Linkuri accesibilitate

Vladimir Voronin: „să ne aşezăm şi să discutăm cum să ieşim din criză”


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin


Liderul opoziției comuniste, Vladimir Voronin crede că retragerea lui Marian Lupu de la prezidențialele repetate poate fi o nouă încercare a alianței de guvernare de a tărăgăna alegerea șefului statului. În interviul de sfârșit de an acordat Valentinei Ursu la ieșirea din Parlament astăzi, liderul comuniștilor a spus că opoziția va explora noua situație, dar cere mai întâi dizolvarea alianței de guvernare actuale:

Europa Liberă: Domnul preşedinte, totuşi este o criză constituţională sau una politică în Moldova?

Vladimir Voronin: „Politică, numai politică. Şi este legată de ambiţiile persoanelor respective care şi în somn, şi în realitate se văd numaidecât preşedinţi şi nu văd mai mult nimic ce poate să fie cu ţara dacă noi vom merge necontenit pe aceste ambiţii.”

Europa Liberă: Şi acum, cum se depăşeşte această criză politică?

Vladimir Voronin: „Eu sunt de acord că, în sfârșit, ei au revenit la acea propunere pe care eu am făcut-o mai mult de un an în urmă, ca să ne aşezăm toate partidele prezente în Parlament, nu alianţă, categoric, eu nu doresc nici să aud, nici să ascult cuvântul alianţă, nici un fel de alianţă. Toate partidele aşa cum au fost votate de alegători, să ne aşezăm în Parlament şi să discutăm cum ieşim din această criză. Să înaintăm propunerile care vor fi, să analizăm aceste propuneri, aceşti candidaţi. Eu susţin aceeași idee, propusă tot de noi, ca să înaintăm candidaţi nu obligatoriu din parlament. Pentru că deja în parlament noi cunoaştem pe toţi, ştim cine şi ce merită, şi cine şi ce poate să facă pentru ţară, dar să înaintăm oameni serioşi, oameni responsabili, care să consolideze toate structurile noastre statale.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi că ar trebui resetată Alianţa, ar trebui demis Guvernul. În cazul acesta, PCRM cu cine poate face o alianţă?

Vladimir Voronin: „Dar nu e vorba despre alianţă. Lucrăm în Parlament ghidându-ne, conducându-ne de acele obligaţiuni care noi le-am luat în campania electorală faţă de alegători.”

Europa Liberă: Ce guvern ar avea Republica Moldova?

Vladimir Voronin: „Un guvern de coaliţie.”

Europa Liberă: E posibil?

Vladimir Voronin: „De ce nu.”

Europa Liberă: Cine să-l conducă?

Vladimir Voronin: „Aceasta vom decide, vom vedea cine va fi propus pentru funcţia de prim-ministru ”

Europa Liberă: Cu cine se dă jos actualul guvern, cu voturile cui?

Vladimir Voronin: „Cu voturile partidelor din Parlament. Toate partidele din Parlament trebuie să conştientizeze acest lucru. Adică guvernul reprezintă aceeaşi situaţie politică care este oglinda Parlamentului, dar noi, şi am demonstrat fiind opt ani la guvernare, am avut un guvern tehnocrat, din profesionişti, dar nu obligatoriu să prezinte partidele, cum ele sunt proporţional reprezentate în parlament, în cadrul, aşa-numitei, Alianţe pentru Integrare Europeană. Noi am avut în componenţa guvernului persoane care nu au fost nici membri de partid până în ultima zi, inclusiv ambii prim miniştri. De aceea noi şi insistăm, pentru că nouă ne trebuie oameni care să guverneze ţara, dar nu care să prezinte partidele. Partidele trebuie să fie reprezentate aşa cum a decis alegătorul în cadrul parlamentului, dar nu în cadrul guvernului.”

Europa Liberă: Ca să fie clar, insistaţi să fie demisă Alianţa sau Guvernul?

Vladimir Voronin: „Dacă se demite Alianţa, este clar că automat se demite şi guvernul; şi eu am explicat acest lucru, noi când vorbim despre Alianţa, vorbim despre toată verticala guvernării în Republica Moldova. De fapt ei se joacă, băieţii aceştia, la modul serios, ei demult sunt gata şi au început în teritoriu a se pregăti, noi avem informaţii de la comitetele noastre raionale. Să nu ne bată ei nouă capul, pentru că ei demult se pregătesc de alegeri anticipate. Dar duc un joc, e clar ce prost doreşte să intre în campanie electorală în toiul iernii. Ei doresc să tragă toată vălmășeala asta, tot timpul acesta până în primăvară, şi în primăvară o să anunţe alegeri parlamentare, să vedeţi că aşa o să facă.”
XS
SM
MD
LG