Linkuri accesibilitate

Marian Lupu renunță la cursa prezidențială


Marian Lupu şi votul său din 16 decembrie la funcţia de şef al statului

După eșecul din 16 decembrie, Marian Lupu spune că dorește să le ofere tuturor celor din parlament ocazia de găsi un candidat de compromis.Anul 2011 se încheie fără rezolvarea impasului prezidențial, care domină viața politică în Moldova de doi ani și jumătate. Liderul democrat, Marian Lupu, a anunțat astăzi că nu va candida la funcția de șef al statului la alegerile prezidențiale repetate de la 15 ianuarie. După eșecul de la 16 decembrie, Marian Lupu spune că dorește să le ofere tuturor celor din parlament ocazia de găsi un candidat de compromis. Cu preşedintele interimar a stat de vorbă Valentina Ursu.

Europa liberă: Cine se va face vinovat de declanşarea alegerilor anticipate, eventual?

Marian Lupu: „La această întrebare răspunsul îl va da societatea, cei care vor aduce la o asemenea situaţie cu certitudine că vor fi taxaţi de către alegătorii noştri. Deschid larg uşile şi invit toţi reprezentanţii conducerii partidelor parlamentare la o masă de dialog pentru identificarea unei soluţii.”

Europa Liberă: Se zice că dumneavoastră nu aţi fost ales în această funcţie supremă a statului pe motiv că unii deputaţi nu l-au vrut mai degrabă pe domnul Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului.

Marian Lupu: „Este clar şi evident că mai mulţi nu au vrut ceva. Trebuie să ne concentrăm asupra ceea ce numesc eu posibilitatea soluţionării acestei probleme.”

Europa Liberă: E puţin probabil ca până în data de 15 ianuarie să fie identificată o candidatură cu şanse de a fi votată la funcţia de şef al statului?

Marian Lupu: „Niciodată nu putem şti acest lucru. Până atunci, mai avem aproape trei săptămâni, este un termen absolut suficient, să fie dorinţă, o responsabilitate serioasă din partea celor care au blocat până în ziua de astăzi procesul de alegere a şefului statului şi pe această cale au contribuit la perpetuarea crizei politice. Dacă va fi dorinţă şi o abordare serioasă şi responsabilă sunt toate şansele pentru o finalizare cu succes a acestui exerciţiu.”

Europa Liberă: 61 de voturi sunt necesare pentru alegerea şefului statului, acum trebuie să dialogaţi cu cei care s-au desprins din PCRM sau continuaţi să insistaţi şi pe dialogul cu opoziţia comunistă?

Marian Lupu: „Acest exerciţiu este unul de maximă responsabilitate care trebuie să fie desfăşurat pe o platformă largă parlamentară, dialog care trebuie, de fapt, să antreneze absolut toţi deputaţii, toate grupurile parlamentare, toate partidele, fiindcă depinde de noi de toţi succesul exerciţiului de alegere a şefului statului. Deci, ziceam alegerea şefului statului indiferent în ce format şi cu ce voturi, că toată opoziţia, că o parte din opoziţie, că Dodon, că fără Dodon, asta contează mai puţin. Contează criza politică să o încheiem cu alegerea şefului statului, să consolidăm în continuare majoritatea parlamentară şi să eficientizăm actualul format al puterii, fiindcă multe s-au făcut, dar şi mai multe s-au ratat şanse, actuala guvernare trebuie să fie mult mai eficientă, decât este astăzi, iar acest lucru poate să devină o posibilitate şi o realitate doar în condiţiile de o adevărată stabilitate politică.”

Europa Liberă: Domnul Voronin, astăzi a spus că alegerea şefului statului depinde dacă va fi resetată Alianţa pentru Integrare Europeană.

Marian Lupu: „Nu aud nimic nou, să lăsăm la o parte condiţionările, fiindcă dacă mai departe se insistă pe asemenea principii, şansele că nu reuşim cu alegerea şefului statului şi şansele că ţara va fi adusă la alegeri parlamentare anticipate cresc vertiginos şi acest scenariu este unul foarte nociv pentru Republica Moldova .”

Europa Liberă: Cine ar merita să fie propus pentru această funcţie?

Marian Lupu: „Istoria ne arată că nu doar în Republica Moldova, dar şi în multe alte ţări, au ajuns de multe ori persoane care au reprezentat mai mult rodul unui compromis, şi atunci la calităţile profesionale sau personale nu s-a atras atenţia cuvenită. Important este la moment ca aceste discuţii şi acest dialog să se producă. Aici aş spune cu toată sinceritate, pe parcursul ultimelor luni de când ne-am antrenat în acest exerciţiu de alegere a şefului statului un autentic dialog, un adevărat dialog politic pe platforma parlamentară nu s-a desfăşurat, pe diverse motive, am invitat opoziţia, de două ori am aşteptat, nu au venit.

Haideţi să demarăm acest proces; eu sper, ca răspunsul la apelul pe care l-am lansat astăzi să fie unul pozitiv şi pe parcursul procesului început, să încercăm să identificăm, ajungând inclusiv până la nume concrete. Pentru mine contează că iată pentru ziua de 15 ianuarie există ipotetic o şansă pentru a demonstra posibilitatea atingerii unui compromis. Dacă această posibilitate declarată anterior, într-adevăr, se va demonstra că este o atitudine serioasă şi nu doar mişcări tactice.”

Europa Liberă: În căutarea voturilor rămâne o problemă?

Marian Lupu: „În oricare situaţie, numărul de voturi până ce nu se acumulează şi nu vedem că sunt garantate 61 de voturi cel puţin, în cazul dat, până la acel moment este o problemă de discuţii, de negocieri, de tratative, de tot se doriţi.”

Europa Liberă: Ce viitor are Alianţa pentru Integrare Europeană în asemenea situaţie?

Marian Lupu: „Totul depinde de noi, totul este în mâinile noastre. Dacă se va merge în continuare cu un exces de ambiţii, orgolii, trufie, neînţelegere, lipsă de unitate, acest viitor cred că este unul mai puţin îmbucurător. Ne taxează deja şi societate văzând toate aceste conflicte şi multe cazuri, şanse ratate şi lipsa de eficienţă. Şi viceversa, dacă se însuşesc lecţiile respective, sunt trase concluziile de rigoare care vor schimba per ansamblu în spre bine situaţia şi ambianţa în cadrul Alianţei, va avea de câștigat şi Alianţa, şi fiecare din cele trei componente a acesteia.”

Europa Liberă: Admiteţi ca interimatul să se finalizeze odată cu mandatul actualului legislativ?

Marian Lupu: „Totul depinde de situaţie, imaginaţi-vă că noi continuăm această criză politică, cazul cel mai prost. Şi în acest caz, interimatul continuă. Din momentul în care se alege şeful statului, în această situaţie pot fi diferite scenarii, că mandatul preşedintelui ales să expire odată cu expirarea mandatului parlamentului, bine ar fi unul din scenariile respective, care derivă din unele documente semnate ca anexe la acordul politic. Eu nu m-aş axa acum cu stricteţe pe o normă sau alta.

Repet, haideţi să nu punem carul înaintea cailor, haideţi să vedem că într-adevăr că părţile se antrenează în acest proces de dialog şi după asta deja de la general ajungem la particular. În caz contrar, riscăm acum să facem planuri, scenarii, să discutăm cele mai mici detalii, însă în ultima instanţă ele vor avea o valoare nulă, în varianta în care partidele parlamentare nu ajung la o înţelegere.”

Vezi comentarii (9)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG