Linkuri accesibilitate

Recomandările Europei Libere pentru apariţiile discografice ale lui 2011 (I)


Încă un an prolific pentru muzica electronică.


Aveţi salutul lui Lucian Ştefanescu şi invitaţia de a asculta obişnuitele recomandări de sfârşit de an ale Europei Libere în privința aparițiilor discografice ale lui 2011. A fost încă un an prolific pentru muzica electronică, în diveresele ei variante, ritmată, şi mai ales de club, dar şi progresivă, şi dedicată mai ales meditației, sau în amestec cu instrumente acustice - avem de altfel anul acesta şi o apariție mai puțin obişnuită, un gen relativ nou, şi aparent paradoxal - anume folk electronic.

Începem cu o piesă de Ray Charles, "Good Thymes”, remixată, recântată de producătorul Opiuo, din Melbourne Australia. Din Melbourne, Australia, în California, Statele Unite, unde duo-ul Tune Yards (alcătuit din Merrill Garbus, compoziție, voce şi tobe, şi basistul Nate Brenner, coautor al unora din cântece) a lansat albumul "Whokill”, de pe care ascultăm piesa "Business”

Gosprom
Gosprom
Ascultăm în continuare piesa “Rajah Will You Be Mine” de pe albumul "Wordly”, lansat la Budapesta de Cliponville OrkEstra, urmată de „Kofta Fata”, a unei foarte tinere şi interesante trupe din Ucraina, numită Gosprom. "Son of Light” acum de pe albumul "Orient Dub Express", lansat la Lyon de Thomas Simões, cunoscut şi sub numele de Metastaz. O evoluție interesantă a muzicii din 2011 a fost apariția multor albume interesante în fostele republici sovietice. Iată de ce de la Lyon, ne îndreptăm acum spre Moscova, unde trupa Pitch Razahs a lansat albumul "Bap Science" de pe care ascultăm piesa "Follow Me". Iar de la Moscova ne vom îndrepta spre New York, unde trupa Awning a lansat un album de remixuri, de pe care vom asculta "It's All Around" - Awning cântă acel gen neobişnuit care vorbeam la începutul acestui program, folk electronic.

Vă reamintesc că ați ascultat recomandările „Europei Libere” pentru aparitiile discografice ale lui 2011. Am încheiat "Where Is The Edge", de pe albumul “Duo" al pianistului compozitorului şi pionierului jazz-ului electronic norvegian Bugge Wesseltoft şi al producătorului german Henrik Schwarz.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:26:34 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG