Un militar din contingentul forţelor ruse de pacificare din Republica Moldova a împuşcat un tânăr de 18 ani la postul de control de la Vadul lui Vodă, în apropierea graniţei administrative cu regiunea separatistă transnistreană.
Tânărul a decedat câteva ore mai târziu la spitalul de urgenţă din Chişinău.
Incidentul s-a produs în dimineaţa zilei (aproximativ la ora 7.15), pe podul de peste Nistru din apropierea localităţii Vadul lui Vodă (25 km depărtare de Chişinău).
Surse oficiale au declarat Europei Libere că tânărul venea din stânga Nistrului cu maşina (marca Jiguli), însoţit de un alt tânăr, tot în vârstă de 18 ani, şi se îndreptau spre Chişinău după ce noaptea au petrecut revelionul într-un bar. Ambii tineri sunt locuitori ai satului Pârâta, localitate aflată în stânga Nistrului dar în subordinea autorităţilor legale ale Republicii Moldova.
Ajunşi la bariera primului post al pacificatorilor de pe podul de la Nistru, aceştia nu s-au oprit, ci ar fi lovit cu maşina semnul „STOP” şi şi-au continuat drumul. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la al doilea post de control, de pe malul drept, de lângă Vadul lui Vodă. După câteva minute însă tinerii cu maşina au revenit şi au încercat să treacă acum pe malul stâng şi de postul de control de la Vadul lui Vodă, ignorând în mod repetat somaţia militarilor de a se opri. Potrivit versiunii oficiale, şeful postului de control nr.9, un militar al contingentului rus de pacificare, ar fi tras din pistolul mitralieră un foc de avertisment şi apoi a deschis focul asupra maşinii.
Tânărul de la volan a fost rănit în regiunea abdominală. El a fost transportat imediat la spitalul de urgenţă din Chişinău, unde a medicii au încercat timp de aproape şase ore să-i salveze viaţa. Medicii au declarat presei că plaga din zona lombară afectase aorta și coloana vertebrală, rana dovedindu-se a fi incompatibila cu viața.
Surse de la guvern au declarat Europei Libere că procuratura generală a şi pornit un dosar penal. Nu s-a dezvăluit deocamdată dacă tinerii erau sau nu în stare de ebrietate. Sau dacă militarul rus care a deschis focul consumase sau nu alcool.
Se pare însă că partea rusă a refuzat să predea organelor de anchetă ale Republicii Moldova pentru expertiză arma din care a tras pacificatorul.
Conducerea contingentului militar al Federaţiei Ruse nu a comentat deocamdată incidentul.
Potrivit postului de televiziune Publika, revoltaţi de incident, locuitori din Vadul lui Vodă şi ai satelor învecinate spun că vor organiza proteste pentru desfiinţarea posturilor de control ale forţelor de pacificare.
Amintim că aşa-numitele forţe de pacificare sunt alcătuite din trei contingente de militari – din partea Federaţiei Ruse, Republicii Moldova şi ai autoproclamatei republici transnistrene. Acest format a fost instituit în 1992 prin acordul de încetare a focului dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova care a pus capăt războiului de la Nistru. Cele trei contingente au un număr aproximativ egal de militari şi numără în total aproape 1500 de soldaţi şi ofiţeri, misiunea cărora este să supravegheze zona de securitate, o fâşie îngustă de pământ de-a lungul Nistrului, care a despărţit părţile beligerante. Chişinăul şi actorii occidentali implicaţi în reglementarea transnistreană cer de mai mulţi ani transformarea actualei misiuni de menţinere a păcii dintr-una militară într-o misiune civilă de supraveghere cu mandat internaţional, iniţiativă căreia i se opun în mod categoric Moscova şi Tiraspolul.