Linkuri accesibilitate

Kim Jong-Il deplîns în Coreea de Nord


Experți anticipează că noul lider va continua politica de favorizare a intereselor armate, creând condițiile pentru prelungirea crizei economice și sociale.



În Coreea de Nord au loc astăzi și mâine funeraliile de stat ale liderului Kim Jong-Il, care a murit sâmbătă 17 decembrie la vârsta de 69 de ani. Cum veți auzi în relatarea lui Mircea Țicudean televiziunea de stat nord-coreeană a arătat imagini cu mulțimi îndurerate, însoțindu-l pe ultimul drum pe cel numit de presa oficială „conducătorul drag”.

Mii de nord-coreeni cu ochii plânși s-au aliniat pe străzile ninse ale Fenianului ca să aducă un ultim omagiu lui Kim Jong-Il, purtat într-o procesiune prin centrul capitalei.

Liderul decedat la 17 decembrie în urma unui infarct și-a condus țara în mod autoritar de la moartea tatălui său, Kim Ir Sen, în 1994.
Televiziunea nord-coreeană a arătat astăzi imagini ale cortegiului funerar, condus de o limuzină purtând un portret imens al decedatului, trecând pe lângă militari cu capetele plecate.

In actualitate - Funeraliile lui Kim Jong-Il
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00

Un soldat nord-coreean anonim a împărtășit televiziunii de stat sentimentele care-l încearcă.
„Zăpada cade fără contenire ca lacrimile”, a spus soldatul. „Și cum să nu plângă cerul când am pierdut un mare om, un general venit din cer? Acum, când moartea ne desparte de general, oamenii, munții și cerul plâng împreună cu lacrimi de sânge” – a mai spus soldatul, exclamând la sfârșit: „Dragă comandantule suprem!”.

În urma afetului pe care se află cadavrul tatălui său mergea plângând Kim Jong-un, fiul al treilea al răposatului și urmașul lui desemnat. Erau prezenți de asemenea Jang Song-thaek, unchiul lui Kim junior, un personaj influent în transferul puterii și Ri Yong-ho, șeful marelui stat major al armatei. Civili îndurerați se cutremurau de durere, strigând: „Tată, tată!”. Nu erau prezenți demnitari străini. Un ceremonial funerar național este programat pentru mâine, joi, la prânz.

La anul comunitatea internațională va urmări cu atenție Coreea de Nord. Anul 2012 fusese proclamat la Fenian anul transformării țării într-un stat „puternic și prosper”, dar acum va fi probabil anul unei tranziții riscante, cu un lider tânăr, fără experiență, într-o vreme când dictatorii se prăbușesc în lumea întreagă.

Înarmată nuclear, cu o armată de peste un milion de soldați, Coreea de Nord este o putere militară redutabilă, dar cea mai mare parte a populației trăiește în sărăcie. Potrivit datelor Națiunilor Unite, speranța medie de viață a nord-coreenilor a scăzut cu trei ani și jumătate în anii când țara a fost condusă de liderul aflat acum pe ultimul drum.

Mulți experți anticipează că noul lider va continua politica de favorizare a intereselor armate, creând condițiile pentru prelungirea crizei economice și sociale care în anii 90 s-a soldat cu numeroase morți prin înfometare.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG