliat de nădejde în războiul împotriva terorismului.



Administratia Obama are de raspuns unei dileme diplomatice: presedintele Yemenului, Ali Abdullaah Saleh, contestat de „primavara araba” a tarii sale, dar un aliat al Americii doreste sa calatoreasca in Statele Unite. Ce decide presedintele Obama - poate sa nu Saleh sa intre in America? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ali Abdullaah Saleh, presedintele contestat al Yemenului, vrea sa calatoreasca in Statele Unite pentru tratament, in urma ranilor suferite in iunie, cind a supravietuit unei incercari de asasinat.

Temindu-se sa adaposteasca un autocrat cu singe pe miini, administratia Obama vrea sa se asigure ca Saleh vrea sa vina doar pentru tratament si nu are intentia sa ramina in America. Aceste ezitari sint urmarea schimbarilor de pozitie la Washington unde, pina nu demult, Ali Abdullaah Saleh era considerat un aliat de nadejde in razboiul impotriva terorismului.

Acum insa, dupa represiunile din Yemen impotriva demonstratilor anti-regim, Statele Unite nu mai sint dispuse sa-i acorde sprijin lui Saleh. Presedintele Yemenului urmeaza in curind sa cedeze puterea, in urma unui acord mediat de Statele Unite. El nu este supus vreunui regim de sanctiuni. Dar, in ciuda acestui fapt, Ali Abdullaah Saleh este acuzat de incalcari flagrante ale drepturilor omului, in ultimul an de conflict intern, si Washingtonul nu doreste sa antagonizeze fortele de opozitie din Yemen, care urmeaza sa preia puterea.

A-i acorda azil politic lui Saleh, care a condus Yemenul timp de 33 de ani ar fi un gest extrem de nepopular in acea tara. Ingrijorarea Statelor Unite cu privire la perspectiva ca dictatorul sa vrea sa ceara azil a fost accentuata cind acesta a spus ca deplasarea in America va facilita tranzitia in tara sa.

Deocamdata nu a fost luata o decizie si sint asteptate asigurari din partea lui Ali Abdullaah Saleh. Nu este inca clar daca exista o prevedere in legislatia americana care sa-l impiedice pe liderul yemenit sa viziteze Statele Unite, daca acesta demonstreaza ca nu are de gind sa ramina. Este greu de gasit vreun precedent cind liderul unei tari prietene a fost impiedicat sa intre in Statele Unite.

Unii experti cred ca daca lui Saleh i se permite sa calatoreasca in America, va fi eliminata o sursa de tensiune, in perioada care ne desparte de alegerile din februarie din Yemen.
XS
SM
MD
LG